WK atletiek: Hassan en Krumins kwalificeren zich voor finale 5.000 meter

Susan Krumins loopt voor tweede keer onder de 15 minuten

De ene vijfde plaats is de andere niet. Sifan Hassan aast na de deceptie van de 1.500 meter op revanche. Susan Krumins ziet haar verrassende uitslag op de 10.000 meter als een opsteker. Beide vrouwen doen zondag mee aan de WK-finale van de 5.000 meter. Ze kwalificeerden zich donderdag in minder dan 15 minuten voor de eindstrijd.

Susan Krumins loopt voor tweede keer onder de 15 minuten. Foto epa

'Dezelfde uitslag kan verschillende dingen betekenen voor verschillende mensen. Dat maakt de sport mooi', zei Krumins (31) nadat ze zich met de vierde tijd had geplaatst voor de finale. Ze was opgetogen over haar 14.57,33. Het is pas de tweede keer dat ze sneller dan 15 minuten heeft gelopen. 'Dat is een goed teken. Onder de 15 minuten is jarenlang een doel geweest. Nu doe ik het even in de serie.'

Hassan (24) liep in een andere serie de negende tijd: 14.59,85. Ze was tevreden over de race. Ze had krachten kunnen sparen voor de finale, zei ze, al kon ze het niet laten een eindsprint aan te trekken. De 5.000 meter is relatief onbekend terrein voor haar. Het was pas de zesde keer dat ze de afstand liep. Ze heeft er dit jaar niet op getraind, al liep ze eind mei wel een Nederlands record: 14.41,24.

Krumins en Hassan hebben verschillende doelen in de finale. Na haar vijfde plaats op de 10.000 meter hoopte Krumins zondag opnieuw achter de sterke Oost-Afrikanen om ereplaatsen te strijden: de topvijf is opnieuw haar doel.

Sifan Hassan Foto epa

Behoedzaam

De Ethiopische wereldkampioen 10.000 meter Almaz Ayana is de favoriet, samen met de Keniaanse Hellen Obiri. Die laatste heeft de snelste jaartijd gelopen: 14 minuten en 18 seconden.

Hassan deed over haar ambities geheimzinnig. Ze was op haar hoede na de deceptie van de 1.500 meter, waar ze goud dacht te gaan winnen (ze wilde geen woord vuil maken aan die race). Ze legde de nadruk op haar onervarenheid en ongetraindheid. Hoewel haar vroegere coach Honoré Hoedt haar vier jaar geleden uitriep tot een potentiële olympisch kampioen 5.000 meter, deed zij alsof ze een beginneling is. 'Ik loop deze wedstrijd voor mijn toekomst, om meer ervaring te krijgen, misschien voor de Spelen van 2020.'

Krumin en Hassan staan voor de tweede maal samen in een finale. In 2014 eindigden ze bij de EK atletiek in Zürich samen op het podium: de Nijmeegse was derde, de geboren Ethiopische tweede. Hoewel Hassan de afstand vaak sneller loopt, heeft Krumins (die tot vorig jaar onder haar meisjesnaam Kuijken atletiek bedreef) meer ervaring met titeltoernooien. Ze eindigde bij de afgelopen twee WK's en Olympische Spelen als achtste, vaak als beste Europese loper.

Wat zondagavond zal brengen durfde Krumins niet te voorspellen. Wel zei ze van de finale geen duel met Hassan te zullen maken. 'Nee joh, ik loop tegen iedereen. Het zijn allemaal pionnen in een spel.'