Winterspelen Sotsji sluiten af met Russisch sprookje

Vandaag namen we afscheid van Sotsji. Met een record van 24 medailles, allemaal behaald op het ijs, keren de Nederlandse sporters terug naar huis. Morgen worden de helden groots onthaald in Assen. De Volkskrant deed live verslag van de laatste dag van de Winterspelen van 2014, een dag met langlaufen, bobslee en ijshockey. Lees het hieronder terug.

Een beeld uit de sluitingsceremonieBeeld getty

17.30 uur - Een Russisch sprookje
Een greep van beelden uit de sluitingsceremonie.

Beeld afp
Beeld reuters
Beeld getty
Beeld afp
Beeld afp
Beeld afp
Beeld epa
Beeld getty
Beeld getty
Beeld getty

17.15 uur - Sluitingsceremonie
Het decor voor het slotspektakel is het Fisht Olympisch Stadion. Het belooft een culturele reis te worden langs 'reflecties op Rusland'. De ceremonie zal zo'n twee uur duren.

16.55 uur - Aftellen naar sluitingsceremonie
Sotsji zit erop. Rusland kan tevreden terugkijken op twee weken wintersport op het hoogste niveau. De organisatie wordt alom geprezen voor een vrijwel vlekkeloos evenement. Ook voor Nederland werden de Spelen een succes: 24 medailles, een record. Vanaf 17.00 uur is de sluitingsceremonie te zien op Nederland 1. Het spektakel begint rond 17.15 uur.

Namens Nederland draagt Bob de Jong de vlag. Hij vindt het 'een grote eer'. Hij heeft niks geks in de planning, weet dat hij gewoon in de rij moet lopen met 53 andere landen die hem voorgaan, maar hij is van plan 'gewoon de vlag te gaan laten zien', zegt hij tegen de NOS.

16.27 uur - Chef de mission Maurits Hendriks: 'Nederland hoort thuis bij beste sportlanden'
Tegen de NOS zegt Maurits Hendriks: 'In Londen en Sotsji heeft Nederland laten zien dat het thuishoort bij de beste sportlanden van de wereld.'

23 van de 24 Nederlandse medailles werden behaald in het langebaanschaatsen. Verrassingen bij andere sporten waren er niet, maar Hendriks vindt dat niet gek. 'Verrassingen zijn er steeds minder in de topsport, omdat je jarenlang op dat niveau moet presteren om ook op de Spelen succes te halen.' De verrassing was misschien wel het shorttrackbrons van Sjinkie Knegt: 'Ik denk wel dat dit de doorbraak van het shorttrack was, voor het eerst hebben daar miljoenen Nederlanders naar gekeken. En nu hebben we kunnen zien dat Nederland een shorttrackploeg heeft die meedoet voor medailles.'

'Natuurlijk knettert het'
Over strubbelingen in de ploeg, zoals bijvoorbeeld Jorrit Bergsma die gisteren liet zien, zegt Hendriks: 'We hebben er hard aan gewerkt om een teamsetting te creeëren. We wisten dat dat niet een eenvoudig iets is. Je hebt te maken met een enorme rivaliteit binnen je eigen ploeg. Als ik zie hoe we daar mee om zijn gegaan, denk ik dat dat heel goed gegaan is. Natuurlijk heeft het geknetterd, het gaat niet vanzelf. De druk is groot, er zijn tegengestelde belangen, daar moet je mee om kunnen gaan met elkaar.'

Hendriks had liever gezien dat Bergsma zijn mening 'binnenskamers' had gehouden. Toch denkt hij niet dat het akkefietje een smet op de Nederlandse prestaties achterlaat. 'Dit zijn prestaties op de team pursuit die we nooit eerder hebben geleverd.' Zowel de Nederlandse mannen als de vrouwen pakten het goud.

'Ontzag voor schaatsprestaties'
Volgens de chef de mission kijkt de rest van de wereld 'met respect en ontzag' naar de Nederlandse schaatsprestaties. Maar Nederland heeft nog een lange weg te gaan bij de sneeuwsporten. 'De sneeuwprestaties hadden we hoger ingeschat, maar', zegt Hendriks, 'we zijn net begonnen.' Bij het shorttrack duurde het ook acht jaar om een medaille binnen te halen, zegt hij. 'Ik zie dat we elk jaar beter worden, zowel in zomer- als in wintersporten. In mijn beleving zijn we pas net begonnen. Ik denk dat we nog heel veel kunnen en daar ga ik vanaf morgen weer met heel veel energie aan werken.'

Chef de mission Maurits HendriksBeeld anp
Maurits HendriksBeeld anp

16.00 uur - Zweedse ijshockeyer betrapt op doping
Het verlies van de Zweden tegen Canada in de ijshockeyfinale krijgt een extra bittere nasmaak. De Zweedse ijshockeyer Nicklas Bäckström is positief getest op doping, meldt persbureau Reuters kort na de wedstrijd. De speler van Washington Capitals ontbrak in de olympische finale.

Canadese ijshockeyers vieren hun overwinning op Zweden.Beeld epa

15.58 uur - Russisch foutje?
Het officiële Twitteraccount van Sotsji plaatst Duitsland met 19 medailles boven Nederland (24 medailles, evenveel goud als de Duitsers, meer zilver en meer brons) in het eindresultaat. Op de website sochi2014.com staat Nederland wel vijfde, boven Duitsland.

15.45 uur - Het eindresultaat
Gastland Rusland eindigt na twee weken Olympische Spelen bovenaan de medaillespiegel met 33 plakken, waarvan 13 goud. Nederland neemt 24 medailles mee naar huis, waarvan acht goud, een vijfde plek in het eindklassement.

Screenshot sochi2014.comBeeld Sochi2014

15.30 uur - Het zit erop
De Winterspelen van 2014 zitten erop. Canada en Zweden hadden vanmiddag als laatste het Olympisch podium, de Canadese ijshockeyers wonnen het allerlaatste goud met een ruime 3-0 overwinning. Nu rest alleen nog de sluitingsceremonie, met daarin namens Nederland vlaggendrager Bob de Jong, vanaf circa 17.00 uur live te volgen op Nederland 1.

Canada viert het Olympisch goud.Beeld afp

15.19 uur - Canada pakt goud met 3-0 tegen Zweden
De Canadezen overheersten in de ijshockeyfinale tegen Zweden. In iedere periode viel een goal: Jonathan Toews, Sidney Crosby en Chris Kunitz tikten de puck achter de Zweedse keeper Henrik Lundqvist. Goud voor Canada.

Zilver dus voor Zweden en gisteren pakte Finland brons door een ruime overwinning (5-0) op de VS.

Vrijdag wonnen de Canadese vrouwen ook al goud in een spannende finale tegen Amerika.

Zweden feliciteert Canada.Beeld getty
Canada viert de overwinning tegen Zweden.Beeld afp

15.00 uur - De beslissende goal: 3-0 dankzij Chris Kunitz
Chris Kunitz maakt de 3-0 en brengt Canada op een niet meer te keren voorsprong. De Canadezen blijken een maatje te groot voor de Zweden in deze Olympische finale.

Kunitz op weg naar de 3-0.Beeld getty

14.45 uur - Derde en laatste periode begonnen
De Canadezen gaan in deze laatste periode met een 2-0 voorsprong op jacht naar goud. Het is hopen op een Zweeds goal om de spanning terug in de wedstrijd te brengen.

Beeld ap

14.21 uur - En daar is de 2-0 voor Canada
De Canadezen verzilveren diep in de tweede periode hun aanvallende spel: goal van Sidney Crosby, zijn eerste goal dit toernooi. Het is 2-0. De Canadezen zijn op dit moment duidelijk de sterkere partij en lijken, met hierna nog één periode te gaan, af te stevenen op wederom Olympisch goud.

Crosby passeert doelman Lundqvist: 2-0 voor CanadaBeeld ap

14.06 - Canadese kansen in tweede periode
Het Canadese team profiteert van twee minuten powerplay waarin een Zweedse speler vanwege een overtreding aan de zijlijn moet blijven. Een reeks van Canadese aanvallen stuit op de Zweedse keeper Lundqvist.

Canada voert de druk op, maar Lundqvist bewijst zijn ploeg een grote dienst, hij stopt drie aanvallen van de Canadezen op rij.

Nog een kleine vijf minuten te gaan in de tweede periode.

De Canadezen vieren de 1-0 van Jonathan Toews (links)Beeld ap

13.43 uur - Canada-Zweden 1-0 na eerste periode
In de strijd om het ijshockeygoud gaat Canada na de eerste periode op kop met één goal. Maar een kans was er ook voor de Zweden, de Canadese keeper kon nog net voorkomen dat de puck via de paal in het doel belandde.

De Canadese goal was van Chicago Blackhawks-speler Jonathan Toews na een assist van Jeff Carter. Toews hoefde zijn stick enkel op het ijs te houden om de inzet van Carter in het doel van Lundqvist te sturen.

Toews viert zijn goal tegen Zweden, keeper Lundqvist kon zijn inzet niet stoppen.Beeld ap

13.40 uur - 'Eerst maar eens op vakantie'
Of er nog een seizoen volgt, Edwin van Calker wist het vanmiddag na de olympische wedstrijd in de viemansbob nog niet. 'Ik ga eerst maar eens op vakantie, de boel laten bezinken', zei de 34-jarige Groninger die tot en met de Spelen financieel werd ondersteund door het bedrijf Nathan.

Ook Sybren Jansma (32) en Arno Klaassen (34) beraden zich over hun toekomst in de bobslee. Bror van der Zijde, met zijn 25 jaar de jongste van het viertal, wil hoe dan ook verder. 'Ik ben nog niet klaar met deze sport', zei hij nadat team Van Calker als elfde was geëindigd. Van der Zijde werd afgelopen najaar overgeplaatst uit de bob van Ivo de Bruin naar Van Calker. Een terugkeer sluit hij niet uit. 'Dat gaan we eens rustig bekijken.'
(ANP)

V.l.n.r. Sybren Jansma, Arno Klaassen, Edwin van Calker en Bror van der Zijde.Beeld reuters

13.29 uur - De goal! 1-0 voor Canada
En de eerste goal valt: Jonathan Toews tikt de puck achter de Zweedse doelman. 1-0 voor Canada.

13.25 uur - Zweden dichtbij goal in eerste periode
Genoeg actie in de eerste periode met als voorlopig hoogtepunt een puck op de Canadese paal, ingezet door de Zweed Gustav Nyquist. De puck belandt via de paal achter keeper Gary Price, maar hij kan hem nog net uit het doel houden.

Na een minuut of 12 is er dan ook een kans voor de Canadezen, dit keer een puck op de paal van het Zweedse doel.

Beide ploegen zijn nog ongeslagen die Olympisch toernooi.

Beeld getty
Toews (Canada) in duel met de Zweed Landeskog.Beeld afp

13.11 uur - Eindstrijd van start
Canada versus Zweden, het is begonnen.

Beeld getty

12.52 uur - Het slotstuk: de ijshockeyfinale
Over een kleine tien minuten start de laatste Olympische wedstrijd: de ijshockeyfinale tussen Canada en Zweden. Kunnen de Zweden het goud pakken van de regerend Olympisch kampioen?

BBC-journalist Ollie Williams ontdekt een saillant detail in het hockeyshirt van de Zweden: de shirts zijn gemaakt in Canada. Baas boven baas? De wedstrijd begint om 13.00 uur.

12.43 uur - Rusland Olympisch kampioen viermansbob
Na vier heats zijn de Russen in de viermansbob het snelst. Het zilver is voor Letland en brons voor de VS.

Edwin van Calker en zijn team eindigen op de elfde plek.

Van Calker en zijn team in actie.Beeld reuters
Beeld getty

12.38 uur - Bobslee VS zeker van medaille
De Amerikaanse bobsleeërs zetten voorlopig de snelste tijd in de laatste run en zijn verzekerd van een medaille. Maar wordt het goud? Letland, met een tweede plaats na drie runs, kan daar mogelijk roet in het eten gooien. Ja, de Letten verbeteren de tijd van de Amerikanen en zijn verzekerd van het zilver.

Dan de laatste afdaling: de Russen. Wordt het goud?

12.36 uur - Kramer kan weer lachen
Het goud op de ploegenachtervolging heeft Sven Kramer goed gedaan na zijn zilver op de 10 kilometer. Trots gaat hij met zijn moeder op de foto.

12.33 uur - 'Sochi from space'
Zo ziet het Olympisch terrein er 's nachts vanuit de ruimte uit.

12.21 uur - Rommelige afdaling Van Calker
Na een goede start heeft de bob van Edwin van Calker een rommelige afdaling, meerdere keren raakt de bob de kant en verliest tijd. Desondanks gaat het snel en behoudt Van Calker voorlopig de elfde positie. Een plek in de top-10 lijkt daarmee verkeken. Alleen als de top-10-bobs tijd laten liggen, kunnen Van Calker, Bror van der Zijde, Sybren Jansma en Arno Klaassen nog een plek stijgen.

11.59 uur - Twintig beste bobs
Het is tijd voor de laatste run voor de viermansbobs. Edwin van Calker daalt met zijn team als tiende af. Hij hoopt op een plek in de top-10. Rusland, Letland en de VS gaan vooralsnog aan kop.

Beeld ap

11.42 uur - Laatste dag Sotsji
Vanochtend pakten de Russen alle medailles in de langste langlaufrace met massastart van de spelen, de 50 kilometer. Aleksandr Legkov zette met 1.46.55,2 de snelste tijd neer. Landgenoten Maxim Vylegzhanin en Ilja Tsjernoesov kwamen beiden binnen een seconde daarna over de streep.

Zometeen om 12.00 uur strijden de beste twintig viermansbobs om eremetaal. Van Calker staat met zijn team voorlopig op de elfde plek, hij doet mee om een top-10-notering.

Vanaf 13.00 uur hebben de Canadese en Zweedse ijshockeyers het olympisch podium geheel voor zichzelf. Zij sluiten de spelen af met de strijd om het ijshockeygoud. Vier jaar geleden wonnen de Canadezen in eigen huis van de Amerikanen. Zweden stond in Vancouver niet op het podium. Gisteren walsten de Finnen over de VS heen (5-0) en prolongeerden hun brons.

Vanaf 17.00 uur barst het spektakel van de eindceremonie los. Namens Nederland draagt langebaanschaatser Bob de Jong de vlag. De Jong won dit jaar brons op de 10 kilometer, zijn vierde Olympische medaille op rij op die afstand. Bij eerdere Winterspelen won hij goud, zilver en ook al brons.

11.36 uur - Strijd om bobmedailles
De beste twintig viermansbobs zijn bekend en de strijd om de medailles gaat straks om 12.00 uur beginnen. De bobs van Rusland, Letland en de VS hebben na drie runs de beste tijden. De Nederlandse bob ligt 1,73 seceonden achter op Rusland en staat voorlopig op een elfde plek. Wie weet is een top-10-notering nog mogelijk.

Beeld afp

11.25 uur - Van Calker na derde run op elfde plek
Bobsleeër Edwin van Calker daalt straks rond 12.00 uur een allerlaatste keer af met zijn team in de viermansbob. Na drie runs, vanochtend één en gisteren twee, staat team-Van Calker voorlopig op de elfde plaats. Een top-20-notering was nodig om aan de vierde en laatste run mee te mogen doen.

Edwin van Calker.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden