Winterkampioen Feyenoord moet aanjager missen in titelstrijd

In de eerste weken na de winterstop, die Feyenoord na de zege op Vitesse als winterkampioen is ingegaan, zal Karim el Ahmadi node gemist worden: de Marokkaans-Nederlandse middenvelder is de aanjager van de ploeg.

Jurriaan Nolles
'Hij lijdt haast nooit balverlies, maakt vele kilometers en pakt veel ballen af.' Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
'Hij lijdt haast nooit balverlies, maakt vele kilometers en pakt veel ballen af.'Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Karim el Ahmadi heeft geen idee of hij de komende wedstrijden van Feyenoord kan volgen. 'Ik hoop dat de wifi daar sterk genoeg is om een livestream te kunnen opzetten. Het bereik is in Gabon waarschijnlijk ook slecht, 3G zal lastig zijn daar.'

Terwijl de rest van de selectie van Feyenoord van de winterstop geniet na de 3-1-overwinning op Vitesse zaterdagavond, vliegt El Ahmadi 28 december naar Abu Dhabi voor een trainingskamp met het Marokkaanse voetbalelftal. Daar gaat hij zich met zijn land voorbereiden op het toernooi om de Afrika Cup, dat van 14 januari tot en met 5 februari in Gabon wordt gehouden.

Laatste kans

Hierdoor mist El Ahmadi ten minste twee competitieduels van Feyenoord, maar van hem mogen het er meer worden. 'De laatste twee keer hebben we de eerste ronde niet eens overleefd. De mensen in Marokko snakken naar succes. Ik wil nog wat betekenen voor het Marokkaanse volk. Het wordt waarschijnlijk mijn laatste kans.'

Mocht El Ahmadi de finale van de Afrika Cup halen, dan is Feyenoord zijn leider op het middenveld zelfs vier wedstrijden kwijt. Zijn afwezigheid is misschien wel het grootste obstakel dat Feyenoord treft op weg naar het landskampioenschap, dat dit jaar voor het eerst in jaren reëel lijkt.

Ook El Ahmadi lijkt te beseffen wat zijn afwezigheid met Feyenoord doet. 'Toevallig hebben we alleen wedstrijden verloren waarin ik niet meedeed.'

Of dat inderdaad toeval is, valt zeer te betwijfelen. Een groot deel van het goede spel van Feyenoord is wel degelijk aan hem toe te schrijven. Rechtsback Rick Karsdorp prijst hem na de wedstrijd tegen Vitesse, omdat hij altijd aanspeelbaar is. Steven Berghuis, de rechtsbuiten die twee keer scoort, bewondert hem om zijn uitstraling in woord en daad.

Zaterdagavond kroont Feyenoord zich door de degelijke overwinning op Vitesse tot winterkampioen, een 'titel' die de club zestien jaar niet meer had gewonnen. De hoop op het kampioenschap aan het einde van het seizoen is voelbaar in de Kuip: 'Wij staan bovenaan, wij staan bovenaan', klinkt het vanaf de tribunes.

'Ik wil nog wat betekenen voor het Marokkaanse volk.' Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
'Ik wil nog wat betekenen voor het Marokkaanse volk.'Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Slimmigheidje

Tegen Vitesse is El Ahmadi van grote waarde, al is niet altijd even zichtbaar wat hij precies doet. Hij lijdt haast nooit balverlies, maakt vele kilometers en pakt veel ballen af. En hij is uitgekookt. Halverwege de tweede helft maakt El Ahmadi een overtreding op Rashica van Vitesse, een meter of vijftien voor het strafschopgebied.

Als de scheidsrechter komt aanlopen met een gele kaart, klinkt een uitbundig 'heee!' van de tribune. Luid applaus voor de gele kaart voor een eigen speler, het zal niet zo heel vaak zijn voorgekomen.

Een slimmigheidje van El Ahmadi, die nu voor de komende wedstrijd geschorst is. Die schorsing mag hij uitzitten terwijl met Marokko in Gabon voetbalt. Als de 31-jarige middenvelder weer terug is in Rotterdam, begint hij met een 'schone lei': hij wordt pas weer geschorst bij vier nieuwe gele kaarten.

'Het is beter zo', zegt El Ahmadi, die het niet gemakkelijk vond om 'expres' een gele kaart te pakken. 'Ik wachtte af op welk moment het kon.'

Tegen Vitesse kan El Ahmadi zich die gele kaart permitteren. Het eerste kwartier is voor Vitesse, totdat ex-Feyenoorder Leerdam zijn oude club in het zadel helpt. In het strafschopgebied denkt Leerdam de bal rustig te kunnen aannemen, maar hij ziet Elia niet aankomen, bovendien wordt hij door geen enkele medespeler gewaarschuwd. Elia pakt de bal af en laat de Kuip voor de eerste keer juichen.

Vitesse komt nog terug tot 1-1 na een knappe volley van Tighadouini, maar wordt daarna nooit meer een serieuze bedreiging voor Feyenoord.

Steven Berghuis maakt zowel de 2-1 als de 3-1. Hij scoort een keer met het hoofd en een keer met zijn linkervoet en laat zo zien steeds beter in vorm te komen.

Hij is een verfijndere speler dan lopers als Kuijt, Jørgensen, Toornstra en Vilhena. Én natuurlijk El Ahmadi, de motor op het middenveld van de Rotterdammers.

El Ahmadi zegt nooit te hebben getwijfeld om naar Afrika af te reizen. 'Als je voor je land wordt opgeroepen, vind ik dat je moet gaan. Natuurlijk zal ik balen als Feyenoord dadelijk een paar wedstrijden verliest. Maar ik kan er ook niets aan doen dat ze de Afrika Cup in de winter organiseren.'

Geen voorspelling

Door de 3-1 overwinning op Vitesse mag Feyenoord zich winterkampioen noemen van de eredivisie. De recente geschiedenis leert dat die 'titel' lang niet altijd een garantie vormt voor een kampioenschap aan het einde van de competitie. In de afgelopen vijf jaar werd de winterkampioen slechts tweemaal ook uiteindelijk landskampioen. Sinds 2000 werd de winterkampioen elf keer ook de uiteindelijke competitiewinnaar. Karim el Ahmadi zegt de officieuze titel dan ook niet zoveel. 'Het draait erom hoe we uit de winterstop komen. Vorig seizoen stonden we in de winter ook bijna bovenaan, maar toen kregen we een zware dip.' Feyenoord verloor toen na de Kerst zeven keer op rij. Waarom Feyenoord nu wel kampioen wordt? 'Vorig jaar waren we te lang bezig met kritiek en tegenslagen. Daar hebben we van geleerd: nu zetten we het makkelijker van ons af. Maar we weten: als we zelfs maar 5 procent minder spelen, kunnen we van iedereen verliezen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden