Winst Dai Dai Ntab smaakt naar meer

Met zijn winst op de 500 meter plaatst Ntab zich voor de WK afstanden in Pyeongchang. Ntab wordt een succesverhaal in de maak genoemd. Zelf probeert hij rustig te blijven: 'Je moet oppassen niet in de put van ambities en doelstellingen te verdrinken.'

Dai Dai NtabBeeld anp

Een kleine vier weken geleden won Dai Dai Ntab de eerste grote schaatswedstrijd uit zijn leven: een wereldbeker op de 500 meter. Het was heuglijk, hij had het willen uitschreeuwen, over de boarding willen springen. Alleen in Astana, de schaatsstad van Kazachstan, was die dag geen publiek. Het Alau IJsstadion was nagenoeg leeg.

De Nederlandse titel van Ntab van woensdagavond was alleen al daarom van een andere allure. Winnen voor een vol Thialf, het is de droom van iedere Nederlandse schaatser. Dat de race van Ntab, zoon van een Senegalese vader en een Nederlandse moeder, misschien niet de perfectie benaderde, was hij het na de finish direct kwijt.

'Ik zag 34,80 op het scorebord staan. Ik was meteen al die mindere dingen vergeten', sprak hij na een technische analyse van de race die hij eigenlijk helemaal niet had willen doen. Een eerste valse start, een misser bij een van zijn eerste slagen en een raar slotstuk, waarbij hij half overeind kwam, het waren mindere stukjes in een matige race, 'waarin ook heel veel goede stukken zaten' aldus Ntab.

PR in Astana

In Astana reed hij bij zijn gewonnen World Cup naar 34,52 seconden, een persoonlijk record. In Heerenveen had hij een week later te lijden onder alle lof rond die overwinning. Hij werd twaalfde (35,01), ver achter de hard rijdende Rus Moerasjov (34,50).

In de aanloop naar de NK afstanden hervond Ntab (22) zich snel. Hij won vorige week een trainingswedstrijd op Thialf, in 34,79, voor ploeggenoot Ronald Mulder (34,81) en zevenvoudig Nederlands kampioen Jan Smeekens (34,91). De uitslag van de echte wedstrijd, die van woensdag om de nationale titel, was dezelfde. Ntab (34,80), Mulder (34,83), Smeekens (34,98).

Ntab zei na zijn zege in het Friese schaatsmekka dat hij zeker niet de favoriet was geweest. Die rol gold volgens hem en zijn teamgenoot Ronald Mulder voor een mannetje of vier. Kai Verbij, vorig jaar Nederlands kampioen na tweemaal 500 meter, viel juist buiten de top-3 die toegang geeft tot de WK afstanden van februari in het Koreaanse Pyeongchang. Hij leek bij tijd en wijle zijn techniek kwijt. Toch was hij op het laatste rechte eind stukken sneller dan directe tegenstander Michel Mulder, de olympisch kampioen wiens seizoen nu nagenoeg voorbij is.

Geplaagde Mulder

Ntab pareerde de vraag over zijn favorietenrol met de verwijzing naar de geplaagde Mulder. Hij vond zichzelf als recente wereldbekerwinnaar nog lang niet van het niveau van mannen met olympisch goud, olympisch zilver (Smeekens) en olympisch brons (Ronald Mulder) achter de naam.

De aanloop naar de NK afstanden, een kwalificatietoernooi voor de tweede helft van dit schaatsseizoen, was een periode waarin Ntab best zware dagen had gehad. Concentreren door van het kerstdis weg te blijven met zijn familie en vriendin , het moet, maar leuk is anders, gaf hij aan. Niet te genieten, had iemand opgemerkt over Ntab's mentale toestand. Te zwaar aangezet, sprak de nieuwe kopman van de Plantina-formatie van coach Gerard van Velde. 'Er waren er wel erger.'

De druk van de wedstrijd was enorm. De nationale schaatsbond KNSB heeft deze winter het olympische en WK-formaat van de 500 meter ingevoerd.

De dubbele uitvoering van een 500 meter, met een start in de binnenbaan en daarna de buitenbaan, is op last van de internationale federatie ISU geschrapt. Herkansingen voor een mindere eerste race, vaak met een alles-of-niets-uitvoering, bestaan niet meer. Het moet in één keer goed. In 1992 gebeurde dat in Nederland voor het laatst en de winnaar was toen Gerard van Velde.

Ronald Mulder zei blij te zijn geweest met zijn gelote buitenbaan, tegen Jan Smeekens, zodat hij op de kruising, na 200 meter, kon gaan 'jagen'. Ntab daarentegen zei een voorkeur te hebben voor een start in de binnenbaan, zodat hij op de hoogste snelheid de royale buitenbocht tot zijn beschikking heeft.

'Maar twee starts is eerlijker. Dit systeem, met één kans, is in feite een beetje oneerlijk', aldus kampioen Ntab.

Hij zei baat te hebben gehad bij het loslaten van verwachtingen. Hij schaatste voor een race met de minste fouten. 'Je moet oppassen niet in de put van ambities en doelstellingen te verdrinken', was een letterlijke tekst uit de mond van de jonge sprinter die vorig seizoen aan de lippen hing van de Amerikaanse gastrijder Shani Davis.

Zijn ploegbaas, Yuri Solinger van iSkate, verklaarde dat er een succesverhaal in de maak is met de jonge Ntab. 'Als die zijn hoofd niet kwijt raakt, dan gaat hij voor de grote titels meeschaatsen', aldus Solinger.

Over anderhalve maand zijn de WK afstanden in Pyeongchang. Daar maakt Ntab al een kans, menen velen, zeker nu titelverdediger Koelizjnikov uit Rusland geblesseerd is. Ntab: 'Die krijgt zijn start wel weer aan de praat. En anders hebben ze daar nog een ander die heel hard gaat, Moerasjov.'

Waarna de schaatser nog wat toelichting gaf op zijn naam op de bovenste regel van het uitslagenblad. Daar staat nu Dai Dai als voornaam los geschreven. Tot een half jaar geleden schreef hij het zelf nog aan elkaar. Dat was een overblijfsel van zijn schooltijd. 'Ze zetten er een streepje tussen. Toen ben ik het aan elkaar gaan schrijven. Kon dat streepje er niet meer tussen.'

Zo komt Ntab aan de dubbele voornaam die meer dan veelbelovend is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden