Winnen, ook als het even niet zo lekker gaat

Het sterrenensemble van Bloemendaal is door de concurrentie al vrijwel tot winnaar van de hoofdklasse uitgeroepen. Met verbluffende uitslagen en voortreffelijk hockey walste de ploeg de afgelopen weken over elke tegenstander heen....

Van onze hockeymedewerkster Emilie van Outeren

Volgens de coach gaat zijn ploeg door een moeilijke fase. Hij noemde het spel vlak, matig, niet sprankelend en ‘zo grauw al het weer’. Bloemendaal heeft de lat hoog gelegd voor zichzelf door de eerste zeven wedstrijden van de competitie gemakkelijk te winnen en geregeld zeven of meer doelpunten te maken. Door de totale dominantie willen de andere clubs niets liever dan Bloemendaal pijn doen. In dit weekeinde met een dubbel programma had zowel Klein Zwitserland als Oranje Zwart legio mogelijkheden iets van de landskampioen af te snoepen, maar beide verzuimden hun kansen te benutten. Bloemendaal profiteerde en deed wat een kampioen betaamt: winnen, ook als het even niet zo goed gaat.

Grote tevredenheid was er zondag alleen bij Jaap Stockmann. Het lukte de keeper tegen Oranje Zwart eindelijk de nul te houden. Daarmee had hij een belangrijk aandeel in de winst. ‘Je kunt er nu wel van uitgaan dat je de play-offs haalt’, zei Stockmann. In die luxe positie verkeert zijn team en daarmee sluipt verslapping in de ploeg. ‘De verrassing is eraf’, zei Stockmann over het uitzonderlijke spel van zijn team. ‘We kunnen niet het hele seizoen 100 procent spelen, maar je moet zorgen dat je niet in slaap valt.”

De energie wordt verdeeld, zodat de ploeg kan pieken tijdens de play-offs en de Europa Cup in mei. Ook binnen een wedstrijd gaat het om momenten. ‘Je moet uit je hoofd zetten dat je zeventig minuten kunt domineren. In hockey ontstaan situaties door fouten’, zei Van de Heuvel. Zijn ploeg straft stommiteiten van de tegenstanders ongenadig af. Zondag stond Bloemendaal na een 2-0-voorsprong permanent onder druk van Oranje Zwart. Toen de Eindhovenaren een slotoffensief inzetten, gaven ze precies die ruimte die Bloemendaal nodig had om door de stomen. Binnen tien minuten verdubbelde Ronald Brouwer de score.

De international maakte deze zomer de overstap van HGC, waar hij degradatiehockey speelde, naar de landskampioen. ‘Ik ben misschien naïef geweest, maar ik had niet gedacht dat het zo makkelijk zou gaan’, zei hij over de competitie tot nu toe. Al vond hij de overwinning op Oranje Zwart geflatteerd. ‘We hebben nog niet ons beste spel laten zien.’

Zijn komst naar Bloemendaal is overschaduwd door die van Philipp en met name Christopher Zeller. Het Duitse hockeywonder speelde deze zomer een beslissende rol bij het WK en laat nu op de Nederlandse velden zijn kunstjes zien. Afgelopen weekeinde was slecht voor zijn scoringsgemiddelde, maar met 25 doelpunten is hij onnavolgbaar op de topscorerslijst.

Deze week werd bekend dat de drie Duitse toppers van Bloemendaal volgend seizoen in Keulen hockeyen. De Zellers willen hun rechtenstudie niet langer op een laag pitje zetten en zich in Duitsland voorbereiden op de Olympische Spelen. Bij de andere hoofdklasseclubs werd het nieuws met enige opluchting ontvangen. Misschien dat er volgend jaar weer sprake is van een competitie waarvan de winnaar niet al voor de winterstop vaststaat.

De hockeyende broers genieten van hun jaartje in de Nederlandse hoofdklasse, maar zijn nog moe van het wereldkampioenschap en snakken naar de winterstop. Voor het zover is wachten nog drie topwedstrijden, tegen de nummers twee tot en met vier in de competitie. ‘Er gaat een wedstrijd komen waarin ik niet scoor’, kondigde de bescheiden spits Christopher aan.

Bloemendaal verloor dit weekeinde geen punten, maar wel zijn absolute onaantastbaarheid. ‘Hier moeten toch een paar ploegen bij in de buurt kunnen komen’, zei Oranje Zwart-coach Eric Verboom na zijn verlies.

Aan Bloemendaalse kant benadrukken de spelers juist dat het beste nog moet komen. ‘Het gaat nog niet vlekkeloos, maar de nadruk ligt voor ons op de periode na de winterstop’, zei Ronald Brouwer. ‘We zijn nog niet op ons hoogtepunt’, bevestigde Christopher Zeller. Volgens de coach is meer tegenstand juist belangrijk: ‘Dit talent heeft prikkels nodig om uitgedaagd te worden.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden