Willem Vissers: Roep Wout Weghorst op voor Oranje, de wijduit wapperende vlag op de modderschuit

Wout Weghorst wappert weleens wijd of woest met de armen. Hij krijgt ladingen kritiek omdat hij soms onsportief is en weleens een forse overtreding maakt, en omdat hij een doelpunt tegen Willem II viert alsof het de winnende treffer in de WK-finale is. Hij is nogal nadrukkelijk aanwezig, op elk front, en dus was daar hoongelach om zijn rode kaart in de slotfase zaterdag, na twee keer geel.

Wout Weghorst. Soms Woutje Weghorst genoemd, ondanks zijn 1,97 meter. Kijk nog eens naar zijn schitterende hakje op Guus Til voor 2-1 en zijn fantastische wippertje langs doelman Branderhorst voor 3-1. Het zijn hoogtepunten op een troosteloze, herfstige avond, waarbij Studio Sport drie samenvattingen op rij van voetbal op kunstgrasvelden uitzendt, met clowneske capriolen van mens en bal tot gevolg. Heracles, Excelsior, VVV.

In een poging het voetbal te revitaliseren zou de KNVB allereerst een esthetische commissie moeten installeren, die subiet een verbod uitvaardigt op het uitzenden van drie kunstgrassamenvattingen op rij. Niet. Om. Aan. Te. Zien. Net als het wezenloze, planloze, zielloze spel van Ajax op echt gras of het gestuntel van Feyenoord, dat geen dubbel programma aankan, fysiek noch kwalitatief.

Wout Weghorst is dan de wijduit wapperende vlag op de modderschuit. Hij is echt. Hij is tenminste een beroepsvoetballer die alles doet voor de winst, bijna letterlijk wroetend in het gras, ook aan de andere kant van de grens van het toelaatbare. Wout is sprankeling. Weghorst leeft.

De Champions League is de dood, althans de groepsfase. Die is verworden tot een treurige soap met voorspelbare personages waarvan bijna alle trekken zijn uitgevent. Sjachtar Donetsk - Feyenoord trok bij Veronica 1,1 miljoen kijkers, een schamel aantal voor topvoetbal met Nederlandse deelname. Het was minder bekijks dan bij Goede Tijden, Slechte Tijden. Feyenoord beleeft louter slechte tijden. Vier gespeeld, nul punten, verdampt zelfvertrouwen, uitgeholde weerbaarheid. Alleen het geld is fijn, maar wat is geld waard als de illusie vervliegt waar je bij staat?

Nog twee wedstrijden voor de show, dan neemt Feyenoord afscheid van Europa. Het is het voorland van Nederland, waar de clubs vanaf volgend seizoen zijn veroordeeld tot het spelen van oneindig veel voorrondes, zelfs voor de Europa League, de tweede competitie die te moeilijk blijkt dit seizoen. Vitesse - Zulte 0-2. Het is echt gebeurd.

Een juichende Wout Weghorst, in de wedstrijd AZ-FC Zenit in 2016 (3-2). Foto anp

En Oranje komt deze week weer bijeen voor twee interlands, om te oefenen. Voor wat eigenlijk? Geen WK, helemaal niets. Toch riep bondscoach Dick Advocaat, koning van behoudzucht, de bijna niet meer fit te krijgen recordinternational Wesley Sneijder op voor de duels met Schotland en Roemenië. Sneijder raakte geblesseerd in de aanloop van een duel met Nice. Wie is nog verbaasd?

Advocaat staat met zijn gezicht naar het verleden, op het moment dat smeekt om een visie op de toekomst. Velen vinden het belachelijk om een speler als Wout Weghorst op te roepen voor Oranje. Toch zou het een signaal zijn. Gewoon, een kerel in wie het vuur van het voetbal werkelijk brandt.

Reageren? w.vissers@volkskrant.nl

Meer over