Willem keert terug en zwijgt

FC Utrecht beleefde een roerige periode. Maandag staattrainer Van Hanegem weer ophet veld. Maar hij zegt niets...

Om tien voor half drie vertoont Willem van Hanegem zich voor het eerst weer in trainingspak op sportpark Zoudenbalch en om tien over half vier verdwijnt hij weer. Beide keren wordt de trainer van FC Utrecht achtervolgd door camera’s, microfoons en opschrijfboekjes. Maar Van Hanegem zwijgt, zowel bij zijn komst als bij zijn vertrek.

Zoudenbalch is de naam van het trainingscomplex van FC Utrecht en het weer is deze maandagmiddag van een dito druilerigheid. Oudere mannen, van het type dat nooit een training van zijn favorieten overslaat, schuilen tot voorbij hun kin in jacks waarop de naam van de sponsor staat. Verslaggevers die hun mening willen horen, worden weggebonjourd. Op z'n Utrechts klinkt dat zo: donderstraolt op mán.

Anderhalve week is verstreken tussen deze en de voorlaatste keer dat Willem van Hanegem op het trainingsveld verscheen. In de tussentijd is zijn complete technische staf eruit gegooid: assistenten John van Loen en David Nascimento, keeperstrainer Maarten Arts en looptrainer Rob Druppers.

Van Hanegem zat sinds hun ontslag thuis met berichten over griep en stress. De ‘gevoelsmens’ zou het er moeilijk mee hebben gehad. Columnisten, maar ook sommige fans langs de lijn maandag, vinden dat hypocriet.

Een paar dingen zijn veranderd in die anderhalve week: op de twee andere trainingspakken van de mannen die de selectie onder handen nemen, staan de initialen TvD en MM. De eerste is Ton du Chatinier, oud-speler van de club en nu de assistent-trainer. De ander is Marcel Mul, doorgeschoven in de hiërarchie en nu verantwoordelijk voor de keeperstraining.

DH staat voor Dirk Heesen en hij is als materiaalbeheerder met WvH de enige die is overgebleven van de oude staf. Met de stamgasten neemt Heesen de ontwikkelingen door.

Zoveel stamgasten, zoveel meningen. De een vindt dat Van Hanegem solidair met de andere trainers had moeten zijn en anders ‘had hij een vent moeten zijn’. Vooral het weekje ziekteverlof wordt hem kwalijk genomen. Er zijn maandag ook fans die hun held door dik en dun steunen.

Behalve dat de hoofdtrainer opeens omringd wordt door andere getrouwen, is er nog wat veranderd. Terwijl Van Hanegem thuis zat bij te komen, is de ploeg opeens gaan draaien. In de afgelopen drie wedstrijden werden zeven punten behaald. Dat zijn er net zoveel als in de zes voorgaande duels toen alles nog bij het oude was.

Reden genoeg dus om de trainer bij zijn terugkeer naar zijn mening te vragen. Voor de training zijn de directeur en de voorlichter optimistisch: ja, Willem van Hanegem zal spreken. Als hij dat niet blijkt te doen, althans niet tegen de media, beschermen ze hem. Willem is nu eenmaal Willem en die nemen ze bij Utrecht zoals hij is – nog wel.

Het enige podium waarop Van Hanegem wel zijn mening ventileert, is een column in het Algemeen Dagblad. Daarin kan maandag het volgende worden opgetekend: ‘Ik heb niks verkeerd gedaan. Ik heb meegepraat over de stand van zaken bij FC Utrecht. Ik heb een advies gegeven en dat advies is is in het totale pakket van maatregelen terechtgekomen.’

Over de kritiek: ‘Ik lach erom en trek me er niets van aan.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden