Willem II zegt vertrouwen in 'kroonprins' op

Willem II gaat op zoek naar een nieuwe trainer. Gisteren maakte het bestuur van de Tilburgse voetbalclub het ontslag van Robert Maaskant bekend....

Maaskant is de eerste eredivisietrainer die dit jaar uit zijnfunctie wordt ontheven. Willem II won tot dusver tweemaal; delaatste zege dateert van 24 september toen thuis van ADO Den Haagwerd gewonnen. Daarna leverde alleen het duel tegen Sparta (0-0)een punt op.

Op 1 juli vorig jaar werd Maaskant (36) bij Willem II benoemd.Hij gold na een succesvolle periode bij RBC als 'de kroonprinsvan het Nederlandse trainersgilde'. Maar met de tiende plaats inde eindrangschikking viel zijn eerste jaar bij Willem II zwaartegen.

Doordat Willem II de bekerfinale bereikte en zich, ondankshet verlies tegen landskampioen PSV, plaatste voor het UEFACup-toernooi werd de pijn toen nog enigszins verzacht. Maar nade snelle Europese uitschakeling tegen AS Monaco en de slechteresultaten in deze competitie nam de kritiek op Maaskant ditseizoen weer snel toe.

Het dieptepunt kwam voor de club afgelopen vrijdag tegenVitesse, toen Willem II niet alleen een kansloze 4-3 nederlaagleed, maar ook enkele naar de tribunes verwezen spelers zich inde pers laatdunkend over hun trainer uitlieten.

Jos van Nieuwstadt zei vrijdag in het Brabants Dagblad tehopen dat Willem II zou verliezen omdat dit de beste manier wasom van Maaskant te worden verlost. De speler heeft inmiddels zijnexcuses aangeboden voor deze uitspraken, maar werd tochdisciplinair gestraft door de club. Hij is voor twee wekenteruggezet naar het beloftenteam.

'De stand op de ranglijst is dramatisch, supporters ensponsors begonnen te morren, het ontslag was onontkoombaar',aldus Willem II-voorzitter Jan Vullings gisteren. Zondag was hetbestuur voor spoedberaad bijeengekomen. 'We waren er in hetbestuur van overtuigd dat we het beste afscheid van Maaskantkonden nemen.'

Maaskant, die onlangs nog verkondigde ooit trainer te wordenbij een Nederlandse topclub, zei begrip te kunnen opbrengen voorhet besluit. 'De feiten spreken voor zich. Ik ben ergteleurgesteld dat ik mijn werk hier niet heb kunnen afmaken.'

De taken van Maaskant worden voorlopig overgenomen doortechnisch manager Kees Zwamborn, die eerder NAC-trainer was endaarna hoofd jeugdopleiding werd bij Ajax en Sunderland. Hij kwamin 2004 terug naar Nederland en volgde bij Willem II BarryHulshoff op.

Het is niet de bedoeling dat Zwamborn deeindverantwoordelijkheid definitief overneemt. Al langercirculeert in Tilburg het gerucht dat de vorig jaar door NEContslagen Johan Neeskens de belangrijkste kandidaat is voor hethoofdtrainerschap bij Willem II.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden