Willem II koestert zijn eerste puntje

Met gemengde gevoelens keert Willem II vandaag terug naar Tilburg. Dankzij de 1-1 tegen Spartak Moskou in de Champions League bezit de nummer laatst van groep G eindelijk een puntje in de rangschikking....

Van onze verslaggever

Vlak na de wedstrijd wilden de Tilburgers nog niet denken aan het slechte nieuws. Vanwege alle teleurstellingen in de voorgaande wedstrijden overheerste het goede nieuws. Met name in de uitwedstrijd tegen Bordeaux en in de thuiswedstrijd tegen Sparta Praag had dat puntje er al ingezeten. Eigenlijk meer nog dan gisteravond.

Zeker in de eerste helft had Willem II weinig in de melk te brokkelen tegen de club van trainer Romantsjev, die vorige week getroffen werd door een hartaanval maar nu weer op de bank zat. Spartak nam op overdonderende wijze het initiatief en kreeg in de eerste tien minuten al een paar fraaie kansen. Zo moest doelman Van Fessem gestrekt naar de hoek bij een gevaarlijke kopbal van Bezrodni.

Willem II verscheen ernstig gehandicapt op de doorweekte grasmat (het had de hele dag geregend in Moskou) en daarom hoopte Spartak dat de eerste klap een daalder waard zou zijn. Maar met kunst en vliegwerk hielden de gasten zich overeind.

Jim van Fessem, debutant in de Champions League, speelde daarin een voorname rol. Hij nam de plaats in van de geblesseerde Mampaey en deed dat sterk.

Ook de linie voor hem was weer eens van aanzien veranderd. Adriaanse, die in vijf Europese duels vijf verschillende defensies bedacht, had Marco Gentile weer teruggehaald en dat bleek een goede zet.

De 31-jarige Gentile, vorig seizoen nog in de eerste divisie actief bij Volendam, is op zijn best als er veel werk aan de winkel is en daarvan was gisteravond beslist sprake. Naast hem stond een echte debutant. De elf jaar jongere Jos van Nieuwstadt begon voor het eerst in de basiself als vervanger van de geschorste Jaliens.

De versterkte verdediging gaf behoorlijk wat kansen weg, maar capituleerde uiteindelijk slechts één keer. Sjirko bereikte halverwege de eerste helft met een slim passje de doorgelopen Bezrodni en die schoot hard raak.

Ook in aanvallend opzicht had Adriaanse enige veranderingen doorgevoerd. Spelers zijn bij hem ondergeschikt aan de tactiek en daarom moest topscorer Mariano Bombarda wijken voor de Burkinees Sanou. De statische Bombarda zou bij de counters van weinig waarde zijn.

Toen Willem II in de tweede helft de schroom van zich afwierp, bleek die visie juist. Sanou klopte de Spartak-defensie op snelheid na een voorzet van Sjoekov en hij schoof de bal via doelman Filimonov in de hoek. Met nog een half uur te spelen was er voor beide ploegen nog alle reden de jacht op de overwinning te openen.

Spartak Moskou probeerde het wel en kreeg ook nog wel een paar aardige kansjes. Maar de scherpte ontbrak bij de ploeg die zondag voor de zevende keer in acht jaar Russisch kampioen werd.

De inspanningen van Willem II staken daartegen wat bleekjes af. Ook tegen tien Russen (linksback Kovtoen werd ten onrechte uit het veld gestuurd) leek balbezit boven alles te gaan. Het eerste puntje was blijkbaar te kostbaar om zomaar te grabbel te gooien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden