Willekeur

DE Nederlandse wielerploeg TVM is niet welkom in de Tour de France. Directeur Leblanc rekent op die manier alsnog af met het spraakmakende gedrag van ploegleider Priem en een aantal van zijn vertrouwelingen in de vorige editie van de Ronde....

Nadat de leiding van de wielerformatie in het gevang was beland, besloten de renners van TVM tot een opzienbarende provocatie. Gedoogd door de rest van het peloton zetten ze een (wandel-)etappe naar hun hand en stapten vervolgens - als collectief - af op neutraal (Zwitsers) grondgebied.

Het monument van de wielersport, zoals de Tour wordt genoemd, was toen al door vele anderen met het gif van de doping beklad. In de eerste plaats door het Franse Festina, dat in een paar Tour-dagen werd ontmaskerd als een gezelschap van spuiters en slikkers en die ook illegale producten verhandelden.

Dat nu TVM als ploeg wordt geweerd is een daad van willekeur. Volgens Leblanc bezit de Nederlandse wielerformatie een imago dat niet strookt met de door hem opgepoetste idealen van de Tour. De vraag is waarin TVM zich onderscheidt van andere met doping verweven ploegen, Festina voorop. Het antwoord is duidelijk, de Franse horlogefabrikant kan als een van de hoofdsponsors van het evenement niet worden gemist.

Leblanc spreekt nogal pathetisch van 'de Tour van de Wederopbouw'. De vorig jaar door de Franse overheid blootgelegde dopinggeheimen van het peloton hebben het instituut naar de rand van de afgrond gedreven. Leblanc realiseert zich dat hij zich niet nogmaals de blamage van een eindeloze reeks van schandalen kan veroorloven.

Vanuit dat perspectief valt er veel te zeggen voor de harde aanpak van de Tour-directeur. Temeer omdat onthullingen over nieuwe Franse dopingnetwerken en over de gang van zaken bij de Duitse ploeg Telekom de wakkere Franse justitie in de maand juli extra alert zullen maken.

Door verklaarde dopingzondaars op voorhand te weren, probeert de Tour-directeur zijn zwaar in diskrediet geraakte evenement zijn geloofwaardigheid terug te geven. Leblanc had zich in de zaak-TVM sterker gemaakt door zich op individuen te richten in plaats van op het collectief. Nu is hij de rechter voor geweest in een vonnis zonder deugdelijke argumenten.

De conclusie dat TVM zijn leven niet heeft gebeterd, kan de Tour-directeur onmogelijk hard maken aan de hand van de ontwikkelingen in dit seizoen. Zijn actie heeft alle trekken van machtsvertoon. Daarmee zet hij het voortbestaan van een wielerploeg op het spel en maakt hij zichzelf ongeloofwaardig.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden