Wildwaterbaan in de achtertuin

De Efteling is verleden tijd voor de wildwaterkanovaarders. De Vistrap in de Roer bij Roermond ook. Nederland heeft nu een eigen, spectaculaire wildwaterbaan: Dutch Water Dreams in Zoetermeer....

Geld heeft de Nederlandse kanobond niet. Er werd geen cent gestoken in de aanleg van het wildwatercomplex in Zoetermeer. Toch is het Dutch Water Dreams (DWD) voortaan het nationale trainingscentrum van de bond, dankzij Tobias Walraven en bescheiden subsidies van NOC*NSF (twee ton) en het ministerie van VWS (acht ton).

‘Hier heb ik twintig jaar van gedroomd’, zegt Sam Oud, achtste op de slalom tijdens de Olympische Spelen van Athene. ‘Dit is een revolutie in de kanosport.’

‘Een geweldige sprong voorwaarts’, zegt ook Floris Braat, zestiende in Athene en sinds twee jaar assistent-bondscoach. ‘Eindelijk hebben we een wildwaterbaan in onze achtertuin.’

Voorheen reden Oud en Braat jaarlijks ruim 50 duizend kilometer om 160 dagen in het buitenland te kunnen trainen. ‘Nu komen de buitenlanders naar ons toe’, grinnikt Braat. ‘Dit is een superbaan, met verdraaid lastige passages.’

DWD bestaat uit een wildwaterbaan en een wavehouse. De baan heeft de vorm van een hoefijzer, is 300 meter lang, 20 meter breed en kent een verval van 5 meter.

Er is een betonnen glijbaan met gaten voor verplaatsbare, oranje pylonen die de stroming en de snelheid van het water – en daarmee de moeilijkheidsgraad – beïnvloeden.

Het wavehouse huisvest drie waterbakken waarin het flowriding kan worden beoefend: bodyboarden of surfen op een permanente, kunstmatige golf van 2 meter.

Het water wordt uit de aangrenzende Plas van Poot gepompt. DWD beschikt over vijf pompen met elk een vermogen van 4250 liter per seconde. Per transportband gaan de boten van de finish naar de vijf meter hoger gelegen start.

Tijdens het NK slalom (achttien poortjes) staan zaterdag drie pompen aan. ‘Pittig baantje’, zegt Braat (27), ‘Heel pittig. Door de stroming is de snelheid van het water zo hoog dat je echt de ideale lijn moet varen om geen strafseconden op te lopen.’

Van de 35 deelnemers blijven slechts drie foutloos, onder wie Robert Bouten en Ariane Herte die hun nationale titels prolongeren.

‘Het nadeel van deze baan’, zegt Braat, die als clubtrainer van VKC uit Waalre alle Nederlandse toppers onder zijn hoede heeft, ‘is dat die niet geschikt is voor subtoppers. Die halen het einde niet. Te wild.’ Daarom verwacht hij dat Nederlandse slalommers pas op termijn, de Spelen van Londen 2012 bijvoorbeeld, een rol van betekenis zullen spelen.

‘Peking komt te vroeg, denk ik. We zullen hier eerst ervaring moeten opdoen in internationale wedstrijden, zoals het EK (in 2011) en de wereldbekerwedstrijden (vanaf 2009).’

Het complex is een particulier initiatief van Tobias Walraven (42), die zijn miljoenen verdiende met de verkoop van zijn callcenter SNT eind 2004 aan KPN. Hij stak 4,5 miljoen uit zijn eigen spaarvarken in het gewaagde project van 32,5 miljoen en stampte in elf maanden het park uit de grond.

Helemaal af is het DWD zaterdag bij de opening nog niet, maar een kniesoor die daarop let. Het gaat tenslotte om de wildwaterbaan, een eldorado voor jonge durfals die willen karten over het water.

Walraven wil in zijn centrum topsport combineren met commercie. Hij moet 200 duizend bezoekers per jaar trekken om quitte te draaien en mikt daarbij op bedrijfsuitjes, recreatie, professionele trainingen (mariniers, reddingsbrigade, offshoreduikers, brandweer) en de mondiale topsport.

De baan is ontworpen door het Franse ingenieursbureau Hydrostadium en is een exacte kopie van de baan die thans in Peking wordt aangelegd voor de Spelen van 2008.

‘Alleen hebben wij ’m iets eerder’, aldus Braat. Voor 2007 hebben al 24 landen reserveringen geboekt voor trainingsstages in Zoetermeer.

Voor Jaap van Engers, ruim dertig jaar voorzitter topsport, gaat een levenswerk in vervulling. Hij was eerder betrokken bij plannen voor wildwaterbanen in de Dommel, de Maas bij Grave en bij Horst op het Veluwemeer, maar alle ideeën ketsten af op gebrek aan geld of vergunningen.

De bond bracht in Zoetermeer technische expertise in, maar geen geld. ‘Wij zijn met negenduizend leden een kleine en voornamelijk toeristische bond. We tellen slechts 300 vlakwatersporters en 200 op het wildwater.’

De bond kan 450 uur per jaar over de baan beschikken voor trainingen van alle selecties. Het NOC*NSF overweegt in Zoetermeer een huis te huren om potentiële olympische kandidaten in onder te brengen, maar de animo onder de toppers is niet al te groot. De selectie kan voorlopig alleen op de dinsdagavonden en om het weekeinde in Zoetermeer terecht.

Sam Oud behoort daar niet meer toe. Hij is in mei vrij onverwachts gestopt. Het heilige vuur is een waakvlam geworden en hij ging in op een aantrekkelijke aanbieding uit het bedrijfsleven. In Zoetermeer geeft hij zaterdag alleen een demonstratie.

‘Godsamme, wat een kreng’, zegt hij enthousiast over de nieuwe baan. ‘Kan met alle banen in de wereld de concurrentie aan.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden