Nieuws

Wild en Pieters voor derde jaar op rij wereldkampioen koppelkoers

Ze had niet zo veel zin meer in de WK, na de Olympische Spelen was het heilige vuur bij Kirsten Wild (39) wat gedoofd. Ze was al zo veel wereldkampioen geweest, acht keer maar liefst. In Tokio had ze een medaille opgehaald, brons op het omnium, en met Amy Pieters was ze op de koppelkoers vierde geworden. Wat moest ze nog? Ze was in het hoofd al afscheid aan het nemen.

Rob Gollin
Amy Pieters en Kirsten Wild vieren het goud. Beeld Reuters
Amy Pieters en Kirsten Wild vieren het goud.Beeld Reuters

Het was Amy Pieters die haar over de streep had getrokken. Ze waren in 2019 (Polen) en 2020 (Duitsland) al ‘s werelds beste. Nadat Nederland dit jaar aanvankelijk niet op de WK zou mogen starten omdat het duo niet had deelgenomen aan de Nations League, kwam van de internationale wielerfederatie alsnog het groene licht. Ze had een bericht naar Wild gestuurd: kom op, nog één keer samen. Gewoon gaan.

Kijk ze deze zaterdagavond op de baan van Roubaix rijden, de armen om elkaar geslagen, even de vuist omhoog als ze kluitjes Nederlanders op de tribune passeren. Voor de derde achtereenvolgende keer zijn ze wereldkampioen, nadat ze vrijwel de hele race als eerste in de rangschikking hebben gestaan. Het is de laatste wedstrijd die ze samen hebben gereden.

Wild: ‘Ik ben blij dat ik die trap onder mijn kont heb gekregen.’ Beeld Reuters
Wild: ‘Ik ben blij dat ik die trap onder mijn kont heb gekregen.’Beeld Reuters

Koortsig

Op de koppelkoers rijden tweetallen 120 ronden en verdienen punten met twaalf tussensprints. Bij de eerste sprint wordt zaterdag met de volle vijf punten de toon gezet. Bij de tweede verovert Groot-Brittannië even de koppositie. Bij de vierde delen Nederland, Groot-Brittannië en Frankrijk de leiding. Maar daarna staan Pieters en Wild permanent bovenaan, beurtelings de punten bijeen sprokkelend, al blijft de concurrentie wel in de buurt. In de laatste sprint, waarin dubbele punten worden toegekend, maken zowel Frankrijk als Engeland nog kans op de zege, maar de beide Nederlanders verliezen nergens de controle. Dat ze zo sterk rijden, was niet vanzelfsprekend geweest. Wild was afgelopen week koortsig. Pas afgelopen vrijdag kon ze weer voluit trainen.

Pieters en Wild nemen van elkaar over in de race. Beeld AP
Pieters en Wild nemen van elkaar over in de race.Beeld AP

Na afloop zegt ze: ‘We wilden van het begin af aan vooraan blijven rijden. Dat is gelukt. Ik had het niet verwacht, wel gehoopt. Dat is fantastisch.’ Pieters beklemtoonde dat de keuze om toch deel te nemen volledig door Wild is genomen. ‘We wilden gewoon een mooie koers rijden. Op de Spelen liep het allemaal niet zo lekker. Dat het zo eindigt, is geweldig. We hebben er alles uitgehaald. Wild: ‘Ik ben hier aan echt aan het genieten. Ik ben supertrots hoe we dit samen hebben aangepakt. Ik ben blij dat ik die trap onder mijn kont heb gekregen.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden