'Wij willen zelf onze zaken in orde maken'

MET DE persoonsgebonden Club Card van FC Den Bosch krijgt de voetbalfan zes cent korting op een liter benzine. De toegang tot een plaatselijke discotheek is op bepaalde tijden gratis ....

Het is zonneklaar dat de kaart vooral bedoeld is om de veiligheid binnen stadions te vergroten. Wie zich misdraagt, raakt zijn Club Card kwijt en krijgt een stadionverbod. 'Maar als we alleen over veiligheid praten, kweken we aversie. Wij willen er een draai aan geven die voor iedereen acceptabel is.' Want de consument is eerder bereid inbreuk op de privacy en allerlei administratieve rompslomp te accepteren als daar geldelijk gewin tegenover staat.

Den Bosch fungeert dit seizoen - net als ADO Den Haag en Feyenoord - als proeftuin voor de persoonlijke kaart. Een NIPO-onderzoek wees vorige week uit dat van de drie pilots de fans van Den Bosch het meest tevreden zijn; 87 procent, tegen 78 bij Den Haag en slechts 62 bij Feyenoord. Het experiment bij Den Bosch is herhaaldelijk geprezen door Ajax-voorzitter Michael van Praag, die in het sectiebestuur verantwoordelijk is voor veiligheid.

De voordelen voor een houder in Den Bosch zijn royaal; korting bij een bekende hamburgerketen. Honderd gulden in mindering op de rekening bij de eerste serie rijlessen. In de nieuwe bedrijfsruimten van stadion De Vliert bruist het van de ideeën om de service verder uit te breiden.

Den Bosch voert gesprekken met een voetbalweekblad, voor korting bij een abonnement. En met een vakantiepark. Een bedrijf gaat straks voor geïnteresseerden de gecombineerde club- en seizoenkaarten vooraf betalen, om vervolgens het geld bij de kopers te innen in twaalf termijnen. 'Normaal koopt een supporter de seizoenkaart in de zomer. We horen vaak de klacht dat het geld dan bijna op is, door de vakanties.'

Opmerkelijk zijn de plannen om de banden met de verenigingen in de regio te versterken. FC Den Bosch wil alle leden van amateurclubs aanschrijven. Degenen die daarop bereid zijn een persoonsgebonden Club Card te kopen, verdienen een rijksdaalder terug voor hun vereniging. Of, om het gebrek aan vrijwilligers in de sport te bestrijden, zouden mensen die zich aanmelden als kaderlid korting kunnen verdienen op een persoonsgebonden Club Card van FC Den Bosch.

Van der Kraan: 'We merken dat mensen het helemaal niet zo'n bezwaar vinden om een kaart met een pasfoto te laten maken. Als ze het nut maar zien.' Tot nog toe zijn ongeveer drieduizend Club Cards uitgezet. Het streven is nog dit seizoen te groeien naar vijfduizend en uiteindelijk tot een verdubbeling van dat aantal te komen.

FC Den Bosch voerde de gewone Club Card al in, toen dat voor de eerste divisie nog niet verplicht was. Den Bosch was dus ook spoedig op de hoogte van het feilen. Zo was de zogenaamde bejaardentruc vrij gangbaar. Fans verwenden ouden van dagen met bijvoorbeeld een doosje bonbons, in ruil voor de persoonlijke gegevens. Die leverden ze in, opdat ze wel twintig pasjes wisten te vergaren. Club Cards waren inwisselbaar, het veiligheidsaspect was een farce.

Natuurlijk ziet Van der Kraan nog allerlei haken en ogen aan de nieuwe kaart, maar de voordelen zijn hem dierbaarder. 'Ik zie ons stadion als een huiskamer waar een feestje wordt gehouden. Ik wil gewoon weten wie naar dat feestje komen.'

Van belang is volgens hem dat straks overal dezelfde regels zijn verbonden aan de persoonsgebonden Club Card. Dat een bezitter niet bij de ene club twee toegangsbewijzen kan kopen op één pas en bij de andere acht. 'We streven naar een uniform gebruikersregime.'

Ook de vrees dat het spontane bezoek aan een wedstrijd onmogelijk zal zijn, leeft niet bij Van der Kraan. Iedereen die een keer naar Den Bosch wil, kan gaan. Hij of zij dient dan wel bij de kassa een Club Card te kopen of in ieder geval een bestelformulier in te vullen. Het gaat daarbij om een eenmalige investering, nu 12,50 gulden voor twee jaar en in de toekomst mogelijk wat meer, maar dat mag geen breekpunt zijn.

Van der Kraan is niet bang dat het publiek zich zal afwenden van het voetbal. Hij rekent voor dat het stadionbezoek weer is toegenomen, terwijl het seizoen 1997-98 toch het eerste is waarin de Club Card voor alle BVO's verplicht is gesteld.

Bovendien is de politiek pas echt aan te spreken als de clubs alles hebben gedaan om de veiligheid te vergroten. 'Eigenlijk zitten we bijna op dezelfde lijn met de Federatie van Supporters Verenigingen. De FSV wijst de persoonsgebonden kaart af, tenzij de overheid wat doet. Wij willen zelf onze zaken in orde maken, opdat de overheid ook wel verplicht is actie te ondernemen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden