Wiersma voegt zich bij de koplopers op EK

Harm Wiersma heeft zich bij de koplopers gevoegd van het EK dammen. In de zevende ronde versloeg hij Max Sjawel....

Van onze dammedewerker Egbert van Hattem

In zijn partij tegen Wiersma spreidde Sjawel nog wel de handigheid van weleer ten toon door de druk op zijn lange vleugel creatief te weerstaan. Toen Wiersma in het vervolg onderkende dat een verre voorpost niet te winnen was, switchte de Nederlander naar positioneel voordeel. Het resulterende vier-om-vier eindspel bleek alsnog voldoende voor een soepele overwinning.

Wiersma heeft nu drie overwinningen geboekt maar volgens de statistieken hadden dat er meer moeten zijn. In de tweede ronde ontsnapte de Pool Piotr Chmiel, en zondag in de zesde ronde volgde Ronald Schalley zijn voorbeeld.

Hoewel in de zevende ronde wederom drie overwinningen te noteren vielen, namen de kanshebbers een voorschot op de rustdag van dinsdag.

Het toptreffen tussen Sijbrands en Clerc, die nog steeds verwikkeld zijn in een onderlinge vete, leverde niets bijzonders op. Edvard Boezinski hield de jonge Rus Aleksandr Getmanski op vertrouwde wijze in toom.

Grimmiger was het duel tussen Aleksandr Georgiev en Anatoli Gantwarg. De Wit-Rus kwam wel gevaarlijk opzetten maar via tactische weg rolde alsnog een vroege remise uit de bus.

Guntis Valneris kwam niet tot winst tegen de Italiaan Raoul Bubbi die met een vindingrijk tijdelijk offer de winst-illusies van de Letse oud-wereldkampioen in rook deed opgaan.

Knullig was het verlies van Arnaud Cordier op Aldar Aliev uit Azerbeidjan die alleen onderaan stond. De jonge Fransman streed tot dan toe bovenaan mee, maar zag zijn zwakke opening opvallend kundig afgestraft door de witspeler. Die liet het achtergebleven materiaal van Cordier in een klassieke stelling zo zwaar wegen dat ontsnapping in het eindspel onmogelijk was.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden