Wielrennen: Ullrich in het nauw gedreven

BONN (ANP) - De rechtbank in Hamburg heeft woensdag bepaald dat de Duitse dopingexpert Werner Franke niet meer mag beweren dat Jan Ullrich de Spaanse arts Eufemanio Fuentes 35.000 euro betaalde voor dope.

Een triomfantelijk gevoel zal de wielrenner, die afgelopen zomer ontslagen werd door T-Mobile, niet hebben gevoeld. Op dezelfde dag deed de politie een inval in zijn villa in het Zwitserse Scherzingen.De politie doorzocht in totaal tien huizen en kantoren in en buiten Duitsland, waaronder Ullrichs huis en de woning en bedrijfsruimte van zijn manager Wolfgang Strohband.

Ullrich zelf was niet thuis, de van doping verdachte oud-Tourwinnaar is op huwelijksreis, zo liet Strohband weten. De invallen hielden verband met het dopingschandaal rond dokter Fuentes. Er zouden lijntjes lopen van de specialist in illegale bloedtransfusies naar Duitsland. Ullrich werd, net als zijn Spaanse ploeggenoot Sevilla en begeleider Pevenage, in verband gebracht met de verboden praktijken. Daarop kon hij Tourdeelname vergeten en werd hij door T-Mobile op straat gezet.

Onderzoek

,,De openbare aanklager heeft na een aangifte en intensieve bestudering van de inhoud daarvan een onderzoek ingesteld naar enkele verdachten van bedrog. Op grond van vaststellingen van Spaanse onderzoekers wordt de beschuldigde personen verweten in de wielersport verboden prestatiebevorderende middelen te hebben gebruikt. Eén beschuldigde zou daarbij hulp hebben geboden'', liet justitie in een communiqué weten.

Volgens het weekblad Focus is de aanklager in actie gekomen nadat de voormalige Duitse atlete Britta Bannenberg de zaak tegen Ullrich, diens Spaanse ploeggenoot Oscar Sevilla en begeleider Rudy Pevenage bij het OM aanhangig had gemaakt. Zij is hoogleraar strafrecht en criminologie in Bielefeld. Volgens Bannenberg hebben de drie mannen contractbreuk ten opzichte van T-Mobile gepleegd. ,,Om de Duitse sport zuiver te houden'', heeft zij het trio aangeklaagd. Ullrich was zelf naar de rechter gestapt om dopingdeskundige Franke de mond te snoeren. Franke uitte de beschuldiging tijdens een televisie-interview en beriep zich op gerechtelijke onderzoeken in Spanje.

Levenslange schorsing

De Zwitserse wielerbond, die de proflicentie voor Ullrich afgaf, heeft nog altijd geen documenten over de zaak ontvangen van de internationale wielerbond UCI. Voor de inmiddels 33-jarige renner dreigt levenslange schorsing.

De eenmalige winnaar van de Ronde van Frankrijk (1997) liet recentelijk in een vraaggesprek met een Duits tijdschrift weten dat hij al verscheidene aanbiedingen van wielerploegen op zak heeft. ,,Ik ben onschuldig'', herhaalde de Duitser nog maar eens in het bewuste interview.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden