Wielerploeg Lotto-Jumbo schorst renners die slaapmedicatie gebruikten

Wielerploeg Lotto-Jumbo heeft maandag de renners Antwan Tolhoek (23) en Pascal Eenkhoorn (20) voor twee maanden geschorst. Het contract met de Spanjaard Juan José Lobato (28) is 'in onderling overleg' beëindigd.

Renners van wielerploeg Lotto-Jumbo in actie tijdens de Giro d'Italia. Foto afp

De maatregelen volgen nadat vorige week op het trainingskamp in de buurt van het Spaanse Girona aan het licht was gekomen dat de drie buiten medeweten van het team slaapmedicatie hadden gebruikt. De ploeg spreekt van een 'ernstige, onacceptabele overtreding van de contractueel vastgelegde huisregels'.

'Verwarde toestand'

De renners werden woensdag al voor onbepaalde tijd naar huis gestuurd. De ploegleiding trof Tolhoek en Eenkhoorn dinsdagavond in 'verwarde toestand' aan in het hotel. Lobato lag te slapen in zijn kamer. Pogingen om hem wakker te krijgen liepen op niets uit. 'We stonden op een bepaald moment met wel 25 paarden aan hem te trekken, maar hij reageerde op niks', verklaarde ploegmanager Richard Plugge vorige week tegen de NOS. Een ambulance heeft het drietal naar een ziekenhuis gebracht, waar ze uren verbleven.

Ze bleken Noctamid te hebben geslikt. De verslavende werking ervan zou groot zijn. Ook gebruikten ze Stilnoct. Over deze pillen wordt al jaren beweerd dat ze populair zijn in het peloton. Volgens een woordvoerder van de ploeg hebben de drie verklaard dat er geen ander motief was dan dat ze ermee in slaap wilden raken. Ze hebben Stilnoct naar eigen zeggen niet met drank ingenomen; de combinatie kan leiden tot een roes met hallucinaties. De ploeg beklemtoont dat er geen anti-dopingregels zijn overtreden. Tolhoek bekende gisteren voor Omroep Zeeland dat hij fout is geweest. 'Ik heb me laten meeslepen.'

Maatregelen

Volgens Lotto-Jumbo is bij de maatregelen rekening gehouden met 'alle juridische en persoonlijke aspecten'. Lobato wordt vooral aangerekend dat hij het zwaarste middel, Noctamid, aan de anderen heeft aangeboden. Tolhoek was in het bezit van Stilnoct. De leeftijd van de betrokken renners heeft ook een rol gespeeld bij het opleggen van de sancties. 'Tolhoek en Eenkhoorn wordt de hand gereikt om zich te ontplooien tot een voorbeeldig beroepsrenner', schrijft de ploeg in een verklaring. De schorsing betekent dat beiden de komende weken niet zullen deelnemen aan wedstrijden, trainingskampen en presentaties.

Tolhoek maakt één jaar deel uit van Lotto Jumbo. Hij reed zich in 2016 (als renner van Team Roompot) in de kijker toen hij het bergklassement in de Ronde van Zwitserland won. Eenkhoorn staat officieel nog onder contract bij het opleidingsteam van BMC en versterkt vanaf begin volgend jaar de gelederen van het Nederlandse team. Lobato kwam vorig jaar over van de Spaanse ploeg Movistar.

Meer over