Wielerarts wist van dope, maar deed niet mee

Een bekentenis doen én tegelijk een schadeclaim indienen, clubarts Yvan Van Mol van wielerploeg Quick-Step (voorheen Mapei) doet het....

Bart Dirks

Op basis van anonieme getuigenissen meldde de krant dat Van Mol samen met ploegleider Patrick Lefevere renners aanzette tot het gebruik van epo en andere verboden middelen. Ze zouden daar volgens Het Laatste Nieuws nog aan hebben verdiend ook.

Net als Lefevere ontkent Van Mol dat. Maar hij geeft toe dat hij wist dat sommige renners in de jaren negentig groeihormonen gebruikten.

‘Ik heb nooit met groeihormoon gewerkt’, aldus Van Mol. ‘Ik heb wel mijn plicht gedaan: mensen van wie ik vermoedde dat ze met groeihormoon werkten, heb ik uit de ploeg verwijderd.’

Een eerlijke bekentenis? Wellicht, al kwam de biecht bepaald niet op eigen initiatief tot stand. Van Mol wist dat Het Laatste Nieuws een in december 1995 opgenomen telefoongesprek zou openbaren. Dat gesprek, door de inmiddels gepensioneerde sportjournalist Ivan Sonck opgenomen zonder toestemming vooraf, verliep kribbig.

Ja, gaf Van Mol destijds toe, ik wist van de praktijken, maar heb geen zin me te onderwerpen aan een kruisverhoor. ‘Ik weet dat het nog gebruikt wordt. Maar ik denk dat de effecten van groeihormoon nooit bewezen zijn en ook niet meetbaar of zichtbaar zijn (...). Ik doe niets wat verboden is. Zo simpel is dat.’

Journalist Sonck zond het telefoongesprek uit december 1995 nooit uit, op uitdrukkelijk verzoek van Van Mol. ‘Dat was heel begrijpelijk en ik heb dat gerespecteerd’, aldus Sonck.

Ondertussen blijft het schadeclaims regenen. Ploegleider Patrick Lefevere eist 75 duizend euro van politicus en oud-judobondscoach Jean-Marie Dedecker. Die gooide in september een flinke steen in de vijver door drie Belgische topcoureurs te beschuldigen van dopegebruik.

Hij noemde geen namen, maar onder meer Quick-Step-renner Tom Boonen reageerde woedend. De rechtszaak die Lefevere tegen Dedecker aanspande, begint aanstaande maandag.

Dedecker, die net zijn eigen politieke partij heeft opgericht, maakt zich niet druk. Hij vindt dat Lefevere een Armstrong-strategie kiest. ‘Ik hoor alleen maar scheldwoorden en geen argumenten.’

Maar harde bewijzen gaf Dedecker zelf evenmin, al was hij het wel die het mailtje aan Het Laatste Nieuws doorspeelde waarin Johan Museeuw bekende in zijn laatste seizoen epo te hebben gebruikt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden