Wie wil dwarsliggen, kan vertrekken

Vandaag staan beach-volleyballers Varenhorst en Nummerdor in de halve finale van het WK. De harde aanpak van bondscoach Ronnes lijkt te werken.

Lisette van der Geest
Christiaan Varenhorst juicht in de kwartfinale van donderdag. Beeld ANP
Christiaan Varenhorst juicht in de kwartfinale van donderdag.Beeld ANP

'Waarom denk je dat het beachvolleybal in Nederland de laatste jaren zo is gegroeid?', vraagt mannenbondscoach Gijs Ronnes. Het antwoord vult hij zelf in: in Nederland waakt hij over de juiste 'mindset', hij wil focus bij zijn sporters. Hebben zij dit niet? Dan gaan ze maar weg.

Zo verliet Christiaan Varenhorst (25) een paar weken geleden vroegtijdig een training. De man die vandaag met Reinder Nummerdor in de halve finale van het WK beachvolleybal staat, speelde een wedstrijdje totdat hij het oneens was met een beslissing van Ronnes. Het botste. Varenhorst sloeg vervolgens opzettelijk een paar ballen uit. Varenhorst: 'Gijs hoefde het niet eens te zeggen. Ik besloot zelf dat ik op dat moment beter weg kon gaan.'

Niet dat er continu onenigheid is in de nationale selectie die Ronnes begeleidt. Een leegloop aan sporters is er evenmin. De filosofie van de bondscoach is simpel en wordt door iedereen geaccepteerd: 'Als je drie uur per dag traint, moet elke minuut goed zijn.'

Nonchalant

Hij ziet veel teams waar het er anders aan toegaat. Daar zijn trainingen niet doelgericht, zijn sporters nonchalant en doen ze maar wat. 'Wij hebben een medaille op het WK als doel. Wij willen een olympische plak', zegt Ronnes. 'Je moet weten waarom je op dat moment een bal slaat. Om medailles te winnen heb je de juiste mindset nodig, dat geldt ook voor mij.' Zelfs Ronnes is weleens vroegtijdig weggegaan. Ook een bondscoach heeft soms z'n dag niet.

Ronnes en Varenhorst werken nu zes jaar samen, daarin is het een keer of tien voorgekomen dat een van de twee eerder dan verwacht een training verliet. Stel, zoiets zou een training of zes achter elkaar gebeuren, dan moet er een gesprek komen, zegt Ronnes. 'Dan moet je je afvragen of je wel wilt beachvolleyballen.' Maar dat is bij zijn huidige groep niet het geval.

Een dag na de botsing was alles weer in orde en werden aan beide kanten grappen gemaakt over het voorval. Ronnes trok onverwachts voor de training zijn broek naar beneden om zich om te kleden en pareerde de vraag of hij mee het veld inging met: 'Ja, want ik weet niet of Chris het deze keer wél de hele training volhoudt.'

Harde trainingsaanpak

Zijn harde trainingsaanpak is niet heel gebruikelijk in de sportwereld - veel sporters stoppen doorgaans niet voor de training is afgelopen, maar het werkt wel, denkt Ronnes. Met Varenhorst en Nummerdor heeft de bondscoach een team bij de laatste vier op het WK. Bovendien maakt Varenhorst, die 13 jaar jonger is dan Nummerdor, met regerend wereldkampioenen Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen deel uit van een goede generatie.

Al werden Brouwer en Meeuwsen woensdagavond al uitgeschakeld. 'Daar waren we als staf behoorlijk stuk van', zegt Ronnes. Dat Nummerdor en Varenhorst het laatst overgebleven Nederlandse team zijn in het WK, doet de sporters zelf niets. Varenhorst: 'Voor ons verandert er niks.'

Nummerdor: 'Wij zijn blij met alle gevaarlijke concurrenten die worden uitgeschakeld. Zo simpel en hard is het wel.'

Kleinere vijver

Bij de laatste vier vrouwenteams op het WK zitten drie Braziliaanse duo's. Bij de mannen hebben twee Braziliaanse teams de finale gehaald. Is een dergelijke score in de toekomst haalbaar voor Nederland, als de 'mindset' van Ronnes zich verder uitbetaalt? Misschien wel, denkt de bondscoach.

'Maar Nederland is niet zo'n groot land, dus wij hebben een kleinere vijver om talent uit te vissen. Daarnaast kunnen we maar drie maanden per jaar buiten spelen, wat anders is dan in de zaal. Dat zijn twee nadelen, waarbij vooral die vijver zwaar weegt', zegt Ronnes.

Toch toont Varenhorst op een afstandje van Ronnes nabij het beachstadion in Den Haag dat het kleine Nederland één groot voordeel heeft ten opzichte van veel grotere landen. Of de halve finalisten even voor een flink reclamebord willen staan voor een foto, vraagt de toernooiorganisatie. Als de 211 centimeter lange Varenhorst plaatsneemt blijkt het bord te kort.

Ronnes, lachend: 'Wij zijn een lang volk, daar is de rest van de wereld jaloers op. Al denken zij dat heel Nederland zo extreem lang is als Chris. Maar die lange mensen zijn wel een voordeel.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden