Wie van de acht neemt het op tegen Carlsen?

Acht schakers beginnen vandaag aan hun belangrijkste krachtmeting van het jaar. In het Centrale Telegraafgebouw in Moskou zullen zij in een toernooi van veertien ronden uitmaken wie komend najaar een match om de wereldtitel zal spelen tegen de Noor Magnus Carlsen.

Hikaru Nakamura (VSt, 1987), 6de op de wereldranglijst met 2.790 punten.Beeld ANP

De strijd van de WK-kandidaten verschilt aanzienlijk van andere toernooien omdat alleen de eerste plaats telt. Anders dan in bijvoorbeeld het Tata-toernooi in Wijk aan Zee is een eervolle tweede plaats of een briljante winstpartij van ondergeschikt belang. Alleen de winnaar krijgt de kans eeuwige roem te vergaren en een onbezorgde financiële toekomst veilig te stellen.

Grote spelers hebben in het verleden gemerkt hoe moeilijk het is een kandidatentoernooi te winnen. De Est Paul Keres, de sterkste wereldkampioen die de schaakwereld nooit heeft gehad, moest in de periode 1953-1962 viermaal achtereen genoegen nemen met de tweede plaats. Van recentere datum zijn de teleurstellingen van Jan Timman. In 1990 en 1993, toen het toernooi werd betwist in knock-outmatches, verloor hij tegen Anatoli Karpov en Nigel Short beide keren de finale.

De bezetting van de aanstaande editie had nauwelijks sterker kunnen zijn: de Indiase oud-wereldkampioen Vishy Anand, de Amerikanen Hikaru Nakamura en Fabiano Caruana, de Russen Sergey Karjakin en Peter Svidler, de Armeniër Levon Aronian, de Bulgaar Veselin Topalov en de Nederlander Anish Giri. Een outsider valt niet aan te wijzen of het zou de zevenvoudige Russische kampioen Svidler moeten zijn, die de laagste rating heeft van de deelnemers.

De enige topspeler die ontbreekt is de Russische oud-wereldkampioen Vladimir Kramnik. Nadat hij zich niet had weten te kwalificeren, zal hij hebben gehoopt op de wild card die het organiserende land mag toekennen. Helaas voor hem ging dat laatste entreebewijs op aandringen van de Armeense sponsor van het toernooi naar diens landgenoot Aronian.

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen

Sergey Karjakin (r) (Rus, 1990), 13de op de wereldranglijst met 2.760 punten.
Fabiano Caruana (VSt, 1992), 3de op de wereldranglijst met 2.794 punten.Beeld ANP
Levon Aronian (Arm, 1982), 7de op de wereldranglijst met 2.786 punten.Beeld ANP

Voorspellingen

Voorspellingen zijn er de afgelopen weken in overvloed geweest. Nakamura wordt door velen getipt als winnaar na zijn recente eerste prijzen in toernooien in Gibraltar en Zürich. Ook Caruana geldt na zijn met uitstekend spel behaalde tweede plaats achter Carlsen in het Tata-toernooi als een voorname kanshebber.

Wereldkampioen Carlsen heeft minder vertrouwen in Nakamura, van wie hij twaalfmaal won en nog nooit verloor. In de Noorse krant VG Sporten zegt hij dat een tweekamp met de Amerikaan in New York een aanlokkelijk vooruitzicht is, maar dat hij niet verwacht dat die er zal komen. 'Caruana, Aronian en Karjakin zijn volgens mij de spelers die het toernooi zouden kunnen winnen. Een andere favoriet aanwijzen is volgens mij puur gokwerk. Wat ik me werkelijk niet kan voorstellen is dat ik in november voor de derde maal tegenover Anand zal zitten in een WK-tweekamp.'

Anish Giri (Ned, 1994), 4de op de wereldranglijst met 2.793 punten.Beeld EPA

Over de kansen van Anish Giri wordt in de voorbeschouwingen met terughoudendheid gesproken. Er is alom waardering voor zijn progressie in de tweede helft van het afgelopen jaar, waarin hij zich definitief een plaats verwierf in de wereldtop. Maar de commentatoren benadrukken ook dat hij nog nooit een toernooi van de hoogste categorie heeft gewonnen. Tweede plaatsen waren er genoeg, maar die tellen in een kandidatentoernooi nu eenmaal niet.

Giri heeft zich voorbereid met zijn ervaren Oekraïense coach Vladimir Toekmakov en de Nederlandse grootmeester Erwin L'Ami, die het openingenrepertoire onder controle heeft. Met zijn voorzichtige stijl zal hij niet grossieren in winstpartijen, maar er staat tegenover dat hij zelden een partij verliest. Een van Giri's sterke punten is dat hij zich in precaire situaties ook tegen de sterkste tegenstanders vaak aalglad weet te redden. Misschien zal blijken dat een bekende uitspraak van oud-wereldkampioen Tigran Petrosjan nog steeds van toepassing is: 'Wie niet verliest, wint het toernooi.'

Peter Svidler (Rus, 1976), 16de op de wereldranglijst met 2.757 punten.
Veselin Topalov (r) (Bul, 1975), 8ste op de wereldranglijst met 2.780 punten.Beeld AFP
Viswanathan Anand (India, 1969), 12de op de wereldranglijst met 2.762 punten.Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden