Wie koopt een Feyenoordboek voor 999 euro?

Als je club een boek uitgeeft, koop je dat natuurlijk. Maar als dat boek 30 kilo weegt, 3.275 foto's bevat en bijna 1.000 euro kost: wie koopt zoiets?

Paul Onkenhout
Feyenoord-fan Boyd Vervat met het jubileumboek van Feyenoord. Beeld Daniel Cohen
Feyenoord-fan Boyd Vervat met het jubileumboek van Feyenoord.Beeld Daniel Cohen

Vorige week werd in de kantine van voetbalclub Lienden een boek over Hans Kraay jr. gepresenteerd, Kraay. Er werden Hans Kraay jr.-gebakjes geserveerd en Johan Derksen, met wie de hoofdpersoon vaak over voetbal kletst in het tv-programma Voetbal Inside, was er ook.

In wat een 'emotioneel boek' wordt genoemd, beschrijft auteur Vincent de Vries tien ontmoetingen met mensen die in het leven van Kraay jr. een grote rol hebben gespeeld, zoals Guus Hiddink, Simon Kistemaker en Hans Kraay sr.. Louis van Gaal had hier geen zin in.

Een tikje verrassend was het wel, een boek over Hans Kraay jr. Het is nog maar vier jaar geleden dat bij Nieuw Amsterdam Hans Kraay jr.: Achter de kleedkamerdeur verscheen, van Iwan Tol. Twéé boeken over een oud-voetballer die op tv een tweede carrière beleeft, in een tijdsbestek van vier jaar, dat is geen toeval en een teken des tijds bovendien.

Er gaat geen maand meer voorbij of er komt een boek op de markt waarin een (oud-)voetballer, trainer of scheidsrechter wordt geportretteerd. De oogst van ruim een jaar: Piet de Visser (twee boeken zelfs), Dick Nanninga, Björn Kuipers, René van der Gijp (deel 2), Simon Kistemaker, Arnold Mühren/Frans Thijssen, Leo Beenhakker, John Blankenstein en Ruud Gullit, plus een stuk of vijf boeken over Johan Cruijff.

Over Foppe de Haan zijn meer boeken geschreven dan dat hij clubs heeft getraind. Later deze maand zijn John Rep, Huub Stevens, Sierd de Vos en Milko Djurovski aan de beurt.

En dan laten we de meer algemene voetbalboeken, bijvoorbeeld over de 'Hollandse School', Engels voetbal of de 'voetbalmaffia', nog buiten beschouwing. Een nieuw voetbalboek is geen verrassing meer, behalve als het 30 kilo weegt, een een halve meter bij een halve meter meet, 3.275 foto's bevat en (ook hoogst opmerkelijk) 999 euro kost.

Feyenoord de Grootste

Feyenoord De Grootste, heet het. De oplage is 1908, naar het oprichtingsjaar van Feyenoord. Witte handschoentjes en een 'certificaat van echtheid' worden gratis bijgeleverd, een houten statief kost 69,95 euro.

Sportverslaggevers Matty Verkamman,(o.m. Trouw) en Jaap Visser (o.m. Vrij Nederland, de Volkskrant) van Kick Uitgevers kwamen op het idee tijdens een bezoek aan stadion Old Trafford, waar ze een kolossaal boek zagen liggen over Manchester United. Anderhalf jaar werkten ze aan een soortgelijke uitgave over Feyenoord.

Feyenoord De Grootste is een tocht langs de geschiedenis van de club, langs de hoogte- en dieptepunten en met ruime aandacht voor alle hoofdrolspelers. Behalve Verkamman en Visser schreven Wilfried de Jong, David Endt, Edwin Winkels, Michel van Egmond en Nico Dijkshoorn de teksten.

Vaticaan

De makers van Feyenoord de Grootste stonden ook in technisch opzicht voor een lastige opgave. Voor het binden van het 30 kilo zware boek deden Kick Uitgevers en drukkerij DrukwerkMAX een beroep op Exclusive Art Books dat in Italië samenwerkt met Design and Art Book Made in Italy. Het Italiaanse bedrijf bindt onder meer de boeken van de Duitse kunstuitgeverij Taschen en het Vaticaan. Het binden is handwerk. Op Feyenoorddegrootste.nl is de making-of van het boek te zien.

In september werd het 'kunstobject', zoals de twee voormalige sportjournalisten het noemen, onthuld in De Kuip in Rotterdam. Prominente Feyenoorders als Willem van Hanegem, Giovanni van Bronckhorst en Ove Kindvall kregen een exemplaar cadeau.

De eerste vijfhonderd stuks zijn al verkocht, de tweede tranche van vijfhonderd is leverbaar. Wie zijn de kopers van een boek over een voetbalclub dat 999 euro kost?

Kees Lau - Architect, Leiden, 56 jaar, Feyenoord-supporter sinds zijn 5de.

'Het ligt op de tafel in de woonkamer. Het moet ook liggen, anders wordt de rug van het boek te zwaar belast. Zo staat het ook in de handleiding.

'Van mijn vrouw mag het wel weg, maar mijn vier kinderen vinden het geweldig. Soms doen ze de witte handschoentjes aan en bekijken ze het boek. De tafel is 3 meter lang, dat scheelt ook natuurlijk. We hebben er plaats voor.

'Toen de website van Feyenoord De Grootste de lucht in ging, heb ik meteen een exemplaar besteld. Ik geniet ervan. Vooral de jaren na de oprichting in 1908 vind ik interessant, met al die foto's van het eerste stadion aan de Kromme Zandweg. Die tijd leek veel op de huidige, toen ging het ook vaak over geld en werd er veel geruzied.

Kees Lau: 'Het boek moet liggen, staat in de handleiding.' Beeld Daniel Cohen
Kees Lau: 'Het boek moet liggen, staat in de handleiding.'Beeld Daniel Cohen

'De liefde voor Feyenoord is me met de paplepel ingegoten. Op mijn 4de verhuisden we naar IJsselmonde en toen ik 5 was nam mijn vader me voor de eerste keer mee naar De Kuip. Het was onvergetelijk. We stonden achter het doel en ik was verkocht.

'Ik had geen keuze meer. Voor heel veel Feyenoorders is het zo begonnen, ook voor mijn eigen kinderen. Die zeuren nu aan mijn kop of ze op zondag weer eens met me mee naar De Kuip mogen.

'Ik zit in het kabaalvak, S. Een zondag dat Feyenoord thuis speelt, is een belevenis. Ik ben ook op een andere manier bij de club betrokken geraakt. Ik ben voorzitter van de stichting Supporters steunen Feyenoord. We hebben met 20 duizend supporters al zeven ton in de club gestoken. De Vrienden van Feyenoord (VVF) hebben met ons aandeel totaal 30 miljoen euro binnengehaald.

'Of Feyenoord dit seizoen kampioen wordt? Ja. Zo lang we op koers liggen, worden we kampioen, zeg ik daar altijd bij.'

Boyd Vervat - Eigenaar internetbedrijf, Bolsward, 49 jaar, Feyenoord-supporter sinds zijn 10de.

'Ik ben een rasechte Feyenoord-fan en ik verzamel sportboeken, dus dit boek moest er komen, linksom of rechtsom. In januari word ik 50. Ik geef een groot feest en dan krijg ik het van vrienden. Mijn vriendin regelt het, maar ik had het zelf natuurlijk ook al bedacht.

'Ik heb duizend keer liever dit boek dan een tafel vol flessen wijn. Ze weten dat ze mij hier een enorm plezier mee doen. Voor de presentatie ben ik vanuit Bolsward naar Sassenheim gereden, toen zag ik het voor het eerst. Het is een machtig mooi boek, met al die prachtige platen. De historie van Feyenoord komt tot leven.

'Negenendertig jaar geleden zijn we vanuit Lisse naar Bolsward verhuisd. Daar werd ik Feyenoord-supporter, ik weet ook niet precies hoe dat kwam. De club zit in mijn bloed, denk ik. Niet lullen maar poetsen, werkvoetbal, dat spreekt me aan. Met Ajax heb ik niks.

Boyd Vervat: 'De tranen liepen over mijn wangen. Mijn vader heeft me er jarenlang mee geplaagd.' Beeld Daniel Cohen
Boyd Vervat: 'De tranen liepen over mijn wangen. Mijn vader heeft me er jarenlang mee geplaagd.'Beeld Daniel Cohen

'Feyenoord - Roda JC was mijn eerste wedstrijd, in 1979, samen met mijn vader. Hij was niet zo'n voetballiefhebber, hij deed het voor mij. Een jaar later waren we bij Feyenoord - AZ. AZ won met 5-1 en werd landskampioen. De tranen liepen over mijn wangen. Mijn vader moest erom lachen, hij heeft me er jarenlang mee geplaagd.

'Ik ga steeds meer in een kampioenschap van Feyenoord geloven, maar ik durf het bijna niet te zeggen. Toen Feyenoord tegen Ajax met 1-0 achter stond, zag ik het niet meer zitten. Ik denk dat ik 'm straks maar eens smeer, zei mijn vriendin. Gelukkig werd het nog 1-1. Zoals wij zeggen: Feyenoord-supporter ben je niet voor de lol, maar wel voor het leven.'

Kees Jansma - Sportjournalist en tv-presentator, Doorn, 69 jaar, geen Feyenoord-supporter.

'Ik heb het op de grond gelegd, in de woonkamer. Moet dit nou Kees, vroeg mijn vrouw, maar even later lag ze een tijdje geïnteresseerd in het boek te bladeren.

'De standaard is onderweg. Als die er is, verhuist het naar mijn werkkamer, daar staan ook al mijn andere sportboeken. Dan kan ik er lekker voor gaan zitten en een beetje wegdommelen.

'Nu ben ik er even naast gaan liggen. Ik heb boek nummer 0093. Sla het boek open en je ziet de fraaiste zwart-witfoto's. Hier, pagina 43, Ajax - Feyenoord op 26 mei 1960, 7-1, met Kees Rijvers en Beertje Kreijermaat en op de achtergrond de volle Marathontribune van het Olympisch Stadion. Fantastisch. Die oude foto's zijn niet alleen mooi, maar ook waardevol.

Kees Jansma: 'Moet dit nou Kees, vroeg mijn vrouw.' Beeld Daniel Cohen
Kees Jansma: 'Moet dit nou Kees, vroeg mijn vrouw.'Beeld Daniel Cohen

'Ik zag het boek bij Feyenoord liggen en wist meteen: dat moet ik hebben. Ik ben geen supporter en het heeft ook niks met mijn leeftijd te maken. Ik hou van de geschiedenis van het voetbal. Het ergert me enorm als jonge collega's niets weten over Estudiantes - Feyenoord in 1970. Sportjournalisten dienen over historische kennis te beschikken.

'Mijn eerste wedstrijd in De Kuip zag ik eind jaren vijftig. Het zal een interland zijn geweest, mijn vader was supporter van Ajax. Mijn zoon is wel Feyenoord-supporter. Hij is nu 44.

'Zijn 10de verjaardag vierde hij in De Kuip. Je kon daar vroeger een ruimte huren, het Kuipje. Er waren ook spelers van Feyenoord bij. De jongens kregen handtekeningen van ze. Dat blijft je als kind altijd bij, zo word je supporter.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden