Wereldrecord is hoofddoel van favorieten marathon Berlijn

Aan de topatleten zal het niet liggen, alleen het weer kan nog roet in het eten gooien. Morgenochtend, om 9.15 uur, starten de drie beste marathonlopers van dit moment op de 44ste marathon van Berlijn. Ze hebben, afgaande op hun uitspraken van de laatste dagen, maar één doel: sneller draven dan de 2.02.57 die de Keniaan Dennis Kimetto in 2014, destijds ook in Berlijn, klokte.

2.02.57 uur is sinds 2014 het wereldrecord marathon van de Keniaan Dennis Kimetto. Beeld reuters
2.02.57 uur is sinds 2014 het wereldrecord marathon van de Keniaan Dennis Kimetto.Beeld reuters

Marathonlopers zijn geen sprinters of boksers. Je zult deze introverte lieden zelden op idiote grootspraak betrappen. Kenenisa Bekele, Wilson Kipsang en Eliud Kipchoge hebben bewezen dat ze sterke benen hebben die de weelde van een toptijd rond de 2.03 uur heel goed kunnen dragen.

Bekele, een van de succesvolste langeafstandslopers uit de geschiedenis, bleef vorig jaar in de Duitse hoofdstad een luttele zes seconden boven de tijd van Kimetto. Ergens een bocht te ruim aangesneden, een vervelend briesje tegen op de Karl-Marx-Allee of de lange Hohenzollerndamm, toch wat last van die hamstring - het zijn details die net het verschil kunnen maken op de klassieke afstand. Ethiopiër Bekele troefde vorig jaar Kipsang (2.03.13) in een lange sprint af. Deze Keniaanse atleet was in 2013 nog de wereldrecordhouder met 2.03.23 uur.

En dan staat zondag ook het fenomeen Eliud Kipchoge op de startlijn. De olympisch kampioen van Rio heeft een paar maanden terug op het racecircuit van Monza bewezen dat hij héél snel kan lopen. Bij het Breaking2-experiment van Nike snelde hij naar een ongekende en historische 2.00.25 op de 42 kilometer en 195 meter.

2013, Winnaar Wilson Kipsang Beeld epa
2013, Winnaar Wilson KipsangBeeld epa

Die prestatie ging niet als wereldrecord de boeken in omdat de officiële regels niet werden nageleefd. Zo draaiden de tempomakers wisseldiensten en hield de Tesla die voor de lopers uit reed, de atleten met een bizar grote tijdklok op het dak wel heel erg uit de wind. Maar dat het een prestatie van formaat was zullen vriend en vijand van dit door wetenschappers aangestuurde experiment beamen.

Een tijd onder de twee uur, een magische grens in de atletiek, ligt morgen in Berlijn, stad van wereldrecords, niet voor de hand. Dan zou er vooraf een strijdplan moeten worden opgemaakt waarbij de tempomakers halfweg onder het uur doorkomen. Dat is de komende jaren nog gekkenwerk voor een 'gewone' stadsmarathon, zegt Jos Hermens, de manager van Kipchoge en Bekele. 'Eliud heeft gevraagd om een doorkomst van 60.45 uur op de halve marathon. Dat is heel snel ja. Als hij die tijd twee keer weet te lopen - of zelfs de tweede helft sneller - dan heb je een fantastisch wereldrecord.'

2015, Winnaar Eliud Kipchoge. Beeld epa
2015, Winnaar Eliud Kipchoge.Beeld epa

Hermens hoopt dat de hazen tot na het dertigkilometerpunt hun beschermende werk kunnen doen, daarna is het ieder voor zich. 'Mijn theorie is altijd dat er één favoriet tegenvalt, de tweede op zijn niveau presteert, en dat de derde boven zichzelf uitstijgt.'

Hermens dicht Kipchoge de beste kansen toe. De Keniaan heeft bij het Breaking2-experiment voor zichzelf al bewezen dat hij de marathonmuur van de twee uur kan slechten, zegt hij. 'Vandaar dat hij voor halfweg een uur en 45 seconden als doel heeft gesteld. Dat is voor hem nu een makkie, hij kan dat mentaal aan. Alhoewel, makkie, schrijf dat maar niet op, dat klinkt wat oneerbiedig op de marathon.'

2016, Winnaar Kenenisa Bekele Beeld ap
2016, Winnaar Kenenisa BekeleBeeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden