Wereldkampioen 'mooi voetbal' zonder beloning

De wereldkampioen balbezit, de wereldkampioen mooivoetbal ook, viel zaterdag buiten de prijzen die op het mondiale platform van het voetbal te vergeven zijn....

Van onze verslaggever

Willem Vissers

PARIJS

Zijn overtuiging getrouw, koos Nederland zaterdag in het Prinsenpark van Parijs onvoorwaardelijk voor de aanval, nog meer dan in voorgaande wedstrijden. Maar het elftal van Guus Hiddink liet de mooiste kansen onbenut en kon niet altijd de verdedigende discipline opbrengen die nodig is om aanvallend risico's te kunnen nemen.

De Kroaten, nog verrassender tot de laatste vier doorgedrongen dan de tegenstander, volstonden met het loeren op de counter en behaalden, vanuit hun oogpunt, een fantastisch rendement, met voor rust twee doelpunten uit twee kansen. Optimaler kan resultaatvoetbal, waarvan op het WK overigens duizenden staaltjes te zien waren, bijna niet tot uitdrukking worden gebracht.

Zelden zal het verschil balbezit (Nederland 35 minuten, Kroatië 18,5) dermate groot zijn geweest als zaterdag, maar bij Nederland ontbrak teveel om succesvol te kunnen zijn.

Met name de gebrekkige scherpte in de afwerking bij Kluivert en Bergkamp speelde Nederland parten. De spits van Arsenal kwam helemaal niet aan afwerken toe; Bergkamp was, net als tegen Brazilië, totaal onzichtbaar. Hij verloor vrijwel elk duel en kon niet één keer gevaarlijk worden.

Hiddink, die hem eerder tegen Argentinië en Brazilië in het veld liet staan, hopende op dat ene moment van genialiteit, ruilde Bergkamp na een uur in voor Van Hooijdonk.

De problemen van Hiddink lagen zaterdag vooral aan de rechterkant als gevolg van de blessures van Reiziger, Winter en Ronald de Boer. Zenden nam op rechts de meest aanvallende positie in en kreeg Seedorf, als controleur, in zijn rug. Maar de ambitieuze Seedorf liet zijn defensieve opdrachten geregeld voor wat ze waren en dat had, door het ontbreken van de rechtervleugelverdediger, fatale gevolgen. Stam hield die zone van het veld namelijk niet permanent in de gaten.

Het was eigenlijk onnodig om met vier verdedigers op te treden, want de Kroaten hadden in Suker een eenzame frontsoldaat. Collega's als Boban, Asanovic en Prosinecki verstaan de kunst om razendsnel aan te sluiten en met hun bovengemiddelde techniek het plan van de tegenaanval daadwerkelijk te laten slagen.

Bij de eerste gelegenheid waarbij de Kroaten serieus de middenlijn overstaken, werd het 0-1. Jarni kon vrijwel ongehinderd oprukken, hield Stam van zich af en passte op Prosinecki. De voormalige vedette van Barcelona draaide om zijn as en verraste Numan door de bal tussen diens benen door te schieten.

Het was voor Oranje een teken om serieus werk te maken van de omsingeling der Kroaten. De gelijkmaker liet negen minuten op zich wachten. De linksbenige Zenden draaide bij de middenlijn weg van Jarni en begon aan een dartele ren die hij besloot met een dwarrelend schot, 1-1.

Hoewel rustelozer en slordiger dan in voorgaande duels, speelde Nederland de bal rond, op zoek naar een opening in de rood-wit geblokte muur, maar weer scoorden de Kroaten. Asanovic en Boban waren de schakels onderweg naar Suker, die de bal prachtig inschoot voor zijn zesde doelpunt van het toernooi.

Seedorf had al voor rust gelijk kunnen maken, maar hij kopte na een prachtige aanval met Bergkamp en Kluivert zwak in. Kluivert miste vlak voor rust tweemaal op aangeven van Seedorf.

Na rust speelde Nederland zo mogelijk nog aanvallender dan ervoor. Overmars verving Cocu en werd een pure linksbuiten, tegenover Zenden op rechts. De beste kans was voor Kluivert, die in het volle centrum zijn tegenstanders weergaloos passeerde maar de bal totaal verkeerd raakte.

Nederland voelde zich bovendien bestolen omdat scheidsrechter Chavez uit Paraguay een treffer van Seedorf afkeurde wegens buitenspel, op advies van grensrechter Lencie uit Vanuatu. Seedorf ontving de bal van de tegenstander en dat deed de discussie oplaaien.

De irritatie groeide, ook over Chavez die erg ver meeging in het aanstellerige gedrag van de Kroaten. Suker met name ging al liggen als een tegenstander hem maar aanraakte. Zenden daarentegen kon zich nauwelijks bewegen, of hij kreeg een vrije trap tegen.

Davids kreeg in de slotfase een volkomen onterechte gele kaart en was nog ver na de wedstrijd in discussie met de scheidsrechter. Voor een deel ook uit frustratie over het feit dat mooi voetbal op een WK zonder beloning bleef.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.