Wennemars ziet niet op tegen beetje extra sores

Over 280 dagen beginnen de Winterspelen. Tijd om wat ambassadeurs aan te wijzen, maar niet Sven Kramer, want die is te druk, en te duur....

Papendal Hij zal komende winter het gezicht van de Nederlandse olympische ploeg zijn, maar tot de ambassadeurs van het gezelschap behoort Sven Kramer niet. Die rol is namens de schaatsers voor veteraan Erben Wennemars en sprintdiva Annette Gerritsen.

Zij behoorden vrijdag tot het uitverkoren zestal dat de komende 280 dagen, in de aanloop naar de Olympische Winterspelen van Vancouver, de rol van ambassadeur zal bekleden. Naast Wennemars en Gerritsen zijn dat bobsleeër Sybren Jansma, shorttracker Annita van Doorn, snowboardster Nicolien Sauerbreij en paralympisch skiër Keesjan van der Klooster.

Chef de mission Henk Gemser was betrokken geweest bij de keuze door de staf van NOC*NSF en hij kon het ‘passeren’ van Kramer gemakkelijk uitleggen. ‘Sven wil geen sores aan zijn hoofd. Zijn naam is wel genoemd, maar hij is een sporter die zichzelf wil beschermen.’

Kramer, twaalfvoudig wereldkampioen, zal genoeg aan zijn hoofd hebben de komende winter. Sponsors als Essent en TVM, bedrijven die zich voor grote bedragen aan hem hebben verbonden, zullen rond de Spelen het nodige van de jeugdige kanshebber vragen. Hij heeft kans driemaal olympisch goud te winnen.

‘Svens financiële eisen zijn voor zoiets gewoon te hoog’, zo draaide zijn teamgenoot Erben Wennemars er vrijdag niet omheen. Wennemars was, tegen een niet nader bekend gemaakte vergoeding, graag voor hem ingesprongen. Bij de vorige Winterspelen, die van Turijn 2006, was hij ook ambassadeur.

‘Erben is een klassieker’, meende Gemser, die de eerste en enige algemene ploegbijeenkomst van deze zomer had uitgeschreven, gisteren en vandaag op het nationale sportcentrum te Papendal.

Alle uitverkorenen spraken in dezelfde woorden als Wennemars: over de grote eer die het is ambassadeur te mogen zijn. Ze zullen bij een promotiecampagne worden betrokken, moeten aantreden bij de grote sponsors van NOC*NSF en gelden als de ogen en oren in het veld van ploegleider Gemser.

‘Henk kan me altijd bellen. Ook als ik geen ambassadeur was geweest’, verklapte Wennemars.

De veteraan begon ter plekke al met een peptalk aan alle jonge sporters die zich in de Sydneyzaal van Papendal hadden verzameld. Wennemars is een ervaringsdeskundige. Hij zal, wanneer hij zich plaatst voor Vancouver, voor de vierde keer het olympisch evenement meemaken.

‘En dat is groter dan alle World Cups, WK’s en EK’s bij elkaar. Dat moet voldoende zijn om jezelf te laten inspireren tot een ongelooflijke prestatie’, zo nam spraakwaterval Wennemars even de honneurs van ploegaanvoerder waar.

Hij zei de uitnodiging weer als ambassadeur aan te treden te zien als de bevestiging van het vertrouwen dat blijkbaar nog altijd in hem bestaat. Wennemars viel deze winter bij de WK sprint in Moskou ernstig geblesseerd uit en is na z’n herstel direct aan de training begonnen. Hij heeft het eerste trainingskamp van TVM, vijf dagen op Papendal, goed doorstaan.

Zijn vrouwelijke evenknie, Annette Gerritsen, zei de klus ook graag te doen, maar ze had ook haar bedenkingen. Schaatsers worden pas rond de jaarwisseling aangewezen voor de Spelen. Ook de ambassadeurs, hoe hooggeprezen ook, zijn nergens zeker van. ‘Stel dat je je niet plaatst en nu wel in die mooie oranje bodywarmer rondstapt. Dat is wel het enge van deze rol.’

Sven Kramer ontbrak vrijdag bij de Vancouver-bijeenkomst. Hij was verhinderd door familieomstandigheden. Vanochtend sluit hij aan bij de groep. Hij kan een peptalk van chef de mission Gemser over het beklimmen van een berg en het struikelen over een molshoop tegemoet zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden