Wennemars raast naar toptijd in Thialf

Erben Wennemars had geen oog voor de acute pijn van Jeremy Wotherspoon. Na een valse start én een pikstart knalde hij 500 meter over het ijs van Heerenveen, om te eindigden in de snelste tijd die ooit door een Nederlander in Thialf is verreden: 35,20....

Van onze verslaggever Mark van Driel

`Zeer onverwacht', noemde Wennemars zijn zege op de 500 meter. Zijn vorm liet de afgelopen weken zeer te wensen over. Maar de sprinter van SponsorBingoLoterij wist zijn prestatie meteen te duiden. De overwinning was niet alleen bijzonder omdat een Nederlander zelden de 500 meter bij de World Cup wint - Jan Bos en Gerard van Velde presteerden het, net als hij, slechts één keer.

De zege was vooral speciaal, meende Wennemars, omdat hij eerder dit seizoen ook een World Cup-wedstrijd op de 1000 en 1500 meter heeft gewonnen. Dat is slechts twee andere schaatsers gelukt in de 18-jarige geschiedenis van de competitie. `Alleen Igor Zjelezovski en Adne S22al zijn mij voor geweest. Dat is mooi.'

Toch scheelde het weinig of Wennemars had de finish niet gehaald. Na een valse start ging hij bijna opnieuw in de fout - sommige tegenstanders meenden zelfs dat hij gediskwalificeerd had moeten worden voor de beweging die hij maakte. De starter greep niet in, waarna Wennemars de eerste 100 meter aflegde in een voor zijn doen ongewoon snelle tijd van 9,69.

`Ik viel niet naar voren', zei Wennemars. `Ik ging opzij. Ik viel bijna over mijn schaats heen. Ik dacht: nu moet die starter schieten anders ga ik op de startstreep op mijn bek. Ik heb absoluut niet geprobeerd om expres sneller weg te komen.'

Na zijn rappe vertrek trok Wennemars hard door, zonder te merken wat Wotherspoon overkwam. De Canadees, die dit seizoen nog geen 500 meter verloor, kwam al na een paar passen omhoog. Even leek het alsof Wotherspoon protesteerde tegen het besluit van de scheidsrechter om Wennemars niet terug te roepen vanwege de pikstart.

Maar nadat de viervoudig wereldkampioen sprint de 500 meter in een rustig tempo had beëindigd (39,76), bleef hij minutenlang zitten op een bankje. Zijn gezicht stond op storm.

Ploeggenoot Jason Parker vertelde later dat Wotherspoon nauwelijks kon lopen van de pijn die bij de start in zijn rug schoot. Of hij genezen zal zijn voor de WK afstanden, volgende week in Berlijn, is onduidelijk.

Wennemars besefte meteen wat de consequentie is van de blessure van Wotherspoon. Als de torenhoge favoriet voor het sprintgoud in Berlijn ontbreekt, ligt de 500 meter open. Bij eerdere wedstrijden dit seizoen pakte Wotherspoon gewoonlijk twee of drietiende van een seconde op de winnaar van het zilver. Wennemars zag vier concurrenten nauwelijks tijd op hem toegeven.

Mike Ireland blijkt geen hinder meer te ondervinden van een liesblessure die hem het grootste deel van het schaatsseizoen aan de kant hield. Hiroyasu Shimizu lijkt juist op tijd in vorm. En ook Jan Bos en Gerard van Velde, achter de Canadees en Japanner vierde en vijfde in Thialf, kunnen in Berlijn mee doen om de medailles.

Wennemars, die dit weekend ook het klassement van de World Cup op de 1000 meter probeert te winnen: `Ik hoop dat Jeremy Wotherspoon er volgende week bij is. Het is het mooiste als de besten rijden bij de WK. Maar als hij er niet is, is van alles mogelijk. Met mij ging het niet lekker de afgelopen weken. Maar als ik in vorm ben kan ik heel hard schaatsen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden