WereldbekerwedstrijdenSchaatsen

Wennemars raadt sprinter Ntab mentale hulp van buitenaf aan

Sluwere rivalen weten dat ze sprintbelofte Dai Dai Ntab kunnen ontregelen. Zwaktepunt: Ntabs start. Tijd voor verse ondersteuning, vindt Wennemars. 'Hij is nog jong, als hij er aan werkt, dan komt het goed.’

Dai Ntab (Nederland) valt en Ruslan Murashov schaatst erachter (Rusland) tijdens de 500 meter.Beeld EPA

Met ruim 55 kilometer per uur scheert Dai Dai Ntab zaterdag bij de wereldbekerwedstrijden in Tomaszow Mazowiecki door de laatste binnenbocht van de 500 meter. Aan het einde drijft de middelpuntvliedende kracht hem naar buiten. Te ver. Hij stapt met een schaatsijzer op het allerlaatste blokje van de bocht en schuift, vlak voor zijn tegenstander Ruslan Moerasjov, de kussens in. Hij staat nog op om de laatste 100 meter te voltooien, maar zelfs de laatste plaats is hem niet gegund. Hij wordt gediskwalificeerd, omdat hij Moerasjov met zijn schuiver hinderde.

De 24-jarige sprintbelofte heeft inmiddels een hele reeks missers achter zijn naam heeft staan. Die begon op het olympisch kwalificatietoernooi van een jaar geleden, waar hij als een van de grootste kanshebbers voor een olympisch startbewijs werd gezien. Hij was erop gespitst om razendsnel te starten, maar deed dat tot twee keer toe te rap. Hij werd gediskwalificeerd en moest, terwijl de tranen over de wangen liepen, het ijs van Thialf verlaten. Weg Winterspelen.

Ntab heeft altijd al iets onberekenbaars gehad. Als hij met zijn ranke, lange lijf over het ijs klapwiekt, is het vaak alles of niets. De half-Senegalese Brabander stootte in het jaar voor de Winterspelen door naar de internationale sprinttop en won in die winter verrassend drie wereldbekerwedstrijden. Andere podiumplaatsen waren er niet bij. Hij won of eindigde op grote achterstand van het podium. Het jaar erna haalde hij vlak voor het olympisch kwalificatietoernooi het podium in Salt Lake City. Zijn naam als sprintvedette was gemaakt. Maar toen het echt belangrijk werd, faalde hij.

Onrustig

‘Hij is te onrustig’, stelt Erben Wennemars, de tweevoudig wereldkampioen sprint die dat probleem herkent uit zijn eigen loopbaan. ‘Er is veel dat voor hem spreekt. Hij heeft talent, een geweldig lijf, maar je moet het wel doen als het moet. Ik had daar ook moeite mee. Ik was heel druk bezig om iedereen te vertellen dat ik eigenlijk sneller was dan de rest, maar ze liepen toch achter de winnaar aan.’

Sinds dat dramatische kwalificatietoernooi stapelt Ntab fout op fout. Bij de plaatsingswedstrijden voor de wereldbeker van dit seizoen, begin november in Thialf, liet hij zich van de wijs brengen door de starter, die naar de mening van de sprinter veel te lang wachtte met het startschot. Het gevolg: een bibberende, maar vooral erg trage start.

Ntab viel net buiten de wereldbekerselectie, al mocht hij na afmeldingen toch de internationale wedstrijdcyclus in. Daar kon hij de problemen niet van zich afschudden. Bij de eerste 500 meter in Obihiro was hij na een valse start te traag weg, bij de tweede stond hij niet helemaal stil en op het buitenijs van Tomakomai waren zijn eerste slagen wankel. Bij bijna elke race mankeerde er wel iets.

Op zaterdagmiddag in het Poolse Tomaszow Mazowiecki niet. Eindelijk was Ntab goed weg. En tot dat laatste blokje leek hij op weg naar een plekje dicht bij, of misschien zelfs op het podium. Pavel Koelizjnikov won dit seizoen voor de derde maal.

Het seizoen is drie wereldbekerwedstrijden onderweg, maar Ntab heeft zijn brille van vorig seizoen nog niet teruggevonden. En dat terwijl er dit na-olympische seizoen wel ruimte ligt. Lang niet alle olympische schaatsers zijn even gemotiveerd als vorig seizoen. Zo kon Marcel Bosker zondagmiddag op de 10 kilometer met een zege profiteren van de afwezigheid van olympisch kampioen Ted-Jan Bloemen, die anoniem en tegenvallend in de B-groep reed.

Op de 500 meter ligt dat net anders, daar rijdt olympisch kampioen Havard Holmefjord Lorentzen nog altijd sterk. Toch kwam de afgelopen weken ook op de sprint het meeste vuurwerk van mannen die net als Ntab ontbraken op de Spelen in Zuid-Korea: de Rus Koelizjnikov en de jonge Japanner Tatsuya Shinhama.

Worsteling

Al probeert Ntab de impact van zijn olympische debacle te bagatelliseren, zijn concurrenten zullen gemerkt hebben dat hij worstelt met de start. De sluweren weten dat ze hem kunnen ontregelen. Wennemars ervoer dat met de coach van Ntab, Van Velde. ‘Gerard was er meester in om mij uit mijn concentratie te halen. En dan stond ik uiteindelijk langs de kant met twee valse starts en won hij de wedstrijd. De 500 meter is een mentaal spel en Ntab beheerst dat niet.’

Dat is geen schande, vindt de oud-wereldkampioen sprint, maar wel iets om aan te werken. En vooral iets om te onderkennen. ‘Als je zegt dat er geen probleem is, dan blijf je steeds dezelfde fout maken.’ Wennemars zocht hulp bij een sportpsycholoog. ‘Daarna was het over.’

Ook Kjeld Nuis kan dienen als voorbeeld voor Ntab, denkt Wennemars. Hij liep jarenlang ook tegen mentale barrières op en wist met hulp van een mental coach afgelopen februari de olympische titel op zowel de 1.000 als de 1.500 meter te winnen. ‘Ntab is nog jong en als hij eraan werkt, dan komt het goed.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden