Wel geld, geen publiek voor NOCNSF-project

Zelfs presentator Vivian Boelen, de Miss Positivo van de avond, vroeg in al haar argeloosheid naar de bedoeling van de olympische 'aftrap' op Papendal....

Van onze verslaggever John Volkers

Achter de rug van de lange Loorbach was het publiek inmiddels weggestroomd, richting de tapkranen en mobiele keukens. Amazone Anky van Grunsven en paard Gere waren voorbij gedanst op James Bond-muziek. De dag zat er op voor de paardenliefhebbers in Gelderland.

Alleen de very important persons bleven nog een hapje eten of aan de bar de dorst lessern. Het publiek was klaarblijkelijk niet aangestoken door het olympische vuur dat Jan Loorbach, Marcel Sturkenboom en Joop Alberda gedrieën als team de mission zo nadrukkelijk uitdragen. Alberda, de coach van de gouden volleyballers van 1996, is de ideeënbus van dat driemanschap uit de nationale topsport.

De Groninger, een duvelstoejager, ziet het als zijn heilige taak de olympische topsport op te stoten in de vaart der volkeren. Hij laat daarom de ene na de andere ballon op en start initiatief na initiatief. Gala's, teambijeenkomsten, informele etentjes, congressen, coachplatforms, barometers en circusbezoek zijn de moderniteiten waarmee Alberda de Nederlandse sport optuigt.

De technisch directeur van de Sydney-ploeg wil vooral betrokkenheid, maar gaf zaterdag toe dat zoiets geduld kan vergen. Het voorbeeld was de sinds enige tijd haast overvloedige betrokkenheid van de overheid.

Jaren investeerde het NOCNSF in het onderhouden van de politieke contacten en het overtuigen van de beleidsmakers op de ministeries. Naast de structurele geldstromen van de overheid vonden Alberda en Sturkenboom, geheel in de lijn van oud-voorzitter Huibregtsen, dat er extra geld moest loskomen voor het fenomeen Holland Promotion.

Lang werd de belangrijke rol van de sportheld, als reclame-object voor Nederland, ontkend, maar zaterdagavond was er de officiële bevestiging. De werkgroep Holland Imago was na 'anderhalf jaar praten' om en liet zich inlijven als PinS, Partner in de Sport, voor het olympisch project Performance 2000.

De eerste toezegging van vijf miljoen komt uit het samenwerkingsverband van de ministeries van Sport (VWS), Buitenlandse Zaken en Landbouw, de Economische Voorlichtings Dienst, het midden- en kleinbedrijf, de werkgevers VNO-NCW (de club van Hans Blankert, de nieuwe voorzitter van NOCNSF), het Nederlands Congres Bureau en het NBT, het Nederlands Bureau voor Toerisme.

Komende handelsmissies zullen aansluiting zoeken bij Nederlandse sportploegen die het buitenland bezoeken. Als voorbeeld, van woordvoerder Schmitz en Saeijs: 'De hockeyers spelen pakweg in oktober de Champions Trophy in India. Vroeger ging dan een maand later een handelsdelegatie naar India. Nu zullen ze samen optrekken. Hockeyers zijn goden in India. Daar moet je gebruik van maken. Je zou wel gek zijn dat niet te doen.'

Die inzet zal voortaan beloond worden met miljoenen. Het waren de laatste miljoenen die Alberda en de zijnen binnenhaalden voor de komende olympische projecten, de Zomerspelen van Sydney, de Paralympics in die stad en - deels - de Winterspelen van 2002 in Salt Lake City. Het NOCNSF kon een eindsom van 34,5 miljoen bekend maken; 4,5 miljoen meer dan het lang onhaalbaar geachte streefbedrag.

Voor die triomf van de lobby was de hele olympische sportwereld uitgenodigd op een paardenkampioenschap op Papendal. Tot en met staatssecretaris Vliegenthart waren ze aanwezig bij de doop van de olympische cd, weer een noviteit uit de koker van Alberda, met muziek van het Metropole Orkest, Slagerij van Kampen en Alma Nieto. Die cd, met het nummer OSOS (Orange Skies Over Sydney), gaat, zo leert een vlugge luistertest, niet de toptien halen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden