Wel de wereldtitel (in de vierde divisie), geen euforie bij ijshockeyers: 'We hoopten op wat meer tegenstand'

Met overmacht pakten de Nederlandse ijshockeyers de wereldtitel (vierde divisie). Tijd voor promotie en gelijkwaardige tegenstand.

Nummer 3 Joey Oosterveld van Nederland verovert de puck bij het doel van Australie. Beeld null
Nummer 3 Joey Oosterveld van Nederland verovert de puck bij het doel van Australie.

De reactie van het 17-jarige ijshockeytalent Ties van Soest, nadat Nederland zondag tegen Australië met overmacht de wereldtitel in de vierde divisie heeft gewonnen, is tekenend voor het toernooi: 'We hadden gehoopt dat Australië, net als wij nog ongeslagen, wat meer tegenstand kon bieden. Niet dus. Het maakt de euforie net wat minder.'

Nederland promoveerde met de 9-2- winst op Australië zondag van divisie 2A (het vierde mondiale niveau) naar divisie 1B (het derde niveau). Voor de Nederlands-Canadese bondscoach Doug Mason was er na de gewonnen wereldtitel maar één conclusie mogelijk: het Nederlandse ijshockeyteam hoort niet thuis op het vierde niveau.

Mason wijst op de uitslagen van de afgelopen week. De Nederlanders hadden geen enkele moeite met China (7-0), Servië (5-0), België (10-2) en IJsland (11-1). Hij is ervan overtuigd dat Nederland met deze selectie op een hoger niveau kan meedoen om de medailles.

Dat onderschrijft aanvoerder Ivy van den Heuvel: 'Ik denk dat het Nederlandse ijshockeyteam de afgelopen vijftien jaar niet zo goed is geweest als nu. En de komende jaren worden we alleen nog maar beter. Maar dan moeten we wel compleet zijn.'

Lobby

Maar liefst 15 van de 23 spelers uit de nationale ijshockeyploeg spelen voor de Tilburg Trappers, dat uitkomt in de in de Duitse Oberliga (derde divisie). Vorig jaar tijdens het WK in Belfast waren de Trappers nog actief in de playoffs en moesten belangrijke spelers als Van den Heuvel en Bryan Collier bedanken voor de Nederlandse ploeg.

Theo van Gerwen, technisch directeur van de ijshockeybond, weet wat hem de komende maanden te doen staat: zorgen dat het WK volgend jaar zo laat mogelijk georganiseerd wordt. Bij voorkeur eind april. Dan zijn de buitenlandse competities voorbij en zijn de beste Nederlandse ijshockeyers beschikbaar voor het Nederlandse team.

Vorig jaar in Noord-Ierland werd Nederland weggespeeld. Alle wedstrijden werden verloren. Dat scenario wil technisch directeur volgend jaar koste wat kost voorkomen. Hij is al met de lobby begonnen. 'Zoiets begint in de achterkamertjes: dan probeer je erachter te komen welke landen met ons op een lijn zitten. Zo weet ik dat Estland graag het WK wil organiseren. Ook laat in het jaar. Dus zij krijgen onze volledige steun. Links en rechts proberen we andere landen mee te krijgen.'

Stel dat het WK volgend jaar toch plaatsvindt tijdens de play-offs van de Tilburg Trappers. Staat er dan een generatie jongens klaar die het moeten kunnen? Zeker, zegt bondscoach Mason. Hij werkte in aanloop naar dit WK al met talenten die op het laatste moment moesten plaatsmaken voor de spelers van de Tilburg Trappers.

Joey Geurts (Limburg Eaters Geleen) en de broers Mike en Nick Verschuren (Eindhoven Kemphanen) bijvoorbeeld. Zij zaten aanvankelijk bij de groep die geselecteerd was door bondscoach Mason. Maar toen bleek dat de Trappers op tijd klaar waren met hun programma, moesten ze hun plek afstaan.

Geurts zat de afgelopen week met een dubbel gevoel op de tribune. Hij was graag bij de selectie gebleven, maar begreep de keuze van de bondscoach voor de ervaren spelers van de Tilburgse ploeg. 'Het was sowieso een leerzame periode. En ik had de laatste weken heel weinig op het ijs gestaan. De jongens van de Trappers waren nog tot drie dagen voor het WK actief in Duitsland. Hun conditie en wedstrijdritme waren gewoon beter.'

Optimisme

De 17-jarige Van Soest mocht tot zijn verrassing wel bij de groep blijven. Hij geldt als een van de grootste Nederlandse talenten. Van Soest speelt in Duitsland, maar vertrekt komend jaar mogelijk naar de Verenigde Staten om college-ijshockey te gaan spelen.

Niemand durft te voorspellen of de beste selectie volgend jaar weer bij elkaar zal komen. Het moet meezitten, weet Van den Heuvel, die naast aanvoerder van het Nederlands team ook aanvoerder is van de Trappers. Hij heeft voorzichtige hoop dat hij met de Tilburgse club dit jaar mag promoveren in Duitsland. 'Dan kunnen we grote stappen maken. Reken er maar op dat er dan een paar fantastische jaren aankomen voor het Nederlandse ijshockey.'

Dat denkt ook de optimistische technisch directeur van de ijshockeybond. Van Gerwen kijkt nu al uit naar volgend jaar. 'Dan spelen we tegen landen als Estland en Litouwen. En dat zijn landen waar we, mits compleet, altijd goede resultaten tegen hebben laten zien. Daar kunnen we eindelijk de krachten meten met gelijkwaardige tegenstanders.' 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden