Column

'Weg met Ajax. Weg met Feyenoord'

Zaterdagmiddag maakte de politie bekend dat de brand die in de nacht van donderdag op vrijdag het supportershome van Ajax had verwoest vermoedelijk is aangestoken. Je vraagt je in gemoede af: wie zou dat nou hebben gedaan? Wie steekt er nu een supportershome in brand? Het zouden toch niet de Feyenoord-hooligans zijn geweest?

Na de brand verspreidden Feyenoorders een Twitterberichtje met de tekst: 'Wie zaait, zal oogsten'. Er zaten twee foto's bij. Eentje van Ajax-supporters die tijdens de bekerfinale vorig seizoen vuurwerk op het heilige gras in Rotterdam gooiden het zaaien en eentje van de smeulende resten van het supportershome de oogst.

Nu hoeft dit natuurlijk niet automatisch te betekenen dat het kwaad ook door Feyenoorders is aangericht. Kort nadat ik van de Gemeentelijke Scholengemeenschap was gestuurd, heb ik ook eens een middagje naar de rokende overblijfselen van datzelfde GSG staan kijken, zonder zelf de boel te hebben aangestoken. Je kunt ook zonder schuld genieten van vernietiging. Karma doet ook wat, een gevoel van kosmisch evenwicht.

Aan de andere kant is het uitgesloten dat Feyenoord-hooligans het niet hebben gedaan.

In zijn zaterdagcolumn wond Jaap de Groot, chef sport van De Telegraaf, zich geweldig op over de brandstichting. Volgens hem is het gewoon raar dat hij de enige is die de parallellen ziet tussen het huidige moslimterrorisme en het geweld dat hooligans gebruiken om hun clubliefde gestalte te geven.

Ga maar met hem na: net als bij aanhangers van de islam is er onder voetballiefhebbers maar een klein percentage gewelddadig, maar die kleine groep, die de grotere groep dus helemaal niet representeert, verpest het voor de rest . Zo mogen al jarenlang geen uitsupporters mee naar de Kuip en de Arena als de Klassieker tussen Feyenoord en Ajax wordt gespeeld.

Tevens zag De Groot toch bezig, denk ik ook parallellen tussen de wijze waarop goedwillende supporters in treinen worden gedreven en onder zware bewaking naar risicowedstrijden worden geleid en de transporten die indertijd vanuit Westerbork naar het oosten werden georganiseerd.

Het beste dat je van De Groot en zijn parallellen kunt zeggen: hij leest de kranten wel, hij heeft geschiedenis op school gehad. Verder moeten de delen van een vergelijking wel iets met elkaar te maken hebben, anders is van een vergelijking feitelijk geen sprake meer. Maar misschien neem ik De Groot te letterlijk, te serieus vooral, en moeten we naar de onderliggende emotie kijken, naar datgene wat hij eigenlijk bedoelt: dat gewone supporters niet meer met hun club meekunnen naar de Klassieker is wijken voor terreur.

Je kunt zeggen: dat zou niet moeten mogen, al raken door de geweldplegers geen spelers verlamd door angst en worden geen wedstrijden afgelast. Maar als het over hooligans gaat, ben ik geneigd met Gerard Reve te zeggen: 'Weg met Ajax. Weg met Feyenoord. Dood aan de arbeider! Het is jammer dat bij voetbalwedstrijden niet beide ploegen kunnen verliezen, en dat er zo zelden doden bij vallen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden