Weerstand bij clubs tegen herverkiezing Van Praag

Verscheidene clubs uit het betaald voetbal dreigen zich morgen van stemming te onthouden bij de herverkiezing van Michael van Praag als KNVB-voorzitter. Zij eisen dat hij tekst en uitleg geeft over de bestuurlijke wanorde bij de voetbalbond. Stemt die uitleg hen niet tevreden, dan willen ze dat hij stopt als voorzitter van de KNVB en steunen ze hem niet bij de verkiezing.

Mark Misérus en Willem Feenstra
Michael van Praag na afloop van het congres van de UEFA in Athene. Beeld anp
Michael van Praag na afloop van het congres van de UEFA in Athene.Beeld anp

Van Praag zegt het crisisoverleg in Zeist, waaraan clubs uit de eerste en eredivisie meedoen, met vertrouwen tegemoet te zien. 'Ik ben blij met het initiatief. Het is de normaalste zaak van de wereld dat ze mij om een toelichting vragen. En ik zeg ze alvast toe: de antwoorden zullen hen tevreden stellen.'

Ondanks de weerstand lijkt het vast te staan dat Van Praag opnieuw wordt gekozen als KNVB-voorzitter. Een tegenkandidaat is er niet en het amateurvoetbal, een op zichzelf staande tak binnen de KNVB, heeft zijn steun al aan hem toegezegd. Daarmee lijkt hij verzekerd van dertig stemmen, de helft van het totaal. Omdat ook enkele clubs uit de eredivisie en eerste divisie achter hem staan, kan hij er zo goed als zeker nog eens drie jaar aan vastplakken. Van Praag volgde in 2008 de dat jaar overleden Jeu Sprengers op als KNVB-voorzitter.

Gebrek aan leiderschap

De clubs verwijten de 69-jarige Van Praag onder meer een gebrek aan leiderschap bij de KNVB. De afgelopen maanden sneuvelde daar de voltallige raad van commissarissen, op een lid na, en stapte Bert van Oostveen op als directeur betaald voetbal. Onder druk van de eredivisieclubs, die gepikeerd waren over de besluitvorming, werd de aanstelling van Gijs de Jong als opvolger van Van Oostveen opgeschort.

Van Praag haalde op tv hard uit naar de commissarissen, die het KNVB-bestuur 'structureel' niet zouden hebben geïnformeerd. 'Lachwekkend', aldus de directeur van een eredivisieclub. 'Communiceren doe je van beide kanten. Van Praag had als voorzitter moeten zorgen dat hij goed geïnformeerd was.' De directeur wil, net als zijn collega's, alleen spreken op voorwaarde van anonimiteit. Clubs vrezen negatieve gevolgen als ze de KNVB-voorzitter openlijk afserveren.

Aandeel Champions League

De clubs nemen het Van Praag kwalijk dat hij namens de UEFA instemde met het plan om de toonaangevende voetballanden een nog groter aandeel in de Champions League te geven. Voor Nederlandse clubs wordt het daardoor nog moeilijker om het hoofdtoernooi van Europa's topcompetitie te bereiken.

'We dachten dat we iemand aan het front hadden die dit dossier voor ons bewaakte. Nu dit niet zo blijkt te zijn, vraag ik me af wat de meerwaarde is van een KNVB-voorzitter die ook UEFA-bestuurslid is', zegt de voorzitter van een club.

Michael van Praag tijdens het congres van de UEFA in Athene. Beeld anp
Michael van Praag tijdens het congres van de UEFA in Athene.Beeld anp

Van Praag ontkent dat hij zijn handtekening onder het Champions Leagueakkoord heeft gezet: 'Ik heb nergens voor getekend, omdat ik op pad was voor mijn campagne.' Van Praag stak zijn tijd en energie maandenlang in zijn campagne voor het voorzitterschap van de UEFA. Die verkiezing verloor hij, waarop hij aankondigde zijn greep op de KNVB te willen verstevigen.

De vraag is wat Van Praag kan bereiken als hij draagvlak mist bij een deel van het betaald voetbal. De eredivisieclubs hebben veel macht en acht ervan maken deel uit van het Europese verband ECA, dat ook met de UEFA om de tafel zit. Van Praag is vicevoorzitter van de UEFA, maar kan zijn bestuurspost in april verliezen. Dan kiest de bond een deels nieuw bestuur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden