Weekendvertier in Nijeveen: korfbal

De auto's staan tot ver weg aan de slootkant geparkeerd. Het is zaterdagavond een drukte van belang in het doorgaans zo vredige Nijeveen....

Korfbal leeft in dit Drentse dorp. Een wedstrijd van DOS'46 betekent een gezellig avondje-uit. De sporthelden worden hartstochtelijk toegejuicht. Maar deze keer zijn Bart-Jan Scheenstra, Sabrina Bijvank en niet in de laatste plaats André Kuipers niet tot extra daden te inspireren en verliest DOS'46 met 14-19.

'Onze eigen schuld', zegt sterspeler Kuipers (23). 'We begonnen te slapjes, de tegenstander was een stuk scherper.' Pas bij 1-8 begint het een beetje te lopen. Maar voortdurende afspeelfouten en slecht schieten verhinderen dat de Drentse ploeg dichter in de buurt van het sterk verdedigende PKC komt.

Ook Kuipers heeft het vizier slecht afgesteld. Door de straffe bewaking van Bart de Wit en na vele mislukte doelpogingen heeft de anders zo trefzekere schutter pas na twaalf minuten in de tweede helft voor het eerst succes. Hij zou er nog slechts één treffer aan toevoegen. Zo wordt het 13-17, maar de beslissing is dan al gevallen.

'Ik schoot steeds iets te ver. De bal stuiterde op de korf en dan waren we hem kwijt. Gewoon slecht.'

Beste man op het veld is arbiter Jan Henk Hoeksma. 'Wat hem zo goed maakt, is zijn persoonlijkheid', zegt beoordelaar Walter Eijsink. 'Hij past de voordeelregel heel goed toe. Verder valt hij niet op. Zo hoort het ook.'

Kuipers neemt samen met zijn teamgenoten zwaaiend, maar niet vrolijk gestemd, afscheid van de trouwe supportersschare. Bijna twee jaar was hij uit de roulatie. Dat kwam door een gescheurde kruisband in de linkerknie. Nu is er een nieuwe band ingezet die uit de hamstring is gehaald.

Met de herstelde topscorer in de gelederen is DOS bezig aan een sterk seizoen. De eerste vijf duels eindigden allemaal in een zege. Kuipers draaide lekker, gemiddeld vier, vijf treffers per wedstrijd. En veel rebounds, dat is zijn specialiteit. Een plek bij de eerste vijf in de poule kan de ploeg haast niet meer ontgaan. Daarmee lijkt deelname verzekerd aan de Topliga die komend seizoen wordt ingevoerd.

Deze Topliga van tien clubs komt boven de beide hoofdklassen. Het is een uitvinding van Ben Crum, productmanager bij de korfbalbond, aan wiens vernieuwingsdrang geen einde lijkt te komen.

Na de introductie van de gele korf van kunststof die de klassieke rieten mand heeft vervangen, wordt volgende week tijdens de Korfbal Challenge in Rotterdam geëxperimenteerd met nieuwe spelregels die Crum eveneens heeft ontworpen.

Invoering van de tijdregel, binnen 25 seconden scoren of minimaal de korf raken, en een bonuspunt toekennen als buiten een cirkel van acht meter raak wordt geschoten, zal korfbal volgens hem nog een stuk aantrekkelijker en spectaculairder maken.

Als het aan Crum ligt moeten korfbalsters er in het veld een stuk vrouwelijker uitzien. Niet van die kloeke rokken en wijde hemden, maar kokette rokjes en strakke shirts zoals bij de nationale hockeyvrouwen en bij het internationale vrouwentennis.

Voormalig international Jiska Brandt schaart zich achter de opvatting van Crum. Vrouwen van het Nederlands korftbalteam dragen al getailleerde shirts, van haar mogen ze er nog wel wat verder in gaan.

Vernieuwingen of niet, in Nijeveen gaat het DOS zeer voor de wind. De club heeft 350 leden, waarvan het merendeel afkomstig is uit de eigen 3200 zielen tellende gemeenschap. Daarbij steunt het op een actief bestuur, een florerende supportersvereniging en niet te vergeten de familie Van der Linde, al dertig jaar hoofdsponsor.

Ook André Kuipers, afkomstig uit het Friese Britsum, heeft het er uitstekend naar de zin. Hij roemt de gezellige, openhartige sfeer. 'Daar komen veel spelers op af. Je kunt zeggen dat DOS'46 op dit moment de enige topclub is in het noorden.'

De nederlaag tegen PKC mag voor de aanhang de pret niet drukken. Terwijl Kuipers in de zaal nog loopt te balen, hebben velen een plekje gevonden in de kantine die snel is volgelopen. De bierpomp draait overuren. Jongelui met blozende gezichten en veel gel in het haar minnekozen elkaar. Het hoort allemaal bij een avondje DOS'46.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.