Wedstrijd op scherm blijft surrogaat

Van den Herik wordt op applaus onthaald, Van Praag getrakteerd op een striemend fluitconcert. De boodschap van de beide voorzitters wordt overstemd door het Hand in hand, kameraden dat over het verlaten voetbalveld schalt....

TYNKE LANDSMEER

Van onze verslaggeefster

Tynke Landsmeer

ROTTERDAM

De spelers van Feyenoord weigeren hun medewerking te verlenen aan de feestvreugde. Wanneer Dani het derde doelpunt voor Ajax scoort, heeft een aanzienlijke schare de Kuip reeds verlaten. Zowel het slechte spel van Feyenoord als de gestaag vallende regen zijn ze dan al meer dan zat.

In het Jaar van Bezinning worden de supporters van Feyenoord uit de Arena geweerd. 'Liever in een stadion, dan in een arena', vindt Feyenoord-voorzitter Van den Herik, die de Rotterdammers vanaf het lege veld toespreekt. Hij probeert vergeefs steun te vinden voor de actie om het supportersgeweld een halt toe te roepen. Een wedstrijd op een scherm bekijken, al is het in een stadion, blijft surrogaat.

'Ik ga nooit naar uitwedstrijden', zegt een tachtigjarige vrouw, die al sinds 1948 de thuiswedstrijden van Feyenoord bezoekt. Ze is naar het stadion gekomen omdat ze het duel niet op televisie kan volgen. Op verontwaardigde toon en met woeste armbewegingen maakt ze haar onvrede over het spel duidelijk. Wanneer het hoofd van de scheidsrechter in beeld verschijnt, slaakt ze een diepe zucht. 'Van der Ende. Nou dan weet je het wel. Dan staan we direct al met 1-0 achter.'

Ze blikt veelbetekenend opzij, wanneer Van der Ende Ajax een strafschop toekent. 'Ik heb het je toch gezegd', lijkt ze te denken. Iedereen in Nederland is tegen Feyenoord, vindt De Kuip. Als 'de twaalfde man' gewoon in Amsterdam op de tribune had gezeten, had Feyenoord niet verloren, daarvan zijn ze overtuigd.

Voor cameraploegen (behalve die van Canal +) en radioverslaggevers blijft het stadion gesloten, omdat Van den Herik bang is voor kwetsende spreekkoren. Die angst is ongegrond, het blijft opmerkelijk stil in de Kuip. De supporters ondergaan het verlies. Pas als in de laatste paar minuten de satellietverbinding met Amsterdam uitvalt, bestormt een groep supporters de skyboxen, om daar via de televisietoestellen nog een laatste glimp van de wedstrijd op te vangen.

Voor trainer Arie Haan heeft niemand na afloop een goed woord over, al blijven massale spreekkoren aan zijn adres achterwege. Bij het verlaten van de Kuip is het stil. De stem van een jonge fan klinkt boven het ontevreden gemompel uit.

'Wanneer gaat die Haan nou eens weg?'

'Ik hoop morgen al.'

'Morgen is goed.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden