'We realiseren ons allemaal dat het roer om is'

De titelstrijd wordt 2 mei beslist. Dagelijks pleit een prominent voor zijn club. Vandaag: Uri Coronel...

Met de rechterhand demonstratief op het hart geplaatst, verliet Uri Coronel zondag 4 april de tribunes van het stadion van ADO Den Haag. Om zijn gevoel van dat moment nog wat zwaarder aan te zetten liet hij een diepe zucht ontsnappen.

Dankzij een doelpunt van verdediger Toby Alderweireld in de derde minuut van de blessuretijd won Ajax alsnog zijn zwakste uitwedstrijd na de winterstop. ‘Die wedstrijd was om duizend doden te sterven’, herinnert de voorzitter van Ajax (63) zich.

Samen met de andere leden van de clubleiding veerde hij op. ‘Ik juich altijd, dus ook bij ADO uit, want in de eerste plaats ben ik supporter van Ajax. Dat duel zal me ook bij blijven als ik terugdenk aan dit seizoen, omdat het Toby Alderweireld was die ons redde.

‘Als liefhebber kijk ik net als iedereen het liefst naar Messi, maar de wilskracht van Toby staat voor mij symbool voor de weerbaarheid van Ajax dit seizoen. Er staan geen jongetjes meer in het veld, maar mannen.’

Met nog één competitieronde te gaan en een achterstand van één punt op koploper FC Twente vindt Coronel het lastig nu al een waardeoordeel uit te spreken over het seizoen 2009-2010. Wel constateert hij met gepaste tevredenheid dat op talloze vlakken progressie is geboekt.

‘Ik voel trots als ik kijk naar de ranglijst en zie dat we een doelsaldo van +83 hebben en al dertien keer op rij hebben gewonnen. We komen van ver, zijn PSV met onze sterke reeks voorbijgegaan en hebben de hoofdprijs nog altijd in zicht. Dat is heel bevredigend.

‘Tot de winterstop was het soms misschien een beetje teleurstellend, maar daarna is de ploeg veranderd in een doelpuntenmachine die het ook achterin dichthoudt. Ik heb de laatste maanden met stijgende bewondering gekeken naar de prestaties. Er is met veel elan gestreden en sommigen, onder wie Enoh, maken een enorme ontwikkeling door.’

Toch blijft de titel buiten bereik als FC Twente op 2 mei wint van NAC. ‘Als zij kampioen worden, hebben ze het schitterend gedaan. En dan zullen wij onze hoed voor ze afnemen. Maar ik houd mijn hoed over twee weken liever op.’

Hij zegt het met een kwinkslag, maar de opmerking is er niet voor niets. Ajax, dat in 2004 voor het laatst kampioen werd, snakt zowel in sportief als economisch opzicht naar succes. Directeur Slop zei onlangs dat hij slecht sliep vanwege de benarde financiële positie.

‘Zijn zorg wordt collectief gedeeld. Maar de oplossing van een probleem begint met de onderkenning ervan’, zegt Coronel. ‘We realiseren ons allemaal dat het roer om is. En dat zie je terug in onze hele organisatie. We zijn teruggegaan naar onze kerncompetenties.’

Ajax heeft het vizier hoofdzakelijk gericht op de jeugd. De voorzitter geniet van de ontwikkeling van spelers als Alderweireld, Vertonghen en Van der Wiel. Maar met ergernis heeft hij de supportersonrust rond de bekerfinale tegen Feyenoord gevolgd.

‘Het supportersgedrag van de laatste weken is een grote frustratie. Daar lig ik in toenemende mate wakker van. Het is niet alleen aan de clubs en de KNVB om één lijn te trekken en te zeggen: en nu is het afgelopen. Ik hoop vooral dat de voetbalwet er snel zal komen, en niet in een milde variant, want onze tolerantiegrens is nu wel bereikt.’

In Nijmegen, waar Ajax op de laatste dag van de competitie aantreed tegen NEC, zal Coronel geen radio tegen het oor houden om de tussenstanden op de andere velden bij te houden. Dat doen de collega’s, met wie hij de wedstrijden bezoekt, al.

‘Wat de ontknoping ook wordt, het is mooi dat we opnieuw zo’n spannende slotdag gaan beleven. Dat hoort toch een beetje bij de romantiek van het voetbal. Ik zal me de komende twee weken heel zenuwachtig voelen, maar uiteindelijk laat ik alles maar over me heen komen.’

Charles Bromet

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.