'We kunnen elkaar naar hoger niveau brengen'

De leeftijdsgenoten en trainingsmaten Michel Butter, Khalid Choukoud en Adbi Nageeye hopen zondag de marathon van Amsterdam te lopen in 2.11, de olympische limiet.

Abdi Nageeye, Michel Butter en Khalid Choukoud. Beeld Klaas Jan van der Weij
Abdi Nageeye, Michel Butter en Khalid Choukoud.Beeld Klaas Jan van der Weij

Ze jagen elkaar al jaren op in de vele hardloopwedstrijden die Nederland telt: door de lanen van Den Haag, in de duinen van Egmond, over de dijken tussen Amsterdam en Zaandam, op de klinkers van Breda. Zondag binden Michel Butter, Khalid Choukoud en Adbi Nageeye voor het eerst de strijd aan op de afstand van hun dromen: de marathon.

In Amsterdam streeft het drietal zondag naar de olympische limiet van 2.11 uur, op respectabele afstand van een dozijn veel snellere Kenianen en Ethiopiërs. De lopers zijn verguld dat ze alle drie door Amsterdam zijn aangetrokken. Ze zijn concurrenten, maar gebruiken elkaar vooral als bron van inspiratie. Butter: 'Het is mooi dat we zo'n sterke generatie hebben. Toen bekend werd dat we hier alle drie zouden lopen, gaf me dat echt een boost.'

Om het belang van de driestrijd te onderstrepen, heeft de organisatie alle lopers hetzelfde startgeld geboden: circa 25 duizend euro. Daarnaast kunnen ze premies verdienen, gekoppeld aan hun eindtijd. Hoe sneller, hoe hoger het bedrag. Op een verbetering van het acht jaar oude Nederlandse record van Kamiel Maase (2.08.21) staat een bonus van 25 duizend euro.

Hoewel het trio hetzelfde hoofddoel nastreeft, trekken ze waarschijnlijk niet samen op. Butter vertrekt relatief voorzichtig: hij hoopt halverwege door te komen om 65.30 minuten. Met dat tempo denkt hij, via een versnelling aan het slot, uit te komen op een tijd onder de 2.11. Nageeye en Choukoud mikken op een eindtijd onder de 2.10. Ze zijn van plan halverwege te passeren in 64.45 minuten.

Khalid Choukoud (rechts). Beeld Klaas Jan van der Weij
Khalid Choukoud (rechts).Beeld Klaas Jan van der Weij

Khalid Choukoud (29)

10 km: 28.26,82; halve marathon: 61.53; marathon: 2.10.52.

Nederlandse ranglijst aller tijden: 9de.

Streeftijd in Amsterdam, 2de marathon: 2.10.59

'Europees denken'

'Mijn doel is de olympische limiet', zegt Butter, die met 2.09.58 als enige van het trio sneller is geweest dan de voor Europese lopers magische grens van 2.10. 'Op basis van mijn trainingen is dat realistisch. 64.45 is op dit moment te hard. Dat zou betekenen dat ik zou denken dat ik 2.09.30 kan lopen. Dat is niet zo.'

Nageeye is er op grond van zijn trainingstijden van overtuigd dat hij veel harder kan rennen dan zijn pr: 2.11.33. Zijn Ethiopische trainer noemt weggaan op de limiet 'Europees denken', zegt de geboren Somaliër, die zondag zijn derde marathon loopt. 'Ik denk dat 2.09 laag realistisch is.' Hij is alleen tevreden als hij zondag in zijn derde marathon onder de 2.10 duikt.

Choukoud is van plan even snel te vertrekken als Nageeye. Hij loopt de 42 kilometer voor de tweede keer. Zijn persoonlijke record is 2.10.51. Toch rekent hij zich niet bij voorbaat rijk. 'Je moet respect hebben voor de marathon. Ik ben tevreden als ik 2.10.59 loop, dus net onder de limiet. Als ik de Spelen haal, is mijn carrière geslaagd', zegt hij.

Op de marathon is het motto uit de beurswereld bij uitstek van toepassing: in het verleden behaalde prestaties bieden geen garantie voor de toekomst. De afstand plaatst lopers altijd voor raadsels. Vandaar het ontzag waarmee de lopers over hun discipline spreken, vandaar ook de diepgewortelde wens het mysterie te doorgronden.

Abdi Nageeye (links). Beeld Klaas Jan van der Weij
Abdi Nageeye (links).Beeld Klaas Jan van der Weij

Abdi Nageeye (26)

10 km: 28.21,29; halve marathon: 62.40; marathon: 2.11.33.

Nederlandse ranglijst aller tijden: 11de.

Streeftijd in Amsterdam, 3de marathon: onder 2.10

Geblesseerd

Dat trachten de drie generatiegenoten elk op eigen manier te doen. Butter bereidt zich doorgaans voor in Noord-Holland, Zwitserland en Kenia. Met zeven gelopen marathons is hij de meeste ervaren atleet van het drietal. Hij was drie jaar geleden pas de derde Nederlander die onder de 2.10 dook. Maar hij heeft ook ervaren dat met de marathon niet te spotten valt. Niet lang na zijn toptijd raakt hij ernstig geblesseerd aan zijn rechterheup. Hij kon bijna twee jaar zijn vak niet uitoefenen.

Abdi Nageeye (26) zweert bij Ethiopië na trainingservaringen in Kenia en Amerika, waar hij via olympisch kampioen Mo Farah toegang kreeg tot het even succesvolle als controversiële Nike Oregon Project. De geboren Somaliër, die na vele omzwervingen vanaf zijn tienertijd opgroeide bij een pleeggezin in het Overijsselse Oldebroek, traint er met wereldtoppers.

Door die ervaring blaakt Nageeye van zelfvertrouwen. Hij zegt geregeld dat zijn trainingsmaten geloven dat hij 2.05 kan lopen, net als zij. Dat bleek niet tijdens zijn twee eerdere marathons, al had hij bij zijn debuut pech met slechte weer. Ondanks slagregens kwam hij tot 2.11.33, de elfde tijd op de eeuwige ranglijst van Nederlanders.

Michel Butter (midden). Beeld Klaas Jan van der Weij
Michel Butter (midden).Beeld Klaas Jan van der Weij

Michel Butter (29)

10 km: 28.38,70; halve marathon: 62.25; marathon: 2.09.58.

Nederlandse ranglijst aller tijden: 3de.

Streeftijd in Amsterdam, 8ste marathon: onder 2.11.

Een hoger niveau

Voor Khalid Choukoud (29) is Marokko de ideale trainingslocatie. De geboren Marokkaan, die als 12-jarige in de Haagse Schilderwijk terecht kwam, voelt zich thuis op de hoogvlakten van Ifrane. Hij gaat voorzichtig om met zijn krachten. Na zijn debuut in Rotterdam (2014) liep hij geen 42 kilometer meer. Hij wilde zijn 'basis verbreden'. Met zijn 2.10.51 staat hij negende op de Nederlandse ranglijst aller tijden.

De lopers weten dat hun olympische droom via Amsterdam loopt. Eventueel kunnen ze in het voorjaar nog een kans wagen, in Rotterdam, maar dan komt de voorbereiding op Rio in het gedrang. Bovendien is de kans klein dat ze elkaar dan opnieuw kunnen motiveren. Choukoud: 'We kunnen elkaar naar een hoger niveau brengen. Het is voor mij heerlijk om tegen deze twee atleten te lopen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden