Waterreus heeft weer vrienden op ereterras PSV

Een kleine heldendaad van Ronald Waterreus schonk PSV gisteravond vreugde en bracht de technische staf wellicht in verwarring. De doelman trok in het Stadion van de Republiek in Chisinau de aandacht met een redding die op het ereterras voorzitter Van Raaij en manager Arnesen deden juichen....

Van onze verslaggever Paul Onkenhout

In Moldavië legde PSV tegen FC Zimbru een degelijk fundament (0-0) voor deelname aan de Champions League, zonder te overtuigen maar zelfverzekerd en kalm. Pas in de slotfase kreeg het duel een levendig karakter - en uitgerekend Waterreus een kans zich te onderscheiden.

Waterreus gaf zijn (succesvolle) verzet tegen een transfer een passend vervolg met een magistrale redding op een schot van invaller Robu. Luttele seconden later schoot Epureanu de bal op de lat.

De deeltijdwerkers van FC Zimbru ontsnapten vervolgens aan een nederlaag. Stinga schoot de bal op de paal.

Het genoegen van de ontmoeting was na afloop desondanks wederzijds. PSV heeft de Champions League op 25 augustus in Eindhoven binnen handbereik en FC Zimbru hield zich voor eigen publiek staande tegen de veel hoger ingeschaalde opponent.

Verliezen deed PSV al te vaak naar de zin van de nieuwe trainer, de Belg Gerets wiens zenuwen in het laatste kwartier enigszins op de proef werden gesteld. In de oefencampagne slaagde PSV er niet in te overtuigen en regen de nederlagen zich aaneen. Slechts van amateurclubs werd gewonnen.

Gerets ziet vooralsnog weinig van zichzelf terug in PSV, hoewel vier spelers (Vogel, Bruggink, Heintze en Van Nistelrooy) een gele kaart kregen. De voormalige Leeuw van Vlaanderen constateerde dinsdag al dat zijn ploeg nog tal van mankementen toont, op het mentale vlak vooral.

Gisteren werd zijn mening bevestigd. De beste ploeg moest genoegen nemen met een gelijkspel, ondanks een overtal (vier tegen één) aan kansen. Het was daarom dat hij met gemengde gevoelens terugkeek op de wedstrijd.

Gerets zag voldoende progressie om opgetogen te zijn, maar oordeelde ook dat PSV het duel met nipt verschil had moeten winnen. Het meest te spreken was hij over de centrale verdedigers Faber en Dirkx, plus Stinga die na zijn zware knieblessure opmerkelijk snel vorderingen maakt.

De Roemeen had door de kwetsuur vorig seizoen part noch deel aan de sportieve malaise. Nu maakte hij duidelijk dat hij de meest geschikte kandidaat is om de rechterkant van het veld te bestrijken.

Loom ging PSV van start in de Moldavische hoofdstad waar de hoge temperatuur vooral de Nederlandse ploeg parten speelde. Bedachtzaam trok PSV ten aanval, maar ook voorspelbaar en onvoldoende agresief om de tegenstander te verontrusten.

Desondanks werd, in vergelijking met vorig seizoen, progressie geboekt. Een jaar geleden ging trainer Robson van start met een blamerende nederlaag tegen Maribor, een gelijkspel tegen Cambuur en een nederlaag in eigen stadion tegen Heerenveen.

Het was vooral de nederlaag in Slovenië die PSV lang achtervolgde. Hoe zeer de Brabantse ploeg is veranderd, werd duidelijk in Chisinau. Acht spelers die indertijd in het duel met Maribor deel uitmaakten van PSV, kregen gisteren geen nieuwe kans om de basis te leggen voor deelname aan de Champions League.

Ditmaal hield PSV zich de opponent van het lijf en trok de doelman, dit keer Waterreus, de meeste aandacht. Dat zal ook de nieuwe keeper van PSV, de Joegoslaaf Ivica Kralj die geblesseerd in Eindhoven bleef, niet zijn ontgaan. Een tweede nieuweling, de Ghanese verdediger Addo, raakte dinsdag weer aan de knie geblesseerd. Dirkx verving hem en aan de zijde van Faber liet hij zich niet één keer uit balans brengen.

Plaatsing voor de Champions League is van cruciaal belang voor PSV dat geen betere mogelijkheid heeft om zich te excuseren voor het zwarte seizoen 1998-'99. Gerets geeft leiding aan een ploeg die veelbelovend genoemd kan worden, maar ook jong is en betrekkelijk onervaren en in hoge mate afhankelijk is van de grillen van Nilis en Van Nistelrooy.

Het Belgisch-Brabantse koningskoppel slaagde er het Stadion van de Republiek niet in te excelleren. Van Nistelrooy bedreigde de defensie nog het vaakst, maar scoorde niet. De beste kans voor PSV werd overigens niet door hem gemist, maar door linkermiddenvelder Bruggink.

De opvallendste PSV'er was echter, geheel naar eigen wens, de doelman. De meningen over Ronald Waterreus zijn verdeeld in Eindhoven, maar één ding staat langzamerhand vast: de Limburger geeft niet op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden