Waterpolosters voldoen nog niet aan verwachting

Voor de waterpoloërs is de komende jaren een bijrol weggelegd. Het NOCNSF is meer gecharmeerd van de prestaties bij de vrouwen, die voor het eerst aan de Olympische Spelen van 2000 in Sydney deelnemen en kans op een medaille hebben....

Van onze waterpolomedewerker

ZEIST

Afgelopen dagen werd in het toernooi om de Dutch Trophy de basis gelegd voor een gooi naar het eventuele goud. Temidden van de wereldtop liet Nederland onder de nieuwe bondscoach Jan Mensink een goede indruk achter.

De vrouwen sloten het toernooi in Zeist met een derde plaats af. Dat was overigens minder dan waarop vooraf was gerekend.

Het zevental maakte zaterdag de fout de kruisfinale tegen Australië te onderschatten. Ondanks een 2-1 overwinning in de vierde periode kon niet worden voorkomen dat het duel met 7-9 verloren ging.

De doelpunten waren van Ingrid Leijendekker (drie), Gillian van den Berg (twee), Karin Kuipers en Edmee Hiemstra.

In de strijd om de derde en vierde plaats had Nederland het moeilijk tegen Amerika: 9-8. In de laatste twee perioden liet de ploeg het afweten en verloor die met 2-4 en 0-2.

Voor Nederland scoorden: Edmee Hiemstra en Karin Kuipers (beiden drie), Ingrid Leijendekker (twee) en Mirjam Overdam.

Het toernooi werd gewonnen door Australië dat in een eenzijdige finale Rusland met 12-4 versloeg.

Nederland keek in Zeist vergeefs uit naar een confrontatie met regerend wereldkampioen Italië. In januari werd het vrouwenzevental door de Italianen om het wereldgoud (7-6 nederlaag) onttroond. Maar omdat Nederland poulewinnaar werd (6-3) en Italië in de andere poule op een derde plaats eindigde (3-3), kwam van een revanche niets terecht. Italië maakte in het KNVB-centrum een zwakke indruk en speelde zonder Giusi Malato, de altijd levensgevaarlijke midvoor.

Ondanks de tegenvallende klassering toonde Karin Kuipers, die in 1991 met de nationale ploeg wereldkampioen werd, zich niet ontevreden. Zij verklaarde dat een frisse wind nodig was. 'Met trainer Kees van Hardeveld hebben we veel successen behaald, maar na zeven jaar was het tijd voor een ander. Jan Mensink streeft naar vaste posities in het water en meer afwisseling in de aanvallen. 'Dat moet ons spel verrassender maken. Tegen Australië kwam dat er nog niet goed uit, maar vergeet niet dat we pas vijf weken in training zijn.'

Jan Mensink noemde z'n vuurdoop als bondscoach geslaagd. 'De basis is gelegd, maar het zal nog veel professioneler moeten. De bakermat van het vrouwenwaterpolo ligt in Nederland, maar we zijn al bijna voorbijgestreefd door Italië, Rusland en Australië. Landen die elke dag kunnen trainen. We hebben daarom het 'Gouden Leeuwplan' bij het NOCNSF ingediend met het verzoek ons financieel te steunen. Omdat het vrouwenwaterpolo kandidaat is voor een olympische titel, ziet het er allemaal positief uit. Vanaf oktober kunnen we al overdag trainen. Ons doel is dit jaar de Fina-Cup te prolongeren en ons daarna voor te bereiden op Sydney.'

Kees van Hardeveld zag het toernooi met andere ogen. De nieuwe bondscoördinator heeft tot taak met de vier bondstrainers tot een uniforme aanpak te komen.

'Je kunt het met het Ajax-model vergelijken', zegt hij. 'Elke waterpoloër, van international tot pupil, moet hetzelfde systeem spelen. Een nieuwe structuur is nodig om het waterpolo niet verder te laten afglijden. We hebben het vrouwenteam als speerpunt genomen omdat het vanaf 2000 een olympisch onderdeel is. Daarentegen verdwijnt het mannenzevental naar de achtergrond.

'Jarenlang hebben we, toen ik nog de vrouwen trainde, met jaloerse blikken naar de mannen gekeken. Zij hadden de mogelijkheid overdag te trainen. Voor de vrouwen, die al jaren tot de wereldtop behoren, was toen nog weinig geregeld.

'De rollen zijn echter omgedraaid en dat betekent dat de mannen voorlopig niets te zoeken hebben in de modiale top. Het wachten is op een nieuwe lichting spelers die Nederland naar de Olympische Spelen van 2004 moet brengen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.