Waterpolosters naar EK-finale na zege op titelhouder Spanje

De eerste wedstrijd van het EK waterpolo zal ook de laatste wedstrijd zijn. Nederland en Hongarije, twaalf dagen geleden elkaar treffend in de eerste poulewedstrijd, stuiten vandaag op elkaar in de finale van het toernooi in Belgrado.

De Nederlandse waterpolosters voor aanvang van de halve finale tegen Spanje. Beeld anp
De Nederlandse waterpolosters voor aanvang van de halve finale tegen Spanje.Beeld anp

De Nederlandse waterpolovrouwen kwamen donderdag na een uiterste krachtinspanning in de eindstrijd. Spanje, de regerend Europees kampioen, lag in het tijdelijke bad van de reusachtige Kombank Arena tot en met strafworp nummer veertien in de weg. Toen schoot de Spaanse Pena tegen de onderkant lat en werd de wegspattende bal op en niet over de lijn beschouwd.

Na die 15-14 in een duel dat Nederland, in de derde en vierde periode, weigerde voortijdig te beslissen, was de tweede halve finale een eenzijdige wedstrijd. Hongarije, in de poule met 14-10 te klein voor de excellerende vrouwen van coach Arno Havenga, domineerden de strijd met Italië. De beste speelster van Europa, Roberta Bianconi, schoot een op zeven.

De Hongaarse doelvrouw Edina Gangl was daardoor de grote vrouw van de avond. Zij kwam aan een stoppercentage van 73,7 procent. Van elke vier schoten ging er slechts één in. In de derde periode beslisten de Hongaarsen de wedstrijd door van 5-3 naar 8-3 uit te lopen. De eindstand was 10-5. Italië droop af en mag zich gereed maken voor het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) van eind maart in Nederland.

Spanning op de gezichten van bondscoach Havenga en de speelsters. Beeld anp
Spanning op de gezichten van bondscoach Havenga en de speelsters.Beeld anp

Olympische Spelen

De herhaling van Nederland-Hongarije zal vanavond (20.15 uur, NPO 2) een strijd zijn om de titel én de directe plaatsing voor de Olympische Spelen van Rio. De Europees kampioen gaat direct door naar Brazilië. De verliezer moet een extra ronde in het OKT van Gouda. Nederland zal daar minder moeite mee hebben dan de Hongaarsen. Het thuisvoordeel is met zulke toernooien evident.

Het weinige publiek zag donderdag niet het beste Nederlandse team van het bijna voorbije EK. Twee belangrijke speelsters van de ploeg, kanon Lieke Klaassen en vleugel Maud Megens, kwamen met twee P's snel in de problemen met hun foutenlast. De derde P betekent wegzending. Coach Havenga liet topzwemster Megens maar dertien minuten spelen, Klaassen kreeg een kwartier van de 32 minuten zuivere speeltijd.

Megens (19) werd in de vierde periode met rood weggestuurd. Het was de fase waarin de nationale ploeg voor de vierde keer een voorsprong van twee goals niet kon vasthouden. Na 2-0, 5-3 en 8-6 ging ook de 9-7 verloren.

Zo draaide het duel na 9-9 uit op een serie strafworpen. Klaassen schoot de eerste tegen de paal. Spanje had de overhand, tot doelvrouw Laura Aarts de penalty voor 12-13 van Clara Espar stopte. Daarna had Nederland de eerste hand in het zenuwslopende doel dat Pena in Spaans nadeel besliste door de bal bij 15-14 tegen de onderkant lat te schieten.

null Beeld anp
Beeld anp

Doelvrouwen

De finale Nederland-Hongarije zal mogelijk beslist worden door de kracht van de beide doelvrouwen. Aarts heeft zich in korte tijd ontpopt tot een keepster van wereldniveau. Gangl van Hongarije werd een plaag voor het geslepen Italië. In wedstrijd 1 was Aarts beter dan Gangl: 54,5 op 41,7 procent gestopte ballen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden