Waterpolosters missen Olympische Spelen door eigen tekortschieten

De olympische uitschakeling van de Nederlandse waterpolosters, zaterdagmiddag in Gouda, kwam geheel voor eigen rekening van de speelsters. Sabrina van der Sloot, meisje van Gouda, gelouterde international, draaide er na de 7-10 nederlaag tegen Spanje niet omheen. 'We speelden tegen ons zelf', zo verklaarde Van der Sloot het debacle.

John Volkers
Vivian Sevenich treurt na verlies tegen Spanje. Beeld anp
Vivian Sevenich treurt na verlies tegen Spanje.Beeld anp

Zij zag Spanje niet als de betere ploeg die het overigens wel was op deze middag. Van der Sloot was vooral woedend op zichzelf. 'En op mijn ploeggenoten, op de staf, op alle mensen op ons heen. Want we hebben dit onszelf aangedaan. Vanaf het eerste moment hebben we hier achter de feiten aangelopen. Er is niet één moment geweest dat we de wedstrijd weer in onze greep hebben gekregen.'

De nederlaag was niet gebaseerd op het verschil in kwaliteit. Het was een mentaal verhaal, vond Van der Sloot. 'Onze mentaliteit was gewoon niet sterk genoeg. Je moet in dit soort wedstrijden honderd procent geven. Het is dan heel vervelend als je dat met zijn allen niet doet', luidde haar kritiek op het eigen team.

In periode één werd de wedstrijd al uit handen gegeven. Nederland kwam met 0-4 achter, omdat er niet werd opgelet in de verdediging en omdat de tactische schoten van de Spaanse vrouwen wel precies daar vielen waar ze hoorden: over de doellijn. Van der Sloot maakte vier seconden voor het eind van die eerste periode de 1-4. Ervoor was driemaal het houtwerk geraakt.

Het verschil van drie goals stond na periode 2 (3-6) en periode 3 (5-8) ook nog steeds op het scorebord. Pas in het laatste kwart (speelduur acht minuten) kwam Nederland met treffers van Van der Sloot en van Klaassen binnen schootsafstand: 7-8. De aansluittreffer, op 4.31 van het eind, was met 4.01 op de klok al weer weggepoetst. Het momentum was weg.

Het publiek kon weer gaan zitten. De Spaanse Tarrago prikte de bal pardoes in de bovenhoek. De 7-10 viel een minuut later, toen de Nederlandse polosters hun frustratie begonnen af te reageren en Megens en Nijhuis tegelijk naar de kant moesten.

Waterpolostad Gouda

Het thuisvoordeel moest de Nederlandse waterpolosters deze week aan de olympische kwalificatie helpen. Gouda geldt met zijn spiksplinternieuwe Groenhovenbad en de fanatieke vereniging GZC Donk als een waterpolostad.

Pijnlijk

Daarna werd het pijnlijk. 'Dan lig je niet echt lekker in dat water', erkende aanvoerder Yasemin Smit, de enig overgebleven vrouw van het team dat in 2008, in Peking, olympisch goud veroverde. Daarna miste Nederland de Spelen van Londen. Rio 2016 zou de revanche worden.

De rode loper leek uitgerold toen de nationale ploeg vorig jaar in Rusland vicewereldkampioen werd. Daarna volgde in januari de Europese titelstrijd in Belgrado, waar de kampioen zich zeker wist van een ticket voor Rio. In de finale was het team van coach Arno Havenga de eerder getoonde suprematie plots kwijt. Hongarije duwde Nederland kopje onder in die eindstrijd. Het nationale team moest zich, redelijk onverwacht, prepareren voor de herkansing in eigen land.

Coach Arno Havenga van het Nederlandse waterpolo damesteam tijdens de kwalificatiewedstrijd tegen Rusland. Beeld anp
Coach Arno Havenga van het Nederlandse waterpolo damesteam tijdens de kwalificatiewedstrijd tegen Rusland.Beeld anp

Grafstemming

Het thuisvoordeel van het kleine stadion in Gouda werd nooit echt uitgebuit. De Nederlandse vrouwen speelden het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) deze week uiterst stroef. Tegen Rusland werd een voorsprong van vier treffers (8-4) weggegeven. Het werd 8-8. Na de 8-8 tegen Italië werd Nederland tweede in de poule en wist zich daarmee verzekerd van een kruiswedstrijd tegen Spanje, het team dat in Belgrado in de halve finale pas na strafworpen werd verslagen (15-14).

Van die wedstrijd had Spanje de goede lessen getrokken. Nederland leek de mislukking van Belgrado nog met zich mee te dragen. Het leverde zonder omhaal een grafstemming op in Gouda. Sabrina van der Sloot was de treurigste. Zij, erkend talent, moet haar carrièrekansen wegen. Blijft ze spelen, is de vraag. 'Dat denk ik wel. Maar op welk niveau? Ik ga eerst eens lang met vakantie.'

Na de olympische zomer zal het Nederlandse interne waterpoloprogramma in Zeist weer opgestart worden. Het zal eerst een jaar rustig aan worden, voordat nieuwe investeringen in deze sport zullen worden gedaan. De status van medaillesport zal met een tweede gemiste olympische kwalificatie ter discussie komen.

Coach Arno Havenga. Beeld anp
Coach Arno Havenga.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden