Waterpoloërs AZC superieur in topper tegen AZ & PC

Er waren zelfs extra trainingen ingevoerd om de belangrijkheid van de waterpolotopper tegen AZC te onderstrepen. Niets wees er dan ook op dat AZ & PC zaterdagavond zijn status van gedoodverfd kampioen géén gestalte zou kunnen geven in het Amersfoortse sportfondsenbad....

Van onze waterpolomedewerker

AMERSFOORT

Ook trainer Jacob Spijker van AZC had vooraf zijn bedenkingen. Hij vreesde de kracht van de zeven internationals die AZ & PC telt tegen de nog onervaren Alphense ploeg. Dat de wedstrijd van de twee grootmachten elk jaar beladen is en met veel ongeoorloofde overtredingen gepaard gaat, maakte hem ook nog angstig.

Stil in een hoekje volgde Jacob Spijker dan ook de wedstrijd van het jaar. Maar hij kroop in de eerste periode al voorzichtig uit zijn schulp, want wat hij zag was een complete overval. AZC, dat na veel spanning met 4-6 won, was superieur. Ondanks dat doelman Arie van der Bunt strafworpen stopte van Niels Zuidweg en Joeri Stoffels, verslapten de Alphenaren geen moment. Zij namen voortdurend het initiatief en hadden in Joeri Stoffels en later Niels Zuidweg goede schakelspelers.

De openingstreffer was er een uit het boekje waaraan Fred Grooters de laatste hand legde: 0-1. Vervolgens legde rechterspits Bobby Brebde bij AZ & PC de zwakke plek bloot: 0-2.

Een uitzondering in de verdediging van de Amersfoortse club was Eelco Uri. De van Polar Bears overgekomen speler hield in een persoonlijke confrontatie Joeri Stoffels ver van doel. Dat maakte de jeugdige aanvaller van AZC wanhopig en daarvan profiteerde de thuisclub.

Eerst verraste Gert de Groot met een boogballetje doelman Wim Vermeulen (1-2) en even later zorgde Niels van der Kolk, door bondscoach Hans van Zeeland uit de selectie gezet, van afstand voor de gelijkmaker.

In de tweede en derde periode hielden de ploegen elkaar beter in evenwicht. AZ & PC was tot inkeer gekomen en drukte door een hoger tempo AZC compleet in de verdediging. Maar ondanks dat Jochem Karstanje AZ & PC voor de eerste keer een voorsprong gaf (3-2), werd snel duidelijk dat de Amersfoortse ploeg aan besluitenloosheid leed.

De internationals bleven onder toeziend oog van de bondscoach ver onder hun niveau en namen nauwelijks initiatief. Op schoten na van Harry van der Meer en Gert de Groot, die buiten bereik van doelman Wim Vermeulen de paal beroerden, bleef AZC overeind. Zonder veel moeite kwam de ploeg door Kimmo Thomas weer langszij: 3-3.

Nog een keer mocht AZ & PC door Frans Steenbrink een voorsprong nemen, daarna trad Niels Zuidweg op de voorgrond. Het jeugdig talent van AZC strafte drie keer achter elkaar kostbare fouten van de knoeiende AZ & PC-verdedigers af. De eerste was een fout van Arie van der Bunt zelf: 4-4. Bij de tweede treffer zwom hij ongehinderd op rechts naar doel (4-5) en in derde instantie maakte hij koelbloedig een algehele aanval af: 4-6.

Jacob Spijker begroette juichend de overwinning, maar vertelde ook geen moment in angst te hebben gezeten. 'Ik zag al gauw dat AZC goed in de wedstrijd zat en dat onze verdediging vrijwel onpasseerbaar was. Door de besluitenloosheid van de Amersfoorters konden wij ons op hun spel instellen. Lieten wij de teugels vieren, dan ging AZ & PC nog een tempo lager spelen. Onbegrijpelijk, omdat de mening overheerste dat AZ & PC wel over ons heen zou walsen. Het is onvoorstelbaar dat onze gretigheid zeven internationals van AZ & PC teveel was. Dat belooft wat voor zaterdag wanneer we AZ & PC in de bekerfinale ontmoeten.'

Behalve trainer Johan Aantjes van AZ & PC keek ook Hans van Zeeland verre van vrolijk. De bondscoach zoekt sponsors om met de internationals overdag te trainen in het KNVB centrum in Zeist. Door het wegvallen van Sport 7 is hij weer even ver als toen hij als bondscoach begon. 'We hebben een nieuwe zendgemachtigde gevraagd de waterpolocompetitie uit te zenden,' aldus Van Zeeland.

'Als dat slaagt moet er 750 duizend gulden van sponsors op tafel komen om het mogelijk te maken overdag te trainen. Zo niet, dan ga ik met de zwembond praten of het wel zin heeft als bondscoach zo door te gaan.'

Van de achtervolgende clubs in de hoofdklasse die in aanmerking komen voor de play-offs maakten Polar Bears en ZPB geen fout. De ploeg uit Ede versloeg De Ham met 16-8 en ZPB walste met 9-4 over LZ'86 heen. Bij de vrouwen verstevigden Nereus, Donk en Ravijn hun positie.

Stand mannen hoofdklasse: AZC 11-22, AZ & PC 11-18, Polar Bears 11-17, ZPB 11-16, De Robben 11-12, Nereus 11-10, De Ham 11-9, Brandenburg 11-7, LZ'86 11-7, Ravijn 11-6, Zian 11-6, De Zijl/LGB 11-2.

Stand vrouwen hoofdklasse: Nereus 11-20, Donk 11-20, Ravijn 11-20, Polar Bears 11-16, Gouwestaete 11-14, Brandenburg 11-10, ZPB 11-10, GZC 11-8, PSV 11-8, De Futen 11-2, OZ & PC 11-2, De Ham 11-2.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden