Wat zat er in de spuit die bij viervoeter ET in de hals werd gezet?

Niet alle springpaarden van Hugo Simon leven lang en zij die wel hun oude dag halen leven niet altijd gelukkig....

MARTIEN SCHURINK

Van onze verslaggever

MANNHEIM

Simon en ET hadden de eerste van de twee finaleronden glansrijk doorstaan. Een medaille lonkte, in elk geval een zilveren, maar een gouden was ook nog haalbaar. Dan moest hij wel de tweede ronde ook foutloos afwerken. En dat zou wel eens een te moeilijke opgave kunnen zijn.

De Oostenrijker voerde zijn paard in de pauze tussen de eerste en tweede ronde naar de stal en daar speelde zich vervolgens een duister tafereel af. Het hoofd van de stewards zag dat een medewerker van Simon een spuit zette in de hals van ET en zag dat de persoon de spuit vervolgens wegmoffelde in het stro. De medewerker werd aangesproken op zijn gedrag, maar hij ontkende in alle toonaarden en dat deed ook de groom van ET.

De steward vond de spuit, vond wel erg verdacht dat er vers bloed aan kleefde en vervoegde zich bij de jury. Intussen vond elders op het concoursterrein de afsluitende persconferentie plaats. Simon zat te stralen achter de tafel naast Ludger Beerbaum, de winnaar, en Willi Melliger, de nummer drie van het eindklassement. Geen woord over het akkefietje met de spuit, totdat een journalist het woord nam en vroeg of het waar was wat hij van een Duitse veterinair, dokter Cronau, had gehoord. Dat ET met een of ander goedje was ingespoten.

Simon reageerde als door een adder gebeten en spoot weg. Hij wist van niks. 'Ik was op dat moment niet in de stal.' De voorzitter van de conferentie, de Zwitser Max Ammann, vond de vraag ongepast en wilde er verder niet op ingaan. Einde persconferentie.

Volgende persconferentie, een halfuur later. In de zaal de steward die de spuit vond, de organisator van de EK en Max Ammann die een persverklaring laat uitdelen met zwart op wit wat velen al wisten. Voorts wordt gemeld dat de jury bloed zal laten aftappen bij ET en dat het monster zal worden opgestuurd naar het dopinglab.

In de jaren zeventig maakte Simon furore met Gladstone, een paard dat tenminste een keer een zenuwsnede onderging. Met ET won hij dit jaar de wereldbeker, zijn derde alweer. Die prijzen mocht hij houden, de zilveren medaille zal hij zo goed als zeker moeten inleveren. De dopingreglementen van de hippische federatie FEI zijn strenger dan die van welke andere sportorganisatie ook. Niets mag een paard worden toegediend. Het is zelfs verboden een viervoeter een onschuldig pilletje tegen reisziekte te geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden