Wat niet is, kan altijd gemaakt worden

Ik ben niet benaderd en niet bezig te solliciteren, maar als ik word gevraagd voor het voorzitterschap van het sectiebestuur betaald voetbal dan zeg ik niet op voorhand nee....

Hierboven staan 143 letters in 29 woorden en toch is het een loze zin. Maar als je het woord ik vervangt door de naam Relus ter Beek is het een bericht. Treed binnen in de wonderlijke wereld van het nieuws.

Het begint als volgt: iemand in Nederland denkt na over het betaald voetbal en over wie er voorzitter zou kunnen worden nu Jos Staatsen is afgetreden. Iemand schiet de naam van Relus ter Beek te binnen, want dat is een politiek bestuurder die bovendien van voetbal houdt. Iemand zegt Relus ter Beek, iemand anders hoort dat en daarmee is het wonder geschied: de naam van Relus ter Beek wordt genoemd.

Dus zien we op donderdagavond tv-verslaggever Henk van Dorp met een microfoon in zijn hand op Relus ter Beek afstappen. Dat is een lichte taak. Ter Beek heeft nog nooit tegen een microfoon gezegd: in u praat ik niet. Zeker niet als een camera dat zou kunnen registreren.

Het enige wat Van Dorp tegen Ter Beek hoeft te zeggen: uw naam wordt genoemd. Relus ter Beek kijkt olijk, Relus ter Beek kijkt gewichtig en Relus ter Beek zegt: 'Dat is nieuw voor mij. Ik ben niet benaderd.'

Van Dorp had geen ander antwoord verwacht. Dit soort interviews heeft een ritueel karakter. De volgende zet is: en als u benaderd wordt? Ter Beek: 'Als ik benaderd word, zeg ik niet bij voorbaat nee.'

Een argeloos tv-kijker zal er schouderophalend kennis van nemen. Hier wordt niets bevestigd of ontkend.

Toch maakt het ANP er vrijdag een bericht van, toch schrijft de Volkskrant zaterdagochtend dat de naam van Ter Beek is genoemd als opvolger van Staatsen en toch vraagt Langs de Lijn zaterdagmiddag aan Jan Reker wat hij denkt van Relus ter Beek als voorzitter van de sectie betaald voetbal.

Het is een misverstand te denken dat sport de belangrijkste bijzaak is. Sport is een hoofdzaak en een hoofdzaak moet altijd in het nieuws zijn. Wat niet is, kan altijd gemaakt worden, in de meest letterlijke zin.

Een maand geleden stonden we te praten met Ewald Lienen die samen met Jupp Heynckes en Egon Coordes een trainerstrio vormt bij Tenerife. Lienen heeft een tweede huisje in Nederland en zou er best een tijdje voetbaltrainer willen zijn.

Een onschuldige opmerking zal de argeloze lezer denken. Niets is minder waar. De verslaggever die een beetje handig gegevens in elkaar schuift, heeft een wereldprimeur in handen. De Duitse teletekst meldt het twee weken later: Jupp Heynckes naar Ajax. Geen sprake van, zegt de voorzitter van Ajax.

En dat is dan toch ook weer nieuws.

B.J.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden