Wat kan Jorien ter Mors niet?

Voorlopig hoeft Jorien ter Mors niet te kiezen tussen twee schaatsdisciplines. Ze combineert het shorttracken met de sprintnummers op de langebaan en en floreert op beide.

Jorien ter Mors bij de KNSB Cupwedstrijden in Enschede. Beeld Klaas Jan van der Weij
Jorien ter Mors bij de KNSB Cupwedstrijden in Enschede.Beeld Klaas Jan van der Weij

Wat kan Jorien ter Mors niet op de langebaan? Na een jaar afwezigheid, wegens oververmoeidheid, vierde ze bij de KNSB Cup in Enschede haar rentree op klapschaatsen met twee overdonderende zeges. Ze won de 500 en 1.000 meter met vanzelfsprekend gemak, zoals ze in het verleden deed bij haar eerste NK allround en de olympische 1.500 meter.

Ze heeft inmiddels op alle afstanden haar Nederlandse concurrenten verslagen: van de 500 tot de 5.000 meter. Dat is zelfs Ireen Wüst nooit gelukt. Het roept de vraag op of Ter Mors ook op de Winterspelen tot zo'n uitbarsting in staat is. Ze lijkt, ondanks haar geringe ervaring, beter dan Wüst, die in Sotsji vijf medailles veroverde (twee gouden, drie zilveren).

Het is wellicht te vroeg om te bepalen of Ter Mors daadwerkelijk kans maakt de vrouwelijke evenknie te worden van Eric Heiden, de Amerikaan die vijf maal goud bij elkaar reed in 1980. Ze houdt in al haar trainingen rekening met haar fysieke beperkingen. Ze is zich de afgelopen maanden juist gaan toeleggen op de sprint om te voorkomen dat ze zichzelf te zwaar zou belasten. De 1.500 meter liet ze bij de KNSB Cup bewust schieten.

Maar als ze helemaal herstelt, lijken haar mogelijkheden op de langebaan oneindig. Een gebrek aan ervaring is voor haar geen enkel beletsel om tot topprestaties te komen.

Ongekende mogelijkheden

De 500 meter (winnende tijd: 38,75) reed de 25-jarige Enschedese afgelopen zaterdag pas voor de tiende keer, en pas voor de tweede maal in een officiële wedstrijd. Op de 1.000 meter had ze nog minder ervaring: in haar vijfde race rekende ze zondag af met tegenstanders die op mondiaal niveau medailles hebben veroverd: in 1.15.95. Haar voorsprong op Margot Boer, brons in Sotsji, bedroeg liefst 2,5 seconde.

'Ik ben zo blij', zei ze tegen de NOS. 'Ik heb een heel lange weg afgelegd. Dat ik dan zo mag rijden. Ik heb het gevoel dat ik nog meer aankan. Ik ben fysiek niet waar ik wil zijn. Het kan nog zo veel harder.'

De meeste schaatstrainers geloven in de ongekende mogelijkheden van Ter Mors. Ondanks haar broze gezondheid, en het gemiste post-olympische jaar, werd ze begeerd door drie grote commerciële ploegen. Continu van Marianne Timmer, Lotto-Jumbo van Jac Orie en Corendon van Peter Kolder.

Eigenwijsheid

Ze stelden wel een eis die Ter Mors en haar shorttrackcoach Jeroen Otter vreemd voorkwam. Ze moest het shorttrack, de sport die haar op de langebaan groot heeft gemaakt, helemaal of grotendeels vaarwel zeggen. 'Dat vind ik heel wonderlijk', zegt Otter. 'De teneur was dat ze door die stap beter zou gaan langebanen.'

Otter wijdt de voorwaarden aan de eigenwijsheid van coaches, die altijd denken dat hun werkwijze de beste is. 'Frank de Boer denkt vast ook dat hij Lionel Messi beter kan maken.' Ter Mors legde de aanbiedingen naast zich neer. Ze werkt nog altijd nauw samen met Otter en rijdt op de 400-meterbaan voor het kleine Team Afterpay, dat haar verlangens belangrijker acht dan die van de langebaancoach.

Michel Mulder, die olympisch goud veroverde door skeeleren en shorttrack op hoog niveau te combineren, schudt zijn hoofd over het conservatisme van de afgewezen trainers. 'Kennelijk hebben die mensen weinig geleerd in de afgelopen drie jaar. Ik vind hun wens echt onbegrijpelijk. Als je ziet waar Jorien in korte tijd is gekomen in combinatie met shorttrack. Wie zijn die coaches dan om te zeggen: dat moet je niet doen?'

Begrip

Die combinatie van disciplines blijkt voor velen te werken, van een meervoudig schaatskampioenen als Shani Davis (shorttrack) tot skeeleraars Brittany Bowe en Heather Richardson. Davis is dit seizoen ploeggenoot van Mulder bij Team Beslist. Coach Gerard van Velde dacht er niet aan om hem weg te houden van het shorttrack.

Van Velde: 'Ik zei tegen Shani: ik ga je programma niet omgooien. Ik geloof er niet in om jou via een bepaald systeem anders te laten rijden. De kans dat je niet hard gaat rijden, is zo veel groter dan dat je wel hard gaan rijden.'

Toch heeft Van Velde wel begrip voor de wens van zijn collega's om Ter Mors weg te halen bij shorttrack. 'Het makkelijkste voor een trainer is om te zeggen: doe maar niet. Dat scheelt mij heel veel denk- en puzzelwerk. Als je rekening moet houden met mensen die shorttracken en skeeleren, en je wilt mensen samen laten trainen, en ook nog een bepaalde periodisering volgen. Dat wordt heel lastig, snap je?'

Dubbeltalent

Met twee gouden medailles op de langebaan in Sotsji (1.500 meter en ploegenachtervolging) is al gebleken dat Ter Mors als dubbeltalent kan floreren (ze werd vierde, vijfde en zesde bij het shorttrack).

Hoe dit seizoen er precies uit zal zien, is nog onduidelijk. Maar ze sprak met pretoogjes over de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul, waar aan het eind van de winter zowel de WK sprint als de WK shorttrack plaatsvinden. Met twee weken rust er tussen. De schaatskalender lijkt op maat gemaakt voor haar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden