Wat heeft een mens nog meer te wensen?

Tien mogelijke redenen waarom Johan Cruijff bij Ajax Louis van Gaal niet zal opvolgen...

PAUL ONKENHOUT

1. Hij geeft er geen zin in.

Cruijff is 49 jaar en heeft al 32 seizoenen als speler en later trainer een vaste plaats in de mallemolen van het internationale voetbal. Hij wist niet beter of dat leven was normaal, tot een paar maanden geleden.

Sinds juli hoeft Cruijff nog slechts te doen waar hij zin in heeft en hij vindt het heerlijk. Dus golft hij in Spanje, kijkt hij naar thuiswedstrijden van Barcelona dat, tot zijn ergernis, almaar beter wordt, volgt hij in Engeland zoon Jordi bij Manchester United en schnabbelt hij wat bij de NOS die hem een lager aanbod deed dan Sport 7, maar die Jansma, dat vindt hij wel een aardige kerel en geld heeft hij toch genoeg.

Wie zou zo'n leventje willen verruilen voor dat van een 'directeur betaald voetbal' van Ajax? Geld in overvloed, gezonde kinderen, kleinkinderen zelfs, zelf ook weer gezond, dineren en slapen in Amsterdam, naar voetbal kijken in Manchester, golfen in Barcelona, lekker over voetbal lullen bij de NOS, wat heeft een mens nog meer te wensen?

2. Cruijff wil maar één ding: bondscoach worden.

Onvervulde wensen heeft zelfs Johan Cruijff. Zoals Van Gaal pleegt te zeggen: coach van Ajax zijn is het mooiste, bondscoach het hoogste. In 1994 was hij bijna bondscoach, maar stokte het faxverkeer met KNVB'er Staatsen, of zoiets, en bleef Cruijff mokkend achter in de Catalaanse heuvels.

Alles wat er te winnen is, heeft Cruijff als speler en trainer gewonnen, behalve een Europese- en een wereldtitel. In het bijzonder wil hij het Nederlands elftal leiden tijdens een eindtoernooi. Kwalificatiewedstrijden vindt hij niet zo interessant en de rompslomp (vergaderingen en zo) waar een bondscoach in Zeist mee te maken heeft, al helemaal niet.

WK-Frankrijk '98, dat lijkt hem wel wat. Niet te ver van Barcelona, aangenaam klimaatje, goed eten. De huidige bondscoach, Hiddink, heeft dan de weg al vrij gemaakt (zie 3).

3. De spelers van Ajax spreken een veto uit.

Marc Overmars deze week in Voetbal International: 'Ik zou hem graag willen meemaken als trainer, maar ik heb mijn twijfels over zijn komst. Van Gaal is er dag en nacht mee bezig, de vraag is of Cruijff dat nog wil. Zelf heeft hij gezegd dat het leven zonder club hem goed bevalt. Ze zullen wel een lijstje hebben. Hiddink zal daar ook wel op staan staan, denk ik.'

Richard Witschge die door Cruijff in Barcelona niet erg netjes is behandeld, zal eveneens zijn twijfels hebben.

4. Het bestuur van Ajax kan, of wil, niet voldoen aan de eisen van Cruijff.

Cruijff zal eisen dat Jordi door Ajax wordt gecontracteerd, en Oulida ook, want die twee waren maatjes in de jeugd. Oulida wordt bovendien zakelijk bijgestaan door de schoonvader van Cruijff, Cor Coster. Cruijff heeft het altijd onbegrijpelijk gevonden dat Ajax Oulida liet vertrekken. Dat moet worden rechtgezet. Maar het bestuur liet hem niet zomaar vertrekken, natuurlijk.

En een enkeling zal herinneren dat Cruijff niet altijd een gelukkige hand heeft gehad bij het aantrekken van spelers. Denk aan Sörensen, Gasselich, Dick, Tiainen, Stapleton en Meijer.

5. Cruijff vreest dat hij de prestaties van Van Gaal nooit zal kunnen evenaren.

Toen Van Gaal hoofdtrainer werd van Ajax, werd in het stadion, als het even tegenzat, de naam van Cruijff gescandeerd. Dus als Cruijff...

6. Het Ajax-bestuur wil niet wachten tot januari of februari.

Eén reactie heeft Cruijff tot nu toe gegeven: hij beslist niet eerder dan begin volgend jaar over zijn toekomst. Dat zou wel eens te laat kunnen zijn. Ook de spelers van Ajax zullen eerder willen weten waar ze aan toe zijn.

7. Cruijff wil voorzitter van Barcelona worden.

Hij is rancuneus, de beste voetballer van Nederland aller tijden. Zijn vertrek uit Nou Camp werd door voorzitter Nuñez geïnitieerd. Cruijff laat zich niet zomaar ergens wegsturen. In Spanje is het de gewoonte dat supporters de (nieuwe) voorzitter kiezen. Cruijff is in Barcelona nog steeds erg populair en zint op wraak.

8. Hij is bang dat Ajax komende zomer enkele belangrijke spelers kwijtraakt.

Cruijff is niet zo gauw bang, maar het staat vast dat Kluivert Ajax zal verlaten en Blind zijn loopbaan beëindigt. In VI spreekt Overmars het vermoeden uit dat hij zijn contract in Amsterdam niet zal uitdienen. Van Gaal slaat zijn vleugels uit en zonder twijfel zullen Ronald en Frank de Boer en Litmanen hem danig missen. De gedachte alleen al kan hen doen besluiten eveneens te vertrekken.

9. Zijn vrouw, Danny, heeft het liever niet.

En neem haar dat maar eens kwalijk. Eindelijk kan ze leuke dingen doen met haar man.

10. Cruijff wil niet in de Arena werken.

Toen een naam moest worden gekozen voor het stadion, werd onmiddellijk aan Johan Cruijff gedacht, natuurlijk. Hij is Amsterdammer, heeft een formidabele staat van dienst en een soortgelijk eerbetoon ontbrak. Maar het werd dus Arena.

Bovendien deugt het gras er niet en waar geen goede grasmat ligt, wil Cruijff niet aan de slag.

Volgende week: tien mogelijke redenen waarom Johan Cruijff bij Ajax Louis van Gaal zal opvolgen (onder voorbehoud).

Paul Onkenhout

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden