Wat, een vrouw in de Hollandse viermansbob?

Zelden waren er zoveel verbaasde gezichten bij een bobsleewedstrijd. De Nederlandse viermansbob van Jurriaan Wesselink verscheen zondag met een vrouw aan de start in het Oostenrijkse dorp Igls. Een primeur: nooit eerder ging een Europese vrouw mee in een mannenbob.

Robert Hüsken
Melissa Boekelman in de zomer Beeld anp
Melissa Boekelman in de zomerBeeld anp

De bobsleester is Melissa Boekelman (25). In de zomer is ze internationaal kogelstootster, in de winter zit ze in de bobslee. Zo was ze reserve in het team van Esmé Kamphuis op de Spelen in Sotsji.

Ze maakte zondag uit pure noodzaak haar debuut. Team -Wesselink miste twee ploeggenoten, wegens een blessure en studieverplichtingen. Boekelman werd pas een dag voor de race gepolst. Ervaring in een 'viermansbob' had ze niet, vrouwen komen alleen in een tweemansbob in actie. Maar sinds de zomer staat de internationale bobsleefederatie FIBT gemengde teams toe in de viermansbob.

'Het was superspannend', zegt Boekelman. 'Ik had nog nooit met die jongens getraind.' In een garage, waar de bob gestald stond, oefende het kwartet zaterdag op het in de slee springen. Rennen en duwen deed zij pas voor het eerst tijdens de wedstrijd.

Ze werden 21ste, maar Boekelman is enthousiast. 'De mannen staken hun duim naar me op en ik kreeg high-fives. Ik was de paardenkracht achter de bob.'

Piloot Wesselink was zeer tevreden. 'Natuurlijk bracht het risico's met zich mee, omdat we niet hebben geoefend. Maar ze bleek zich gewoon te kunnen meten met de gemiddelde atleet. Petje af.'

Boekelman is niet de eerste vrouw ooit in een mannenbob. De Canadese Humphries en de Amerikaanse Taylor gingen haar een dag eerder voor, in Utah.

Toch is een vrouwelijke teamgenoot op de Spelen in 2018 nog niet reëel, denkt Wesselink. Daarvoor is het fysieke verschil tussen de absolute top van de mannen en van de vrouwen te groot. 'In de bob merken we geen verschil.' Hoewel: 'Een man zit toch liever met een vrouw tussen zijn schoot dan met een andere man', grapt hij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden