Was gisteren de laatste race van Marianne Timmer?

HEERENVEEN - Drievoudig olympisch kampioene voelt zich na haar veertiende plaats op de 500 meterte zwak voor een tweede optreden in Thialf. Nu gaat ze zich beraden op haar toekomst.

Marianne Timmer in actie op de 500 meter. Beeld null
Marianne Timmer in actie op de 500 meter.

Aanvankelijk wilde Marianne Timmer afscheid nemen bij de Winterspelen van Vancouver. Toen ze zich niet plaatste voor dat toernooi, kondigde ze haar afscheid aan voor de WK afstanden in Inzell, in maart volgend jaar. Maar de kans bestaat dat ze gisteren, ongewild, haar laatste wedstrijd heeft gereden.

Geen groots afscheid
Een groots afscheid was het niet. Timmer droop af na één afstand op de NK sprint, nadat ze als veertiende was geëindigd op de 500 meter. De drievoudig olympisch kampioene voelde zich te zwak voor de 1000 meter tegen tweevoudig olympisch kampioene Ireen Wüst. Ze trok zich terug in haar hotel, om zich te beraden op de toekomst.

Het is onduidelijk of wedstrijdschaatsen in haar plannen voorkomt. Het is vrijwel uitgesloten dat ze nog uitkomt in de World Cup, waardoor ze zich ook niet kan plaatsen voor de WK afstanden. Hoewel de schaatsbond oud-kampioenen in het verleden vaak de kans heeft gegund om zich via een skate-off alsnog te kwalificeren voor de WK, lijkt de kans daarop nihil. Timmer heeft de laatste tijd weinig krediet opgebouwd.

Vrees voor het ergste
'Ik vrees het ergste', zei haar trainer Peter Kolder. Volgens hem heeft de KNSB Timmer al voor de NK duidelijk gemaakt dat ze geen extra kwalificatiekans zou krijgen als ze niet zou meedoen. Ze twijfelde over deelname omdat ze grieperig en koortsig was geweest. De laatste dagen knapte ze echter snel op. 'We hadden goede hoop dat ze beter zou zijn', zei Kolder.

De trainer weigerde te concluderen dat er een einde aan de glorierijke loopbaan van Timmer was gekomen. 'Ik denk dat ze nog een seizoen gaat schaatsen', zei hij spontaan. Hij bekende wel dat Timmer nooit serieus met hem daarover heeft gesproken. 'Alleen grappend.'

Revanche
Assistent-trainer Floor van Leeuwen was voorzichtiger. Hij wist niet beter of Timmer wilde zich dit seizoen revancheren voor haar mislukte olympische jaar. De Groningse sprintster werd in november 2009 tijdens de World Cup in Heerenveen onderuit gereden door een Chinese opponent. Die nam haar mee in haar val. Timmer brak haar enkel.

Hoewel de enkel snel genas, wist Timmer zich tien weken later via een ingelaste skate-off niet te plaatsen voor Vancouver. Desondanks weigerde ze zich neer te leggen bij het einde van haar loopbaan. Ze begon dit voorjaar zelfs een nieuw team, nadat ze met ploeggenoten Annette Gerritsen en Margot Boer had gebroken met trainer Jac Orie.

Laatste jaar
'De opzet was dat dit haar laatste jaar zou zijn', zei Van Leeuwen, die al jaren een vertrouwensman van Timmer is. 'Ze had een mooi afscheid gewild. Dat is haar niet gegund. Maar ze heet wel Marianne Timmer. Je weet het nooit met haar. Ze moet er maar een nachtje over slapen.'

Trainer Kolder ziet nog perspectief voor Timmer, ook was de 36-jarige sprintster tijdens de NK verreweg de oudste deelneemster. Ze is elf jaar ouder dan Gerritsen en Boer, na haar de oudsten in het veld van 22 schaatssters.

Volgens Kolder mist Timmer 'schaatsconditie'. Ze heeft te weinig tijd op het ijs doorgebracht. Vorig jaar vanwege de enkelbreuk, dit jaar vanwege ziekte. 'We wisten al aan het begin van het seizoen dat ze te weinig op het ijs had gestaan. Ze moet zichzelf de tijd gunnen om door te gaan.'

Stoppen niet nodig
Kolder hoopt Timmer de komende weken ervan te overtuigen dat stoppen niet nodig is. Hij verwacht haar op het ijs, omdat ze haar ploeggenoten moet bijstaan.

Boer en Gerritsen voeren het klassement na de eerste dag van de NK sprint aan. Zij hebben behoefte aan een sterke trainingspartner, meent Kolder. 'Ze is van grote waarde voor het team. We zijn klein, we hebben elkaar nodig, we hebben Marianne nodig.'

Verantwoordelijkheid
De trainer sluit niet uit dat Timmer doorgaat vanuit een gevoel van verantwoordelijkheid voor de ploeg. Zij speelde een sleutelrol in het aantrekken van de sponsor Liga. Op dit moment is ze veelvuldig te zien in commercials van de koekjesfabrikant.

Wat Timmer dacht of voelde, bleef gisteren onduidelijk. Ze stond alleen de televisie kort en geëmotioneerd te woord. Er werd niet gevraagd naar haar toekomstplannen, maar de drievoudig olympische zal beseffen dat de weg naar de top lang is. Gezien haar leeftijd is het hoogst twijfelachtig of ze zich ooit nog kan meten met veel jongere vrouwen, die van een erelijst als de hare alleen maar kunnen dromen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden