Warme worst is een blijvertje

Indisch buffet? Drie-gangendiner? Wraps? En natuurlijk warme worst. Een bezoek aan ADO is ook eten.

Als een standwerker trekt Fred Bovenberg klandizie aan. Beeld Jiri Buller
Als een standwerker trekt Fred Bovenberg klandizie aan.Beeld Jiri Buller

Vroegste herinnering aan bezoek van voetbalstadion: mannen in witte schorten die zich met volle emmers door de volgepakte tribunes wringen. In het dampende water deinen warme worsten, klaar om luidkeels aan de supporter te worden gebracht.

Het stadion was nog een bak beton met op de bodem een groene rechthoek. De luidsprekers zongen van 'Heerlijk Helder' en van een Mexicaantje met een oranje hoed. Maar de tastbare luxe van een voetbalwedstrijd school in niet meer dan een warme worst.

Warme worsten

Nu, zaterdagavond 19.20 uur, liggen de warme worsten zomaar voor het grijpen. Twee onberispelijk geklede horecamedewerkers leggen ze in ramp tempo klem in een pistoletje. Op een belendend podium wordt live Van Morrisons Bright side of the road gezongen.

De groene rechthoek is gebleven, maar de luxe van het stadion beperkt zich niet langer tot een emmertje. Twee uur voor aanvang van de eredivisiewedstrijd ADO - Willem II zit Ron de Visser klaar voor een rondleiding langs de hoorn des overvloeds dat Kyocera Stadion heet. Achter zijn rug passeren de eerste bezoekers die voorafgaand aan het duel een driegangenmenu krijgen in Brasserie Bravo.

De 40-jarige De Visser is manager Hospitality, Events & Stadion, drie woorden die de ontwikkeling van het voetbalstadion als commercieel concept weerspiegelen. Toenmalig eigenaar Mark van der Kallen haalde hem drie jaar geleden binnen bij ADO.

Van der Kallen vond het zonde dat de catering was uitbesteed. Ron de Visser, gepokt en gemazeld in een Haags horecagezin, toont dat nu aan. ADO is volgens De Visser een van de weinige 'voetbalbedrijven' dat zichzelf uitbaat buiten de wedstrijddagen om. En met succes.

In een web van snelwegen is het stadion gemakkelijk bereikbaar en het heeft een magie die het gemiddelde congrescentrum mist. Dat is en blijft de uitstraling van de groene rechthoek. Door het succes is de wedstrijddag zoiets als een zesde werkdag geworden voor De Visser.

null Beeld Jiri Buller
Beeld Jiri Buller

De vermogende kant

Het is een dag die een strikte organisatie vergt, de omkadering van anderhalf uur voetbal met een piek in de rust daarvan. Het hart van die operatie speelt zich aan één kant van het gras af. Zeg maar: de vermogende kant.

De begane grond gaat door het leven als business to business. Voor en na de wedstrijd legt de ene zakenman de ander in de watten. Daartoe dienen de brasserie en de aanpalende Zuiderpark Lounge, vernoemd naar het stadion waarin ADO vroeger speelde.

Op de tweede verdieping is de Residentie Lounge dat meer het karakter heeft van een herensociëteit naar Engels model. Dit type voetballiefhebber wordt wat later verwacht en stilt de honger met wraps. In de rust zullen hier de warme worsten voor het grijpen liggen. Ook de voetbalsupporter van standing hecht aan tradities.

Op de tribune tijdens ADO- Willem II. Beeld Jiri Buller
Op de tribune tijdens ADO- Willem II.Beeld Jiri Buller

De zogenoemde skyboxen, 31 in totaal, bevinden zich uiteraard op de bovenste etages. Wat vroeger in de stadions als 'Heerlijk Helder' uit de luidsprekers stroomde, heeft een eigen zitkamer met uitzicht. Aan een van de wanden heeft Heineken de skyline van Den Haag verbeeld in kratten en flesjes. Een Indisch buffet gaat aan het eerste fluitsignaal vooraf.

Ook China heeft zo'n plekje in de nok van het stadion. Den Haag wil met zijn Chinatown een aanlegsteiger zijn voor het Chinese zakenleven. En, toeval of niet, de plaatselijke club kwam begin dit jaar ook in Chinese handen.

Als Hui Wang, nu veelbesproken vanwege achterstallige betalingen, bij een wedstrijd aanwezig is, brengt hij altijd een bezoek aan de 'China Lounge'. Zijn favoriete voetballekkernij? De bitterbal.

ADO - Willem II 1-1

ADO Den Haag besloot zaterdag een rumoerige week met een gelijkspel tegen Willem II (1-1). De Tilburgers speelden ruim 35 minuten met een man meer, na een rode kaart voor Dion Malone. Die werd in de 54ste weggestuurd nadat hij de doorgebroken Lucas Andersen had gevloerd. De daaropvolgende strafschop werd benut door Nick van der Velden. ADO was in de 33ste minuut op voorsprong gekomen . De directie van ADO luidde afgelopen week de noodklok. De club vreest in de problemen te komen omdat eigenaar Hui Wang niet aan zijn verplichtingen voldoet.

De Heinekenlounge. Beeld Jiri Buller
De Heinekenlounge.Beeld Jiri Buller

Tankgracht

De supporters aan de andere zijden van het stadion hoeven evenmin boterhammen van thuis mee te nemen. De tankgracht, die tribune en veld scheidt, is ingericht als een food court. Broodjes worden opgebakken tot de gewenste knapperigheid. Het belooft druk te worden. De wedstrijd begint om half zeven. Te vroeg om vooraf te dineren, te laat om het vol te houden zonder een snack.

Buiten het stadion staat Fred Bovenberg met een rijdende snackbar. Ook bij hem is het dringen geblazen. Bovenberg is als een lastige vlieg die De Visser het liefst van zich zou afslaan. Maar de man heeft een vergunning die hem op wedstrijddagen al 38 jaar in de buurt van ADO houdt.

Handel is als een oorlog, zegt Fred Bovenberg, maar hij houdt het graag gezellig. Als een standwerker trekt hij klandizie aan. Groen-geel, de clubkleuren, rijmt op keel en dan is het nog maar één stap naar het gegrild gehakt dat hij te bieden heeft.

De zaken gaan zo goed dat Bovenberg gedurende de wedstrijd op en neer rijdt om zijn proviand aan te vullen. Maar hij heeft pech. Het miezerige weer slaat om in stormachtige regenvlagen. De supporters haasten zich na afloop, trek of geen trek, linea recta naar huis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden