'War room' van Euro 2000 op scherp

Het is pikdonker op het natte binnenterrein van rijkswachtkazerne De Witte Haelen in een uithoek in Brussel. Alleen op de eerste verdieping van de eeuwenoude officiersmess brandt licht....

In een statige ruimte met schilderijen aan de muur vol vergane rijkswachtglorie houden ze alle 31 wedstrijden van het Europees voetbalkampioenschap tegen het licht. Elke speelstad schuift zijn hooliganexpert en politiecommandant naar voren. Zij vertellen per stad wat de veiligheidsriscico's zijn. Via een computersysteem is op een scherm 'detailinformatie' over het voetballegioen van de zestien deelnemende landen te zien - alsof het om een academische presentatie over uitheemse dieren gaat.

Welke supporters krijgt bijvoorbeeld Arnhem? Wat is het profiel van een aanhanger van Portugal of Slovenië? Hoe ziet een Engelse fan er eigenlijk uit? Wat te doen als een wedstrijd wordt verlengd in Luik?

Komt een Spaanse supporter alleen naar het stadion of juist in een groep? Is er een harde kern in Roemenië? Zoeken Denen de confrontatie met stewards of met de politie? En is de Duitse supporter van plan bevriend te raken met de lokale bevolking?

Voor de aanwezige Theo Brekelmans is het wel en wee van de Europese voetbalsupporters al bijna drie jaar dagelijkse kost. De supportersprofielen zijn hem allemaal bekend. Maar na de loting is eindelijk het moment daar dat grove scenario's worden omgetoverd tot een plan van aanpak.

De Rotterdamse commissaris (51) werd in 1997 benoemd tot 'nationaal projectleider van het nationaal politieproject Euro 2000'. Hij coördineert de grootste politieoperatie ooit in Nederland opgezet. 'Ik ben gekozen omdat ik de leeftijd heb bereikt dat ik me niet meer gek laat maken. Ik heb een stukje innerlijke rust, zeg maar.'

Tijdens het voetbaltoernooi in juni volgend jaar zijn zo'n drie- tot vierduizend agenten van alle 25 korpsen in Nederland op de been, wellicht aangevuld met gepensioneerde dienders en stadswachten. In Driebergen komt een speciaal politiecentrum waar alle agenten uit de zestien deelnemende landen bijeenkomen.

Brekelmans heeft Euro 2000-zin. Zijn vrees is echter dat een enkeling alles kan verknallen of dat een willekeurig opstootje in een café wordt opgeblazen tot binationaal wapengekletter. ' Dat we ons zorgen maken over de veiligheid, is goed. Maar het moet niet doorslaan in gemiezemaus.'

Tijdens de loting zit hij vooraan in de Expozaal, net als Pele, Beckenbauer, minister Korthals van Justitie en zijn Belgische rijkswachtcollega kolonel H. Bliki. Hij voelt zich 'trots van binnen' dat Nederland en België toch maar het op drie na grootste evenement van de wereld organiseren en hij hieraan mag mee werken. Het hoogtepunt in zijn politieloopbaan, zegt hij.

En dan is het heel even spannend, vindt Brekelmans. Engeland komt uit het balletje. Welke steden krijgen de bakermat van het hooliganism te verduren? Engeland valt in groep A met als heftigste wedstrijd Engeland tegen Duitsland in Charleroi. De zaal zucht.

Terwijl ministers en burgemeesters in de mixed zones van de Expohal zeggen geen grote zorgen te hebben over de honderdduizenden voetbalsupporters die Nederland binnenstromen, is Brekelmans al op weg naar de kazerne De Witte Haelen.

Op het desolate binnenterrein staan de glimmende tanks van de Belgische mobiele eenheid. Brekelmans staat in de hal van de officiersmess, klaar om naar de war room te gaan. 'Eindelijk is het zover. Alles is bekend. Nu kan ik zeggen: kom op jongens. Nu gaan we het lekker aanpakken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden