Wantrouwen is nog niet verdwenen

Na een voorspelbaar voorjaar belooft de Tour de France onvoorspelbaar te worden...

Het was de klas van 1980-1981 die in het wielrennen het voorjaar van 2008 domineerde. Fabian Cancellara (geboren 1981) won Milaan-Sanremo, Tom Boonen (1980) Parijs-Roubaix, Damiano Cunego (1981) de Amstel Gold Race en Alejandro Valverde (1980) Luik-Bastenaken-Luik. Alleen de laureaat van de Ronde van Vlaanderen, Stijn Devolder (1979), mocht zich een klein beetje een vreemde eend in de bijt noemen.

Maar niet aan alle cijfers vallen conclusies te verbinden. De reeks is opmerkelijk, maar biedt weinig houvast om de resultaten in de historische wedstrijden te ontleden.

Voorspelbaar voorjaar
Vier van de vijf winnaars wonnen immers eerder al een grote klassieker, of een grote ronde. Zij werden vooraf tot de favorieten gerekend. Hun status was bij het grote publiek al gevestigd, hun zeges verwacht. Zo bekeken was het eigenlijk een voorspelbaar voorjaar.

Wederom met uitzondering van de Belg Devolder. Het maakte van de Ronde van Vlaanderen meteen de mooiste klassieker van de aprilmaand.

De belangrijkste trend was dat de jonge renners niet werden ontmoedigd op het hoogste podium. Ze konden soms gelijke tred houden met de ervaren rotten, hoewel winst er in een grote klassieker nog niet inzat. Ze durfden weer initiatief te nemen, ook de Nederlandse talenten, en kregen een vrijgeleide van hun ploegleiders.

Er was ook geen ploeg die er in slaagde een klassieker te controleren. Aanvallen loonde. Cancellara en Devolder leverden in Sanremo en Vlaanderen daarvan het mooiste bewijs. Het was jammer dat de aanvalsdrift van de broertjes Schleck zondag niet werd beloond.

Voordeel van de twijfel
Een geteisterde sport kreeg een klein blosje op de wangen. De winnaars werden trots onthaald. Zelfs Valverde, nog beschimpt in 2007, kreeg na Luik-Bastenaken-Luik van zijn collega’s het voordeel van de twijfel.

De renners zeiden weer te genieten van hun sport. De Ronde van het Baskenland was volgens ingewijden ‘gezonder’ dan ooit. Karsten Kroon beweerde in NRC Handelsblad de jonge generatie te benijden. Ze komen ‘in een mooie situatie terecht’.

Er is kennelijk niet veel nodig om wielrenners te laten geloven in een ‘ethische sport’. Mogelijk staat het geloof symbool voor valse hoop. Maar ondervinden zij op de fiets de veranderingen niet aan den lijve?

Er zijn geen cijfers voor om hun gevoelens te onderbouwen, behalve dan de aantallen van de onaangekondigde controles die de afgelopen maanden zijn uitgevoerd, en waarvan de UCI vrijdag de eerste resultaten presenteert.

De link naar de anti-dopingmaatregelen – de introductie van een biologisch paspoort en het verplicht invullen van hun verblijfplaats door de renners – is na zo’n voorjaar snel gelegd. Dat de jeugd niet uitgeteld in de touwen lag, zoals in het recente verleden, kan als signaal worden geïnterpreteerd dat er met gelijke wapens is gestreden. En dat de krachtsverhoudingen zijn genivelleerd.

Onvoorspelbaar
Als die trends zich doorzetten, belooft de Tour onvoorspelbaar te worden. Eigenlijk was die dat vorig jaar ook al, en toch werden er toen renners op bloeddoping betrapt. Het verschil is dat de smaakmakers van toen, Rasmussen en Contador, er in juli niet bij zullen zijn.

Dat de titelverdediger afwezig is, vertelt dat het grote wantrouwen in het peloton nog lang niet is verdwenen. Vooral achter de schermen gaat het oude liegen en bedriegen gewoon door. In geen enkel gremium waar over de wielersport wordt gesproken, is er sprake van eensgezindheid.

Een breuk met het verleden is moeilijk te forceren als anderen die trachten te lijmen. Illustratief was de commotie over het contract dat Liquigas Ivan Basso heeft aangeboden voor 2009. De Italianen stapten daarop uit het overlegorgaan voor professionele wielerploegen. Die schrijft voor dat een renner na een dopingschorsing 4 jaar lang geen deel mag uitmaken van een Protourploeg. Basso was pas 2 jaar afwezig.

De organisatie van de klassieker Rund um den Henninger-Turm, donderdag in Frankfurt, heeft de uitnodiging aan Liquigas onmiddellijk ingetrokken. De herinnering aan de rust in het voorjaar is daarmee snel vergeten. Nu de aandacht wordt verlegd naar het rondewerk is nog maar de vraag wat er aan het einde van 2008 beklijft van het zogenoemde ‘nieuwe wielrennen’.

Stijn Devolder (ANP) Beeld
Stijn Devolder (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden