Wanorde krijgt voetbal steeds meer in greep Van onze verslaggever Willem Vissers AMSTERDAM

Brieven met kogels, supporters die hun eigen spelers beletten op tijd naar een wedstrijd te vertrekken. De wanorde rond het betaald voetbal krijgt een steeds grimmiger en onvoorspelbaarder karakter, dat de voetbalwereld en de politiek in verlegenheid brengt....

Bijna elke week gebeurt wel iets dat bijdraagt aan de chaos. Ajax - PSV om de Johan Cruijff Schaal begon gisteren vijf kwartier te laat omdat ongeveer honderd supporters de Eindhovense spelersbus niet lieten vertrekken van trainingscomplex De Herdgang.

Ze protesteerden tegen een door de gemeente Amsterdam opgelegde vervoersregeling. Staatssecretatis Ross-Van Dorp kon meteen ervaren wat zich zoal afspeelt rond het veld, want ze behoorde tot de ruim 40.000 die geduld moesten betrachten.

Steeds minder is de wanorde gerelateerd aan vechtpartijen binnen stadions. Accommodaties zijn redelijk veilig: ze tellen slechts zitplaatsen, zijn uitgerust met video-systemen, stewards zijn goed opgeleid. Het geweld is vaak ongrijpbaar, onvoorspelbaar: het wordt bijvoorbeeld door duizenden tegelijk beleden met de mond.

Hoe de spelers van PSV reageerden op hun verlate tocht over de A2? Laconiek, zei trainer Hiddink. Eerst bleven ze een tijdje binnen, waarbij ze zich probeerden te concentreren. Toen ze eindelijk dachten te vertrekken, bleken de poorten gesloten en de sleutels zoek.

Ajax-trainer Koeman over het randgebeuren anno 2002: 'Ik denk dat het einde nog niet in zicht is. Tegengehouden worden door je eigen supporters die blij zijn dat ze de wedstrijd missen.' Hij keek erbij alsof hij het allemaal niet kon bevatten.

Hiddink reageerde ingetogen: 'Het heeft met beleid te maken. Sommige dingen moeten anders.' Saillant was zijn uitspraak: 'Ik ben nieuw hier'. Hij suggereerde dat de laatste jaren een en ander is veranderd en niet ten goede. En Koeman: 'Dergelijke zaken ontnemen mij veel plezier.'

Langzamerhand is een bizarre opsomming te maken van recente vormen van wangedrag die het voetbal, en soms zelfs het openbare leven, ontregelden. Tijdens vorig seizoen konden supporters van FC Utrecht het treinverkeer in hun stad stilleggen toen ze protesteerden tegen het feit dat ze te weinig kaarten kregen voor een wedstrijd. Burgmeester Cohen van Amsterdam stuurde duizenden Utrechters nog vóór een wedstrijd tegen Ajax naar huis na grievende spreekkoren.

Trainer Frank Rijkaard van Sparta kreeg dreigbrieven met kogels van een afzender die hem verantwoordelijk hield voor de sportieve teloorgang. Nadat grensrechter Kloeg in de slotfase van de bekerfinale Ajax - FC Utrecht niet vlagde voor buitenspel en Ajax de gelijkmaker kon maken (en even later de winnende treffer), werd hij meermaals bedreigd.

Die lijn zet zich voort. De melding op tv van verbaal geweld tijdens de open dag van Feyenoord wekte de woede van voorzitter Van den Herik. De NOS had de band ter beschikking kunnen stellen aan Feyenoord, om de boosdoeners op te sporen.

Van den Herik had een punt: het blijkt moeilijk schuldigen te pakken en te straffen. Sport en politiek schuiven elkaar verantwoordelijkheid toe. Partijen beschikken niet over middelen of wensen ze niet vrij te maken.

Naar aanleiding van de gebeurtenissen op de open dag had inmiddels ook Feyenoord-trainer Van Marwijk enveloppen met kogels ontvangen.

De PSV-supporters waren het niet eens met het gegeven dat ze verplicht werden gebruik te maken van de combi-regeling, waarij fans alleen een kaartje kunnen kopen in combinatie met een treinkaart. De supporters voelen zich gecriminaliseerd. Ze vinden dat ze zich doorgaans goed gedragen en willen met eigen vervoer naar uitwedstrijden.

Supporters en bestuur besloten de wedstrijd te boycotten. Fans bij de Herdgang vroegen om solidariteit van de spelers. Voorzitter Van Raaij toonde enig begrip voor de actie, althans, voor de intenties. Hij wist een compromis te sluiten. Om 16.00 uur zou de bus vertrekken, maar toen waren de hekken dicht. Volgens Van Raaij is de actie mede uit de hand gelopen door overmatig gebruik van drank en 'stuff'. Voorzitter Kesler (betaald voetbal) vatte een gevoel samen: 'Als we zo doorgaan kunnen we net zo goed stoppen.'

Ajax - PSV 3-1. 10. Kezman 0-1, 41. Van der Vaart 1-1, 54 Hossam 2-1, 76. Van der Vaart 3-1, Scheidsrechter: Van Hulten. Toeschouwers: 40.000. Gele kaart: Van der Meyde, Chivu, Galasek (Ajax), Kezman, Ooijer (PSV)

Ajax: Stekelenburg; Trabelsi, Bergdolmo (46. Pasanen), Chivu en O'Brien; Galasek, Van der Vaart en Maxwell; Van der Meyde, Hossam (76. Ibrahimovic) en Sikora (74. Wamberto).

PSV: Waterreus; Bogelund, Ooijer, Hofland en Bouma; Rommedahl, Vogel (64. Vennegoor of Hesselink), Van Bommel en Gakhokidze (64. Robben); Bruggink (79. Ramzi) en Kezman.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden