Wanneer verliest FC Twente zijn licentie?

'Ik acht de kans groter dat FC Twente volgend jaar geen betaald voetbal speelt dan wel.' Onheilspellende woorden van KNVB-voorzitter Bert van Oostveen. Alleen, Van Oostveen gaat er niet over. De beslissing om de licentie in te trekken is in handen van een onafhankelijke commissie. Wanneer verliest FC Twente zijn licentie?

Coach Steve McClaren, Jan van Halst en voorzitter Joop Munsterman (VLNR) van FC Twente vieren het kampioenschap in 2010 Beeld anp
Coach Steve McClaren, Jan van Halst en voorzitter Joop Munsterman (VLNR) van FC Twente vieren het kampioenschap in 2010Beeld anp

Na een genadeloos rapport van de onafhankelijke onderzoeker Ben Knüppe over de ongezonde bedrijfscultuur bij FC Twente en het bewust misleiden van de licentiecommissie van de KNVB stapten woensdag bijna alle bestuurders op.

Onder leiding van Joop Munsterman groeide FC Twente de afgelopen jaren hard. De club werd in 2010 kampioen en wilde zich bij de beste clubs van Europa vestigen. Maar Twente raakte in grote financiële problemen. De club leed in het seizoen 2013/2014 een verlies van dik 8 miljoen euro, het seizoen ervoor nog een half miljoen meer. Om toch door te kunnen, werd een lening afgesloten van 5 miljoen euro met investeringsmaatschappij Doyen. In ruil daarvoor kreeg de investeringsmaatschappij een deel van de transferrechten van zeven spelers. Daarnaast kreeg Doyen invloed op het beleid van de club.

'Wie betaalt, bepaalt', was het beleid de afglelopen jaren, concludeert Knüppe in zijn rapport. 'FC Twente werd geleid als een familiebedrijf, maar dan in de slechte betekenis van het woord.'

De KNVB was niet op de hoogte van de geheime afspraken met Doyen. Toen die uitlekten werd de club voor drie jaar uitgesloten van Europees voetbal en kreeg het een boete. Nu dreigt een nieuwe sanctie. Daarnaast moet er een akkoord worden gesloten met de schuldeisers van de ploeg, zodat de club aanspraak kan maken op 32 miljoen aan garantstelling van de gemeente.

Crediteurenakkoord

Volgens KNVB-voorzitter Bert van Oostveen moet Twente eerst tot een crediteurenakkoord komen met voormalig directeur Joop Munsterman en oud-voorzitter Aldo van der Laan, die beiden miljoenen euro's in de club hebben geïnvesteerd. 'Zij hebben de morele verantwoordelijkheid om met een crediteurenakkoord die kleine kans voor Twente te grijpen. Het zou de heren sieren als ze dat snel doen. Het kan niet zo zijn dat de club naar de verdommenis gaat omdat Munsterman en Van der Laan meer geld willen hebben.'

Een crediteurenakkoord is een overeenkomst tussen een organisatie en zijn schuldeisers. De schuldeisers krijgen dan slechts een deel van hun vordering terug, waardoor de noodlijdende partij financiële ruimte krijgt om een faillissement af te wenden.

De oud-bestuurders Munsterman, Van der Laan, Hein Trebbe en Hennie ten Hag lieten in december al weten dat zij bereid zijn een deel van hun vorderingen op FC Twente te laten vallen, schrijft TC/Tubantia. Ze zouden samen nog voor meer dan 10 miljoen euro van Twente tegoed hebben. De nieuwe deadline voor akkoord ligt op vrijdag 4 maart.

Het akkoord is een voorwaarde voor een gemeentelijke garantstelling van 32 miljoen euro. 'Die garantstelling heeft uitsluitend betrekking op het stadion. Met de hiermee verkregen middelen kan FC Twente de bestaande gemeentelijke lening van 17 miljoen direct aflossen', schrijft FC Twente op de eigen site.

Aan de hulp van de gemeente zijn overigens strenge eisen verbonden. Zo staat de club dan de komende jaren onder curatele van de gemeente en een toezichthouder kijkt zeker twee jaar mee met beslissingen binnen de club. Ook moet FC Twente komende zomer drie miljoen euro in kas hebben.

KNVB-voorzitter Bert van Oostveen Beeld anp
KNVB-voorzitter Bert van OostveenBeeld anp

Vijfde sanctie

Vrijwel direct na zijn aantreden ontdekte interim-directeur Onno Jacobs dat er iets niet aan de haak was met de transfer van Dusan Tadic naar Southampton in 2014. Jacobs in TC/Tubantia: 'We zagen vreemde facturen en overeenkomsten die niet helder waren. Hierover is in januari contact geweest met de KNVB, de gemeente Enschede en de onderzoekers.'

Bij de transfer van Twente naar Southampton zou Tadic' zaakwaarnemer Pavlovic zo'n 3,6 miljoen euro hebben ontvangen. Daarvan werd de helft in het seizoen 2014-2015 buiten de boeken gehouden. Bestuurders zouden hiervan hebben geweten, zo staat te lezen in het rapport van Knüppe. Een deel werd vervolgens met nepfacturen betaald. FC Twente heeft een advocaat ingeschakeld om deze kwestie op te lossen.

Als Twente de jaarcijfers over het seizoen 2014-2015 moet corrigeren, hangt de club een vierde sanctie van puntenaftrek boven het hoofd. FC Twente heeft tot 1 mei uitstel gekregen voor het leveren van de halfjaarcijfers over het lopende seizoen. Mochten die niet in orde zijn, dan verliest Twente met een vijfde overtreding zijn licentie.

'Dan is het over en uit', weet ook interim-directeur Jacobs.

Interim-directeur Onno Jacobs van FC Twente Beeld anp
Interim-directeur Onno Jacobs van FC TwenteBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden