Wankelmoedigheid tekent al weken spel van Heerenveen

Eredivisie..

Heerenveen Herhaaldelijk complimenteerde de trainer van Feyenoord zaterdag het spel van tegenstander Heerenveen. Mario Been vond het onbegrijpelijk dat de thuisclub zo laag stond, zo goed was de tegenstand geweest.

Het zijn altijd listige aanprijzingen uit de mond van de overwinnaar. Niet alleen suggereerde Been dat Feyenoord een buitengewone prestatie had geleverd door Heerenveen met 2-0 de baas te blijven. Maar in de waarderende woorden lag ook de suggestie besloten dat collega Jan de Jonge faalt. Een zo goed spelend team behoort immers hoger te staan op de ranglijst.

Laten we het er op houden dat de waarheid in het midden lag. De zege van Feyenoord getuigde van meer geluk dan wijsheid en zo goed was het tegenspel van Heerenveen niet geweest. Het miste bezieling en overtuiging.

Dat laatste heeft alles te maken met dit miezerige seizoen. Insiders moesten zaterdag diep in hun geheugen graven om zo’n barre start naar boven te halen. Na de eeuwwisseling begon een elftal onder Foppe de Haan ook een keer zo beroerd dat de toenmalige voorzitter Riemer van der Velde hem in het openbaar moest steunen.

Met de combinatie van die twee namen is ook meteen duidelijk onder welke last het huidige Heerenveen gebukt gaat. Dankzij De Haan en Van der Velde werd de provinciale club een landelijk fenomeen. Heerenveen was de afgelopen jaren een stabiele subtopper die met het pompebledsje als banier toch een zekere huiselijkheid uitstraalde.

Foppe de Haan is verdwenen, maar de schaduw van Riemer van der Velde hangt nog altijd over het Abe Lenstra Stadion. Het verlangen naar de tijden van weleer wordt geprojecteerd op de man die nu lid is van de raad van commissarissen.

En dat verlangen groeit alleen maar. Aanvankelijk leek Heerenveen met de Noorse trainer Trond Sollied een nieuwe start te kunnen maken. Hij leidde het elftal vorig seizoen naar winst in het bekertoernooi, nota bene de eerste prijs die de club behaalde. Maar in deze jaargang werd Sollied al na een paar slechte wedstrijden ontslagen. Jan de Jonge, hoofd opleidingen, werd naar voren geschoven als tijdelijke oplossing, in elk geval tot aan de winterstop.

Daarmee zal duidelijk zijn dat het uur U is aangebroken in Heerenveen. De nederlaag tegen Feyenoord, al de tiende van het seizoen, was daarin cruciaal. Heerenveen balanceert op het randje van middenmoot en degradatienood.

Zoals vaker dit seizoen deed Heerenveen het zichzelf aan. Typerend was de voortdurende aarzeling van linksbuiten Assaidi in zijn acties. Met een beetje meer zelfbewustzijn had hij aan de lopende band gevaarlijke voorzetten kunnen versturen. In plaats ervan draaide en keerde Assaidi om zijn directe tegenstander Leerdam. Halfslachtige passes waren het gevolg.

Maar in de tweede helft sloeg de vonk tussen thuisploeg en publiek over. Vlaar keerde een schot van Beerens op de doellijn, Popov kopte tegen de onderkant van de lat. Heerenveen draaide ouderwets, maar juist in die fase sloeg Feyenoord zijn slag. Doelman Vandenbussche stompte een zondagschot van Fer voor de voeten van Hofland met alle gevolgen van dien.

Kevin Hofland was teruggekeerd bij Feyenoord vanwege een schorsing van Bahia. Omdat ook Makaay na rust zijn opwachting mocht maken, had Feyenoord zijn kapitaal zowaar weer eens op het veld staan.

Vrijdag maakte de Feyenoord-directie bekend met een recordschuld van 16.9 miljoen te zitten. De salarissen van de veteranen drukken zwaar op de begroting, maar zaterdag maakten ze er iets van waar. Vooral Landzaat was weer eens een nuttige schakel in een ploeg die onder Been aan degelijkheid heeft gewonnen. De beslissing, voor zo ver nog nodig, viel vlak voor tijd met een doeltreffend lobje van Tomasson, ook zo’n oude krijger.

Zodoende boekte Feyenoord voor het eerst in elf jaar weer een zege in het Abe Lenstra Stadion. De thuisclub is door een geraffineerd aan- en verkoopbeleid financieel gezond, maar speltechnisch weegt het vertrek van sterspeler Pranjic deze zomer nog zwaar.

Terwijl aanvoerder Grindheim zijn ergernis over het wankelmoedige optreden van Heerenveen niet onder stoelen of banken stak, bleef coach De Jonge ferm. Moedeloos? ‘Nee, dat kan een coach zich niet veroorloven.’ Blijft hij aan als hoofdtrainer? ‘Ja, dat is althans wel de intentie.’

Dat voorbehoud moet de komende week worden weggenomen. Woensdag strijdt Heerenveen voor zijn laatste kans in de Europa League tegen het Letse FK Ventspils. Zondag volgt de laatste wedstrijd van 2009 tegen FC Groningen, nog zo’n noordelijke tobber.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden